Tämä näky Prisman kylmälaareilla ei hevin unohdu –”Ei siinä enää järjen kanssa ollut paljon tekemistä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä näky Prisman kylmälaareilla ei hevin unohdu –”Ei siinä enää järjen kanssa ollut paljon tekemistä”

Halpa jauheliha villitsi tamperelaiset hillittömään hamstraamiseen.

27.10.2019 12:36

Jauhelihaa, enemmän jauhelihaa, vielä enemmän jauhelihaa!

Ja ns. roiskeläppäpitsoja!

Sikanautaisilla jauhelihapaketeilla jopa kukkuroilleen täytettyjä ja roiskeläpillä tiivistettyjä ostoskärryjä vyöryi lauantaina kohti Tampereen Kalevan Prisman kassoja.

Näky oli surrealistinen, ja satunnaisen silminnäkijän mukaan jopa ”ahdistava”.

Pirkanmaan suurin hypermarket Kalevan Prisma oli torstaina aloittanut 40–vuotisjuhlallisuutensa alentamalla jauhelihan hinnan 69 senttiin per paketti.

Alennus oli reilu, sillä normaalisti paketti maksaa noin kaksi euroa.

Tässä kärryssä on näkyvissä 45 pakettia jauhelihaa.­

Seurauksena oli suuri ihmiskoe, joka toi mieleen eräiden lihaa syövien suurpetojen, kuten ahmojen, tavan tappaa sopivan tilaisuuden tullen niin paljon saalista kuin ikinä ehtivät.

Mutta sekään ei Kalevan Prismassa riittänyt, sillä alunperin torstaille ja perjantaille varattua tarjousjauhelihaa riitti vielä viikonlopunkin myyntiin.

Jauhelihasirkus vain yltyi.

– Eilen (lauantaina) tiputimme hinnan 40 senttiin, koska kyseessä on tuote, jolla on viimeinen käyttöpäivä, kertoo Prisman ryhmäpäällikkö Mikko Mäki.

Maanantaina hinta saattaa pudota vielä lisää. Tai sitten ei. Kysymys on siitä, uhkaako juhlajauheliha pilaantua, vai menikö kaikki jo.

– Katsomme mikä on tilanne, Mäki sanoo.

Perinteisen jauhelihapitsan hinta puolitettiin 50 senttiin kappale.

Lauantaina illansuussa myymälässä asioinut mies kertoo ihmisten ryntäilleen sinne tänne ja kylmälaarien tyhjentyneen vauhdilla.

 Ei nyt sentään hullunkiilto, mutta sellainen ”mulle kaikki heti nyt” -katse.

– Käsirysyjä ei näkynyt, kun sitä tavaraa tuntui olevan pilvin pimein, ja tyhjentyviä laareja täytettiin koko ajan, mies kuvailee.

– Ei siinä enää järjen kanssa ollut paljon tekemistä, mies lisää.

Hän kertoo tunteneensa olonsa sen verran ahdistuneeksi, että lähti pois vartin asioimisen jälkeen.

– Sinä aikana tuli vastaan kymmenkunta täyttä ostoskärryä tai sellaista, jossa oli vähintään kaksikymmentä pakettia jauhelihaa, mies havainnoi vilkasta jauhelihaliikennettä.

Miehen mukaan ihmisten käytös kertoi karulla tavalla, miten ilmastonmuutoksen torjuntaan suhtaudutaan käytännössä, arjen tasolla.

Miehen ottamasta valokuvasta tulee mieleen vanhan Uuno Turhapuro -elokuvan riipaiseva kohtaus, jossa jääkaappi oli kerrankin ”täynnä lihaa”, kun sen sisällä istui Uuno Turhapuro itse.

Miehen mukaan ihmisten katseet olivat paljon puhuvia.

– Ei nyt sentään hullunkiilto, mutta sellainen ”mulle kaikki heti nyt” -katse.

Hän kuuli, kuinka ihmiset soittelivat tutuilleen ja kysyivät, haluavatko nämäkin jauhelihaa.

 Joku meni jo kärryineen puolikaslastissa kassoja kohti, mutta kääntyi ympäri ja kävi hakemassa vielä lisää.

Osa ihmisistä tuntui kadottaneen kykynsä tehdä ostopäätöksiä.

– Joku meni jo kärryineen puolikaslastissa kassoja kohti, mutta kääntyi ympäri ja kävi hakemassa vielä lisää, mies kuvailee.

– Se oli sellaista perussuomalaista käytöstä, kun jotain saa halvalla, mies pohtii hamstrauksen etnisiä lainalaisuuksia.

Vanhan sanonnan mukaan suomalainen jonottaa vaikka peräruisketta, jos sen saa ilmaiseksi.

Saattoi myös herätä ajatus, että käytöksen takana olisi ollut Tampereen seudulla kärsitty pitkällinen nälänhätä.

– Toivottavasti ei sentään, Prisman ryhmäpäällikkö Mäki hymähtää, mutta myöntää, että jauhelihaa on mennyt ”hienosti”.

– Ihmiset ovat tarkkoja, kun on hyviä tuote-etuja.

Joskus aikaisemmin tarjousjauhelihalle on asetettu määrällisiä rajoituksia, kuten kaksi pakettia per talous. Tällä kertaa siihen ei menty.

Tähän kärryyn olisi mahtunut vielä naapureillekin viemisiä.­

– Nyt emme nähneet sitä tarpeelliseksi. Kun Tampereen perinteisellä kauppapaikalla sijaitseva liike saa 40 vuotta täyteen, sitä on syytä juhlia ja tehdä myös hintareagointia, Mäki sanoo.

– Pyrimme varaamaan sitä (jauhelihaa) niin, että se ei lopu kesken. Tiesimme, että jos kaikki ei mene kahtena päivänä, voimme jatkaa kampanjaa viikonloppuna lisäalennuksella.

Tarjouksessa on ollut myös banaania sekä paikallista leipää, uutuustuote boltseja ja juustoja, ja tarjoiltu on perinteiseen tyyliin kakkukahveja.

Kalevan Prisma kertoo olevansa Pirkanmaan suurin hypermarket ja Tampereen suurin päivittäistavarakauppa. Se sijaitsee Hakametsän jäähallin läheisyydessä kolme kilometriä Tampereen ydinkeskustasta.

Tilanne sunnuntaina puolilta päivin oli, että jauhelihahulina jatkui.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?