Kommentti: Antti Rinne yritti pelata ennenaikaisia vaaleja 2017 keskustan kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Antti Rinne yritti pelata ennenaikaisia vaaleja 2017 keskustan kanssa

Antti Rinne (sd) yritti IS:n tietojen mukaan 2017 junailla keskustan suuntaan esityksen uusista vaaleista.

Antti Rinne (sd) yritti IS:n tietojen mukaan 2017 junailla keskustan suuntaan esityksen uusista vaaleista.

Julkaistu: 28.10. 7:00

Oppositiojohtaja, nykyinen pääministeri Antti Rinne (sd) yritti Ilta-Sanomien tietojen mukaan 2017 junailla keskustan suuntaan esityksen uusista vaaleista, joissa kokoomus olisi sivuutettu ja soten markkinamallista olisi luovuttu, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Viime viikolla syntyi kohu, kun pääministeri Antti Rinne (sd) kertoi Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittamassa elämäkerrassa Antti Rinne – koko tarina (Into), että Juha Sipilä (kesk) pyysi Sdp:tä kokoomuksen tilalle hallitukseen kesällä 2017.

Sipilä ja Rinne tapasivat keskellä yötä hotelli Vaakunassa Porissa Suomi-Areenan yhteydessä.

Tulkinnat eroavat: Sipilä ei kiistä tapaamista, mutta kiistää hallituspuheet. Myös Rinne itse kielsi vastaavat tulkinnat syksyllä 2017, kun IS kertoi keskustan Sipilän pyytäneen Sdp:tä hallitukseen kokoomuksen paikalle. Kirjassaan hän ne nyt tunnustaa.

Tosiasiassa tilanne oli keväällä, kesällä ja syksyllä 2017 huomattavasti monimutkaisempi, ja poliittinen liikehdintä suuntaan jos toiseen oli tiedettyäkin laajempaa. Myös Sdp oli aloitteellinen.

Esimerkiksi seuraavaa Rinne ei elämäkerrassaan kerro:

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tuolloinen oppositiojohtaja Antti Rinne itse otti kesäkaudella 2017 yhteyttä merkittävään keskustaedustajaan. Eduskuntatapaamisessa Rinne toivoi, että kyseinen edustaja toimisi välittäjänä pääministeri Juha Sipilän suuntaan ja tunnustelisi, kävisikö keskustalle, että Sdp ja keskusta tekisivät sote-uudistuksen yhdessä ilman kokoomuksen ajamaa markkinamallia ja kokoomus heitettäisiin hallituksesta ulos.

Samassa yhteydessä Rinne esitti ajatuksen ennenaikaisista eduskuntavaaleista, joiden jälkeen Sdp ja keskusta muodostaisivat hallituksen ilman kokoomusta ja ilman kokoomuksen ajamaa soten markkinamallia.

– Rinne oli vaikeuksissa puoleen sisällä. Hän halusi ottaa uutta asetelmaa itselleen. Minulle jäi fiilis, että hän olisi ikään kuin ollut valmis jeesaamaan keskustaa, mutta pyysi samalla apua itselleenkin, kyseinen keskustavaikuttaja sanoo IS:lle.

Hän lisää IS:lle, ettei koskaan edes vienyt Rinteen ehdotusta Sipilälle eteenpäin, koska piti sitä täysin epärealistisena.

– Ajatus oli kai se, että Sdp antaisi keskustalle soten (maakunnat), mutta ottaisi vallan.

Omalla nimellään keskustavaikuttaja ei halua julkisuuteen.

Siitä ei ole tietoa, esittelikö Rinne vastaavia ajatuksia esimerkiksi Sdp:n puoluehallitukselle, vai tunnusteliko hän tilannetta vain omissa nimissään.

Poliittinen ilmatila oli tuolloin täynnä tavaraa. Soten lisäksi perussuomalaiset olivat kriisissä, puolue hajosi ja Sipilän hallituksessa jatkoi puolueesta irronnut Uusi vaihtoehto -ryhmä, joka myöhemmin muutti nimensä Siniseksi tulevaisuudeksi.

Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen kävi joka tapauksessa niin, kuten Rinne oli keskustaedustajalle jo 2017 esittänyt. Maahan tuli viiden puolueen hallitus ilman kokoomusta. Hallitusohjelmassa markkinamallista luovuttiin, mitä Rinne oli siis esittänyt keskustan edustajalle jo 2017.

Mutta olennaista on, että liikennettä oli siis 2017 molempiin suuntiin.

– Moniin eri suuntiin oli käynnissä monia eri kanavia, keskusteluja käytiin paljon, IS:lle kerrotaan myös Sdp:n sisältä.

Demarilähde valittaa IS:lle, että kaikkia tapahtumia oli ja on vaikea hahmottaa, koska ”Rinteellä on taipumus kuulla asiat kuten hän itse haluaa, vastapuolen käsitys voi olla täysin toinen”.

Motiivikin vuoden 2017 hallituskeskusteluille oli: Keskusta oli saanut jo vuoteen 2017 mennessä täysin tarpeekseen kokoomuksesta hallituskumppanina. Loppuvaalikautta kohden välit tulehtuivat todella pahoin, liki inhon asteelle, ja lopulta Sipilä kaatoi hallituksensa reilu kuukausi ennen huhtikuun vaaleja.

Syy oli sote, jonka takia Sipilän hallitus oli kaatua jo syksyllä 2015.

Myös Sdp ja Rinne olivat saaneet tarpeekseen kokoomuksesta hallituskumppanina jo edellisellä vaalikaudella. Valtiovarainministeri Rinteen ja pääministeri Alexander Stubbin (kok) välit olivat pakkasella, ja loppuvaalikauden kakofoniassa Stubbin hallitus äänesti jopa omia esityksiään vastaan.

Rinteen tuore, kohuttu elämäkerta on herättänyt uudelleen eloon paitsi vuoden 2017 tapahtumat, myös Sdp:n menneet puheenjohtajavalinnat –erityisesti sen, kun Rinne syrjäytti Jutta Urpilaisen (sd) Sdp:n puheenjohtajan paikalta 2014.

Urpilaisen syrjäyttäminen jätti pysyvän arven Sdp:n sisälle. Tilanteen luultiin parantuneen, kun Rinne junaili Urpilaisen Suomen EU-komissaariksi, joka vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista.

Kirjassaan Rinne haukkuu Urpilaisen kuitenkin pystyyn, samoin Urpilaisen edeltäjän Eero Heinäluoman (sd), jonka komissaarimahdollisuudet Rinne puolestaan tylysti torppasi, yksi syy oli herrojen välirikko.

Urpilaisen suurin synti oli Rinteen mukaan hänen hyväksymänsä merkittävät yhteisöveron alennukset. Heinäluomaa Rinne haukkuu siitä, ettei hän uskonut Rinteen mahdollisuuksiin puheenjohtajakamppailussa.

Viikonloppuna Rinteen kirjasta veti herneet nokkaan esimerkiksi Sdp:n ex-kansanedustaja, entinen puoluesihteeri ja EU-edustaja, Urpilaisen joukoissa vaikuttanut Ulpu Iivari:

– Sitä lukiessa ei edes luokkatietoisimman demarin tarvitse päivitellä, että taas ”porvarimedia” lyö meidän miestä, Iivari kirjoittaa facebookissa.

Iivari muistelee Rinteen valintaan liittynyttä junttameininkiä ja ihmettelee, miksei Rinteen puheenjohtajataisteluun saamaa ay-liikkeen taloudellista tukea esimerkiksi käydä kirjassa läpi.

– Elämme mielenkiintoisia aikoja. Sdp:n sisäistä ilmapiiriä kirja tuskin kohentaa, Iivari ennustaa.

Iivari sai kommentilleen ison joukon Sdp:n demariaktiivien tykkäyksiä. IS:lle tilanne tiivistetään näin: Puheenjohtajavaihdoksen aiheuttama haava oli jo arpeutumassa, nyt se on taas avoin.

Sdp:n ulkopuolella mietitään puolestaan sitä, voiko Rinteen kanssa keskustella mistään politiikan kysymyksistä luottamuksellisesti, jos hän menee ja latoo varsin tuoreet ja luottamukselliset keskustelut julkisuuteen valossa, joka hänestä parhaimmalta tuntuu. Varsinkin pääministerikäytöksestä toiminta on kaukana.

Lisää aiheesta