Työpaikkaromanssi näytti etenevän kuin unelma – Anni Törnin kammottava kohtalo paljastui maakuopasta pohjoiskarjalaisessa metsässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Työpaikkaromanssi näytti etenevän kuin unelma – Anni Törnin kammottava kohtalo paljastui maakuopasta pohjoiskarjalaisessa metsässä

Anni Törnin kohtalo on järkyttänyt ihmisiä suuresti savolaisessa pikkukaupungissa.

Julkaistu: 26.10.2019 8:23

Pariskunta tutustui työhaastattelussa. Suhde syveni nopeasti. Sitten Anni Törn katosi oudosti.

Ulkoisesti kaikki näytti olevan mallillaan.

Kahden nuoren aikuisen välille oli syntynyt työpaikkaromanssi. Pariskunta vaikutti onnelliselta ja rakastuneelta. Suunniteltiin yhteistä kotia. Yhteinen lapsikin oli jo tulossa.

Haavekuvat romahtivat kuitenkin nopeasti. Mustasukkaisuudesta alkanut riita eteni pahoinpitelyyn, joka noudatti tyypillistä suomalaisen perheväkivallan kaavaa: juovuksissa ollut mies pahoinpiteli avopuolisonsa kotonaan.

Loppu oli pahin mahdollinen: uhri kuoli.

Mikkeliläisen Anni Törnin, 29, surmaan synnyinkaupungissaan Savonlinnassa kesällä 2018 liittyi poikkeuksellisia piirteitä. Huomiota herättänyt yksityiskohta oli muun muassa se, että poliisin esitutkintamateriaalin mukaan mies, Jukka Hyttinen, 32, ei edes avopuolisonsa elottomuuden havaittuaan soittanut apua, vaan kantoi ruumiin autoonsa, kuljetti sen parin sadan kilometrin päähän Pohjois-Karjalaan ja hautasi isänsä kotitilan metsään.

 Törnillä oli laaja ystäväpiiri. Hänet tunnettiin ja tiedettiin iloisena, liikunnallisena, kauniina nuorena naisena.

Tapausta käsiteltiin tällä viikolla Itä-Suomen hovioikeudessa. Siellä mies perusteli järjetöntä menettelyään sillä, että hän halusi haudata avopuolisonsa tuttuun paikkaan, ettei siihen koske kukaan muu.

– Olin niin kiinni Annissa, etten halunnut päästää hänestä irti.

Anni Törnin ja hänet surmanneen miehen tarina alkoi siitä, kun Törn haki työpaikkaa vakuutusyhtiöstä. Hyttinen oli vakuutusyhtiössä myyntijohtajana Savonlinnassa.

Hyttinen haastatteli hakijan ja osallistui esimiehensä kanssa tämän palkkaamiseen. Aluksi Hyttinen oli Törnin lähiesimies, perehdytti ja koulutti tämän tehtäväänsä.

Törnillä oli laaja ystäväpiiri. Moni muistaa hänet iloisena ja liikunnallisena nuorena naisena.

Anni Törn sai viimeisen leposijansa Savonlinnan Talvisalon hautausmaalta sankarihautojen lähistöltä.

Vakuutusyhtiön iloisella henkilökuntaristeilyllä huhtikuussa suhde läheni. Hyttisen kertoman mukaan Törn oli risteilyllä harmitellut sitä, että Hyttinen oli hänen esimiehensä, koska Hyttinen oli juuri sellainen mies, jollaista Törn kertoi etsineensä.

Tämän jälkeen Törnin ja Hyttisen suhde kehittyi nopeasti seurusteluksi. Jo toukokuussa alettiin suunnitella yhteistä tulevaisuutta ja lapsen hankintaa.

Hyttinen väitti hovioikeudelle, että hänen avopuolisonsa muuttui raskauden myötä hermostuneeksi ja aggressiiviseksi.

Ongelmien välttämiseksi työpaikalla Törn siirtyi heinäkuun alussa toisen esimiehen alaisuuteen.

Heinäkuisena lauantaina kesällä 2018 Törn ja Hyttinen olivat olleet yhdessä Törnin ystävän 30-vuotispäivillä Savonlinnassa.

Juhlissa heidän välilleen oli syntynyt riitaa Törnin entisistä miesystävistä. Riita jatkui Hyttisen asunnolla ja sai lopulta kammottavan käänteen. Törn pahoinpideltiin kuoliaaksi.

Poliisi etsi ruumista Savonlinnassa loppukesällä 2018.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa Hyttinen tuomittiin joulukuussa lähes kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen avopuolisonsa taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Juttu on kesken Itä-Suomen hovioikeudessa, jossa Hyttinen on kiistänyt tapon ja hautarauhan rikkomisen. Hän myöntää perusmuotoisen pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen.

Ruumis kuljetettiin parin sadan kilometrin päähän Pohjois-Karjalaan ja haudattiin metsään.

Anni Törnin tapaus järkytti suuresti rauhaa savolaisen pikkukaupungin lintukodossa. Törnillä oli laaja ystäväpiiri. Hänet tunnettiin ja tiedettiin iloisena, liikunnallisena, kauniina nuorena naisena.

Törnin lähimmät ystävät luonnehtivat häntä temperamenttiseksi ja impulsiiviseksi ihmiseksi, joka saattoi kiihtyä nopeasti, mutta myös leppyi nopeasti. Aggressiivisuutta lähiystävät eivät olleet hänessä koskaan havainneet.

Myös monet Törniä lähemmin tuntemattomat muistavat hänen ystävällisen olemuksensa paikallisen tavaratalon kassalla.

Törnin lähihistoriassa on lyhyt seurustelusuhde mieheen, joka on tuomittu vuonna 2011 elinkautiseen vankeuteen murhasta.

Syntymäpäiväjuhlissa puhjennut riita Törnin entisistä miesystävistä liittyikin ainakin osittain tähän suhteeseen.

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Hyttinen oli asunut Savonlinnassa vasta muutaman vuoden. Työssään vakuutusyhtiön myyntijohtajana hän menestyi hyvin.

Hyttinen harrasti muun muassa voimailulajeja, joista piireistä hänellä oli myös ystäviä. Hänellä oli hallussaan myös aseita. Hän harrasti jossain määrin ammuntaa myös yhdessä Törnin kanssa.

Sekä Törnin että Hyttisen ystävät olivat panneet merkille, että pari vaikutti rakastuneelta ja onnelliselta.

 Jos Törnillä olisi ollut ongelmia, isoveli olisi ollut ensimmäinen, johon hän varmasti olisi ollut yhteydessä ja jonka puoleen turvautunut.

– Jukka kehui Annia ja kertoi, kuinka fiksu, mukava ja huumorintajuinen Anni on. Sain sellaisen kuvan, että heillä menee hyvin, ja että he tulevat hyvin juttuun keskenään, Hyttisen vuodesta 2005 tuntenut ystävä kertoi poliisikuulustelussa.

Törnin ala-asteelta saakka tuntenut ja viime vuosina häneen tiiviisti yhteydessä ollut ystävätär oli puolestaan kuullut Törniltä itseltään, että tämä oli hyvin onnellinen, kun oli löytänyt itselleen hyvän miehen.

Eräs Hyttisen kanssa iltaakin istuneista tuttavista oli sitä vastoin pannut merkille noin vuosi ennen surmatyötä muutoksen miehen käytöksessä.

– Vuosi sitten Jukka muuttui elitistisemmäksi, olin ikään kuin liian tavallinen hänen kaveripiiriinsä. Hänen asenteensa tuntui siltä kuin kaikki muut olisivat hänen alapuolellaan, ystävä kertoi poliisille.

Törnillä oli hyvin läheiset suhteet perheeseensä, vanhempiinsa ja sisaruksiinsa.

Erityisen läheinen suhde hänellä oli veljeensä. Kun Törn katosi, veli muun muassa järjesti Savonlinnassa sosiaalisen median avustuksella suuretsinnän pikkusiskonsa löytämiseksi. Siinä vaiheessa tapausta tutkittiin vielä henkilön katoamisena.

Etsintöihin osallistui lähes sata vapaaehtoista. Poliisilla oli jo tuolloin vahva epäily Hyttisen osallisuudesta Törnin katoamiseen, mutta epäiltyä ei vielä silloin ollut kiinniotettu.

Törnin ja hänen isoveljensä läheistä suhdetta kuvaavat Törnin ystävien lausumat siitä, että mikäli Törnillä olisi ollut ongelmia, isoveli olisi ollut ensimmäinen, johon hän varmasti olisi ollut yhteydessä ja jonka puoleen turvautunut.

Jutussa käytetty lähteinä poliisin esitutkintamateriaalia ja jutun oikeuskäsittelyä Etelä-Savon käräjäoikeudessa sekä Itä-Suomen hovioikeudessa.