Jyväskyläläinen Kimmo, 29, laski hengenvaarallisen Jyrävän vesiputouksen – tältä näytti meno Suomen kenties hurjimmassa koskessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jyväskyläläinen Kimmo, 29, laski hengen­vaarallisen Jyrävän vesi­putouksen – tältä näytti meno Suomen kenties hurjimmassa koskessa

Kansainvälisellä koskiluokituksella Kitkajoen Jyrävä lasketaan kaikkein vaarallisimpaan luokkaan.

24.10.2019 16:40

Viisi vuotta koskimelontaa harrastanut Kimmo Kontkanen laski viime lauantaina hengenvaarallisen Jyrävän vesiputouksen Kuusamon Kitkajoella. Kansainvälisen koskiluokituksen asteikolla 1–6 Jyrävä lasketaan kuudenteen luokkaan eli kaikkein vaarallisimpaan. Pituutta koskella on yhdeksän metriä. Virtaamaltaan se kuuluu Suomen vuolaimpiin.

1990-luvun lopulta vuoteen 2014 koskea on uhmannut henkensä uhalla kymmenkunta ihmistä. Kontkanen on ensimmäinen hurjapää viiteen vuoteen.

– Jyrävä on Suomessa aika tunnettu maamerkki, jonka laskemista harva on yrittänyt. Olihan siinä voittajafiilis, Kontkanen naurahtaa.

Ensimmäisen kerran mies vieraili koskella kaksi vuotta sitten. Tuolloin paikan päälle houkuttelivat pääasiassa maisemat. Ajatus laskusta tuntui vielä etäiseltä.

– Pieni ajatuksentynkä siinä kuitenkin silloin tuli, että ehkä jonain päivänä vielä yritän laskea tuon, jos taitoja karttuu riittävästi.

Sittemmin Kontkanen on harjaantunut melonnassa laskemalla koskia Suomen lisäksi Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Laskettuaan Norjan pahamaisen Åmotin kosken mies tunsi itsensä riittävän itsevarmaksi toteuttaakseen pitkäaikaisen unelmansa Jyrävällä. Jyväskyläläinen lähti ystävineen Kuusamoon.

– Nukuimme yön hyvin Kuusamossa, ja menimme aamulla koskelle. Rannalla vietimme parikymmentä minuuttia katsellen koskea eri kulmista. Lopulta löysin selkeän linjan, josta sen voi laskea.

Alhaalla Kontkasen kaverit huolehtivat turvatoimenpiteistä köysimiehinä ja pelastusmelojina. Sää oli Kontkasen mukaan sumuinen ja viileä.

– Olihan se niskalla jo melkoinen kokemus. Alhaalta nousi sumua, enkä nähnyt mitään. Kun lasku alkoi, kosken ääni ei ollut enää kohinaa vaan jyrinää.

Laskun aikana Kontkanen kertoo keskittyneensä vain omaan suoritukseensa. Vauhti oli sen verran raju, ettei mies omien sanojensa mukaan kerennyt juuri ajatella. Reitiltä eksyminen kuudennen vaarallisuusluokan koskissa johtaa yleensä kuolemaan. Veden alle uponnutta laskijaa on vaikea pelastaa voimakkaan virran pyörteistä.

– Aika pirun vauhdikas koski se kyllä on, siinä ei parane löysäillä yhtään, Kontkanen sanoo.

Alhaalla odottaneet kaverit ottivat Kontkasen riemutuuletuksin vastaan, ja Kontkanen kertoo tuulettaneensa itsekin onnistunutta suoritustaan. Tapausta juhlittiin miehen mukaan suomalaiseen tapaan saunaillalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?