Miten Twitter toimii? Hovioikeus sai eteensä visaisen pähkinän – Ilja Janitskinin kuuleminen siirtyi

Johan Bäckmanin kuuleminen hovioikeudessa keskittyi Twitter- ja Facebook-viestittelyyn Jessikka Aron kanssa.

Johan Bäckman Helsingin hovioikeudessa 24. lokakuuta.

MV-lehden oikeudenkäynnin aikataulut pettivät siinä määrin, että Helsingin hovioikeus joutui siirtämään jutun pääsyytetyn Ilja Janitskinin kuulemisen ensi viikkoon.

Janitskin oli tarkoitus kuulla torstaina, mutta muiden kuulemisten venymisen takia istunto oli pakko lopettaa ennen sitä. Janitskin kuullaan ensi keskiviikkona.

Torstaipäivän päätti toisen keskeisen syytetyn Johan Bäckmanin osuus. Venäjä-yhteyksistään tunnettua kriminologian ja oikeussosiologian dosenttia kuulusteltiin yli kaksi ja puoli pitkää tuntia.

Pääpaino oli Bäckmanin ja toimittaja Jessikka Aron välisessä Facebook- ja Twitter-viestittelyssä. Käräjäoikeudessa Bäckman tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen Aron vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Bäckman esitteli oikeudelle suuren joukon hänen ja Aron välisiä Facebook viestejä ajalta 2.10.2014–28.2.2016.

– Tuon 16 kuukauden aikana hän ei kertaakaan sanonut, että hän ei haluaisi olla tekemisissä kanssani. Hän ei vaientanut tai blokannut minua. Päinvastoin hän ehdotti tapaamisia ja kysyi kysymyksiä, Bäckman sanoi.

Hänen mukaansa Aro itse oli pyytänyt hänet Facebook-kaveriksi lokakuussa 2014 sen jälkeen, kun Yle oli julkaissut Aron jutut venäläisistä nettitrolleista. Bäckmanin mukaan Aro ehdotti toistuvasti tapaamista.

– Suhtauduin epäluuloisesti tapaamispyyntöihin. Tapaamisen aihe ja motivaatio jäi epäselväksi. Olin hieman huolestunut, että mitä Ylen toimittaja ajaa takaa.

Bäckman esitteli oikeudessa myös Twitter-viestejä, joissa Aro oli mukana viestiketjuissa. Syyttäjän mukaan Bäckman oli tahallaan liittänyt Aron mukaan lukuisiin viesteihin ja ketjuihin eli ”pingannut” Aron, jotta tämä saisi jokaisesta pilkkaviestistä ilmoituksen puhelimeensa.

Keskustelun kuluessa ilmeni, että arvovaltaisten hovioikeudenneuvosten Twitter-tietämys ei ehkä aivan vastaa heidän juridiikan osaamistaan. Myös syyttäjä ja osa avustajista tunnusti vähäisen Twitter-kokemuksensa.

Bäckmanin avustaja Ville Hoikkala ehdotti kevennyksenä, että Twitterin toimintaa voitaisiin demonstroida hovioikeudelle luomalla kuvitteellinen viestiketju. Hän pyysi, että melko runsaslukuisesta yleisöstä nostaisivat kätensä ylös kaikki ne, joilla on oma Twitter-tili.

Lähes kaikki kädet nousivat. Muuten raskaan oikeudenkäynnin tunnelma keveni hetkeksi.

Näytöstä hovioikeudelle tuskin järjestetään, mutta osapuolilla on mahdollisuus loppulausunnoissaan palata Twitterin toimintamekanismeihin. Hovioikeus harkitsee sitten, onko niillä merkitystä tämän asian kannalta.

Bäckman sanoi, että monet ihmiset olivat suuttuneet Arolle tämän Venäjä-trollijutuista. Venäjä-mieliset ihmiset hänen mukaansa pahastuivat trolliksi tai nettihäiriköksi leimaamisesta.

– Hän toi hyvin kiistanalaisen väitteen keskustelun teemaksi. Hän toi kokonaan uudenlaista terminologiaa. Hän ensimmäisenä kutsui trolleiksi, mikä tietysti suututti ihmisiä, Bäckman sanoi.

Esitutkinnassa Bäckmanilta löytyi runsaasti kuvia Arosta. Bäckman oli myös ainoana henkilönä hankkinut Aron nuoruudenaikaisen käräjätuomion, jonka tiedot sitten julkaistiin MV-lehdessä. Bäckmanin selitys kuvien ja tuomion hankkimiselle oli se, että hän halusi hankkia tietoa Arosta tämän tapaamispyyntöjen takia.

Bäckman on väittänyt julkisesti, että Aro olisi Naton asialla. Oikeudessa Bäckman väitti tämän vain edistäneen Aron uraa. Hän laski Aron tienanneen noin 100 000 euroa kirjan joukkorahoituksella, apurahoilla ja luentopalkkioilla, jotka Aro laskuttaa yrityksensä kautta.

– Tällä hetkellä hän on kiistatta Suomen kansainvälisesti tunnetuin toimittaja, Bäckman sanoi.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on jutussa asianomistajana MV-lehteä koskevien tekijänoikeusrikosepäilyjen osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?