Marko sai kolmesta testistä syöpädiagnoosin – sitten uskomaton sattuma Meilahdessa muutti kaiken: ”Ehdin miettiä testamenttia ja lasteni tulevaisuutta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Marko sai kolmesta testistä syöpä­diagnoosin – sitten uskomaton sattuma Meilahdessa muutti kaiken: ”Ehdin miettiä testamenttia ja lasteni tulevaisuutta”

Terveystalo ja Synlab vahvistavat, että yhtiökumppanit ovat käynnistäneet Tallinnan alueella pikaselvityksen.

Synlabin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo kertoo yhtiön aloittaneen sisäiset laatuselvitykset Tallinnan alueella. Kuvituskuva.

25.10.2019 8:51

Nelikymppinen Marko hakeutui neljä vuotta sitten hematologille Meilahteen pitkään jatkuneen infektiokierteen jälkeen. Perheenisää riivasivat kuuden viikon kuumejaksot ja umpeen turvonnut kurkunpää. Veritautilääkäri diagnosoi näytteiden pohjalta valkosolujen toimintahäiriön. Syöpää ei löydetty, mutta Marko päätettiin ottaa seurantaan.

Tämän vuoden syyskuussa Markon tutki Terveystalon työterveyslääkäri. Verinäytteet lähetettiin analysoitaviksi Synlab-yhtiön Tallinnassa sijaitsevaan laboratorioon. Käytäntö on tavanomainen Terveystalolle, joka on ulkoistanut yhtiölle laboratoriotoimintansa. Synlab kuuluu Euroopan suurimpiin laboratoriopalvelujen tarjoajiin.

Tallinnassa analysoidut näytteet poikkesivat dramaattisesti Meilahden löydöksistä. Mukana esiintyi leukemiaan viittaavia varjosoluja, ja valkosolut olivat kohonneet entisestään.

”Ehdin miettiä testamenttia ja lasteni tulevaisuutta”

Diagnoosi päätettiin vahvistaa kahdella lisätestillä, joista kumpikin antoi saman tuomion. Kun näytteet otettiin kolmen viikon välein, alkoivat viimeisetkin epäilykset haihtua. Työterveyslääkäri valmisteli Markoa syöpähoitojen aloittamiseen.

– Vaimon kanssa kerkesimme jo keskustella elämän jatkumisesta syöpähoitojen alkamisen jälkeen. Ehdin miettiä testamenttia ja lasteni tulevaisuutta. Suoraan sanoen olin varautunut siihen, että elämäni tuskin jatkuu kovin pitkään.

Samaan aikaan Meilahden veritautilääkäri kutsui Markon vuosittaisiin seurantatesteihin. Yksityisellä puolella otetut verinäytteet analysoi Huslabin laboratorio, jossa veritautilääkärin mukaan työskentelevät kotimaan parhaat ammattilaiset.

Viikkoa myöhemmin Marko kutsuttiin Meilahden vastaanotolle. Huslab oli todennut kaikki Synlabin diagnoosit paikkaansa pitämättömiksi. Markon valkosoluissa esiintyi edelleen poikkeavuutta, mutta mikään ei viitannut leukemiaan.

Veritautilääkärin mukaan löydökset osoittivat Markon varautuneen kuukausia turhaan ennenaikaiseen kuolemaan.

– Sairaalan hematologit ja infektiolääkärit hämmästelivät asiaa. Oltiin aika lailla ymmällään, miten arvot saattoivat heittää näin paljon, Marko sanoo.

Tunnelmat Meilahden vastaanotolla olivat miehen mukaan ristiriitaiset. Seurantatestien ajoittuminen vain vuorokauden päähän Synlabin viimeisestä diagnoosista on uskomaton sattuma. Ellei Marko olisi osallistunut seurantaan, hän olisi todennäköisesti aloittanut sytostaattihoidot ilman todellista tarvetta.

– Tietysti olin helpottunut, mutta en voi olla hämmästelemättä Synlabin toimintaa. Jokuhan olisi voinut tehdä tällaisia tuloksia saatuaan itsemurhan.

Vakava laatupoikkeama

Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono kertoo, että yhtiö on käynnistänyt Markon tapauksen tiimoilta pikaisen selvityksen.

– Kyseessä on vakava laatupoikkeama, ja selvitämme asiaa yhdessä Synlabin kanssa. Tällaisia tapauksia kohtaan meillä on nollatoleranssi, Bono sanoo.

Bono arvelee, että Markon näytteet ovat joko menneet sekaisin toisen potilaan kanssa, tai niitä on tulkittu lääketieteellisesti väärin.

Synlabin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo kertoo yhtiön aloittaneen viikolla sisäiset laatuselvitykset Tallinnan alueella. Synlabin laboratoriot noudattavat Vaskivuon mukaan korkeimpia mahdollisia laatustandardeja. Mittausmenetelmät ja laitteistot ovat samat kuin Huslabin laboratorioissa.

– Kaikki tutkimuksemme dokumentoidaan tarkasti. Tällä hetkellä yritämme selvittää, missä prosessin vaiheessa virhe on tapahtunut.

Radikaalisti eroavat tulokset eri laboratorioiden välillä ovat lääketieteellisen johtajan mukaan harvinaisia.

– Tämä on ilman muuta sellainen asia, jonka selvitämme yhdessä potilaan kanssa sekä pyytämällä tutkimustietoja muilta terveydenhuollon yksiköiltä. Käsittelemme kaikkia tällaisia palautteita äärimmäisen vakavasti.

Miten potilaan tulee menetellä epäillessään virheellisiä laboratoriotuloksia?

Valviran terveysteknologiaan ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin erikoistunut yli-insinööri Antti Härkönen sanoo, että potilaan on virheellisiä tutkimustuloksia epäillessään oltava välittömästi yhteydessä analyysistä vastaavaan laboratorioon. Härkönen kertoo IS:lle, ettei tunne Markon tapausta, mutta pitää vastaavanlaisia laatupoikkeamia hyvin harvinaisina.

– Laboratoriolla on velvollisuus tehdä vaaratilanneilmoitus meille, mikäli laitteistossa tai järjestelmässä esiintyy virheitä. Ilmoitus tulee tehdä myös laitteiston valmistajalle. Valvira toimii prosessissa valvovana viranomaisena, Härkönen sanoo.

Valviran ylitarkastaja Anna-Maija Liedenpohja kertoo IS:lle olleensa yhteydessä Markoon. Hän ei kuitenkaan voi kommentoida yksittäistä tapausta.

Markon nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?