Syksyn pahin myrsky lähestyy Suomea, toinen seuraa perässä: ”Pahimmillaan lauantain vastaisena yönä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syksyn pahin myrsky lähestyy Suomea, toinen seuraa perässä: ”Pahimmillaan lauantain vastaisena yönä”

Julkaistu: 25.10.2019 5:00, Päivitetty 27.10.2019 20:53

Tuulet yltyvät puuskissa myrskylukemiin lauantain vastaisena yönä lähes koko maassa. Seuraavana yönä uusi myrsky uhkaa etelärannikkoa.

Syksyn pahin myrsky riepottelee suurta osaa maata perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tuulet yltyvät puuskissa myrskylukemiin Länsi-Suomessa, maan keskivaiheilla, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Puuskainen tuuli on voimakkaimmillaan ja pahimmillaan lauantain vastaisena yönä Länsi-Suomessa, varoittaa päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

Puuskissa tuuli voi puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa. Satakunta ja Pohjanmaan maakunnat ovat pahimmassa myrskynsilmässä. Myrsky alkaa Satakunnassa iltayöllä ja leviää puoleenyöhön mennessä Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle. Aamuyöllä myrskyää Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

– Samalla voi tulla sadekuuroja. Runsaimmat sateet painottuvat kuitenkin maan pohjoisosaan. Etelä-Lapissa voi tulla vettä, mutta Pohjois-Lapissa lumipeite paksuuntuu, Mustala sanoo.

Auringonlasku Nurmeksen Ylikylässä

Auringonlasku Nurmeksen Ylikylässä

Lauantain vastaisena yönä koillistuuli voimistuu Pohjois-Lapissa, ja pohjoiseen on odotettavissa kunnon lumituiskua. Laajoilla alueilla voi kaatua puita ja tulla sähkökatkoksia.

– Etelä-Suomessa tuuli puhaltaa puuskissa noin 15 metriä sekunnissa, eikä tilanne ole yhtä paha kuin pohjoisessa.

  • Lähetä myrskykuva WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019, sähköpostilla osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi tai tästä.

”Odotettavissa huomattava kylmeneminen”

Lauantaipäiväksi tuulet laantuvat ja matalapaine siirtyy maan itäpuolelle, mutta sunnuntain vastaisena yönä etelärannikkoa uhkaa uusi myrsky. Silloin matalapaine liikkuu maan eteläosan yli itään ja lännen puoleinen tuuli voimistuu puuskissa myrskylukemiin.

– Suomenlahdella, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla etelärannikolla ollaan lähellä myrskyä. Tähän matalapaineeseen liittyy vielä huomattava epävarmuus, Mustala huomauttaa.

Sunnuntaina tuulet laantuvat ja pohjoisesta leviää koko maahan kylmää ilmaa. Sen jälkeen koko maassa lämpötila painuu yöllä pakkaselle.

– Päivällä maan keski- ja pohjoisosissa ollaan pakkasella. Etelässä päästään ensi viikolla hädin tuskin nollan yläpuolelle. Odotettavissa on huomattava kylmeneminen.

Lumikuuroja tulee todennäköisesti länsirannikolla, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Myös etelässä maa valkenee ainakin paikoin, vaikkei runsaita lumisateita ole alkuviikosta tiedossa.

Lisää aiheesta