Helsingin tuomio­kirkkoon kaavaillaan pääsy­maksua

Helsingin tuomiokirkon turismipalveluita aiotaan kehittää ja kattaa kulut mahdollisella vierailijamaksuilla vuodesta 2021 lähtien.

Helsingin tuomiokirkko vetää turisteja.

25.10.2019 21:16

Tuomiokirkossa käy arviolta puoli miljoonaa vierasta vuodessa. Pääsymaksulla tuomiokirkkoseurakunta aikoo kehittää muun muassa opaspalveluita, joita tähän saakka on tehty vapaaehtoisvoimin.

Nykyisillä resursseilla ei turisteja ole kyetty palvelemaan siinä mitassa, mitä vierailijat ovat toivoneet ja kävijämäärä vaatisi, kertoo tuomiorovasti Marja Heltelä.

– Jotta saisimme aikaan todella hyvän turismityön, ei voida lähteä siitä, että koko ruljanssin maksaisivat meidän seurakuntalaiset kirkollisverollaan. Olisi siksi hyvä, että turismilta tulisi se, millä palvelut kustannetaan.

Heltelän mukaan lähtökohtana olisi, ettei pääsymaksua oteta lapsilta ja koululaisryhmiltä. Tarkoituksena ei jatkossakaan ole periä pääsymaksua kirkollisiin tapahtumiin, kuten häihin ja messuihin osallistuvilta tai vain kirkkoon hiljentymään tulevilta.

– Kirkollinen toiminta jatkuu ennallaan ja turvataan. Ensisijaisesti tuomiokirkko tulee aina olemaan kirkko. Tuomiokirkko säilyy kaikkien suomalaisten kotikirkkona, tuomiorovasti vakuuttaa.

Tuomiokirkon kävijämäärät alkoivat kasvaa vuodesta 2000 lähtien, jolloin kirkkoa pidettiin auki 24/7. Nykyisin kirkkoon pääsee kesä-elokuussa puoleen yöhön saakka.

Pääsymaksusuunnitelma on vasta kehittelyasteella. Selvitystyötä varten seurakunta laittoi perjantaina haettavaksi turistityön kehittäjän määräaikaisen tehtävän.

Turistityön kehittäjä laatii mallin ja rakentaa puitteet mahdollisen vierailijamaksun käyttöönotolle. Selvitystyö tehdään kevään mittaan ja viedään seurakuntaneuvoston päätettäväksi syksyllä.

– Ensin haluamme kuulla kaikki puolet maksun mahdollisuudelle. Tähän tarvitaan perusteellinen selvitys ja tutkiminen. Seurakuntaneuvosto sitten päättää, aletaanko vierailijamaksua periä vai ei, Heltelä sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, minkä suuruinen mahdollinen kävijämaksu olisi. Esimerkiksi Temppeliaukion kirkossa on turisteilta parin vuoden ajan peritty 3 euron pääsymaksua. Jos maksu olisi sama tuomiokirkossa, voisi se nykyisillä kävijämäärillä tuottaa jopa 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

– Emme ole ottaneet maksun suuruuteen vielä kantaa. Mutta joku ihan kohtuullinen se olisi, Heltelä muotoilee.

Turistit odottivat Temppeliaukion kirkon avautumista kesäkuussa 2016.

Temppeliaukion kirkko pystyy pääsymaksujen avulla työllistämään Heltelän mukaan jopa useita kymmeniä henkilöitä turistityön palveluihin. Sama pääsymaksujärjestelmä ei kuitenkaan toimi tuomiokirkossa jo kirkkojen erilaisen luonteen ja arkkitehtuurin vuoksi.

Tuomiokirkossa on Temppeliaukion kirkkoon verrattuna enemmän tapahtumia, kuten toimituksia ja messuja. Toisaalta tuomiokirkossa ei esimerkiksi ole erillisistä eteistä, jonne pääsymaksutiskin voisi luontevasti sijoittaa.

– On paljon selvitettäviä kysymyksiä. Kryptan tilanne, miten kirkkoon tultaisiin ja kuljettaisiin? Tämä vaatii yhteistyötä arkkitehtien ja mahdollisesti Museoviraston kanssa.

Esimerkkiä onkin haettu ulkomailta.

– Selvitimme, onko muissa katedraalityyppisissä kirkoissa sisäänpääsymaksua. Ja kylläpä kun Eurooppaan mennään, niin sellainen on ja se toimii, Heltelä kertoo ja huomauttaa, että Suomessa pääsymaksut kirkkoihin ovat vasta aivan uusi asia.

Hankkeeseen kuuluu myös Suomenlinnan kirkko, joka on turistien suosiossa. Toistaiseksi siellä ei ole ollut opastusta, mutta nyt sellaisia suunnitellaan yhdessä tuomiokirkon turismityön kehittämisen yhteydessä.

Suomenlinnan kirkko ja majakka.

Suomenlinnan kirkko kiinnostaa etenkin idästä tulevia turisteja.

– Sehän on entinen ortodoksikirkko ja siellä on vielä ortodoksikupoli sisällä. Lisäksi se on maailman ainoa toimiva majakka, joka on samalla kirkko, lisää Heltelä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?