Infosota-kirjailija hovioikeudessa: Jessikka Aro maalitettiin törkeästi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Infosota-kirjailija hovioikeudessa: Jessikka Aro maalitettiin törkeästi

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen kuultiin todistajana MV-lehden oikeudenkäynnissä.

Helsingin hovioikeudessa kuultiin todistajana sotatieteiden tohtori Saara Jantusta (kuva oik.). Jantunen kuvaili toimittaja Jessikka Aroon (kuva vas.) kohdistunutta häirintää törkeäksi.

24.10.2019 13:15

MV-lehden oikeudenkäynnissä Helsingin hovioikeudessa kuultiin todistajana sotatieteiden tohtori Saara Jantusta, joka tunnetaan Infosota-kirjan (Otava, 2015) kirjoittajana. Puolustusvoimissa informaatiovaikuttamiseen liittyvien kysymysten parissa työskentelevä Jantunen kuvaili toimittaja Jessikka Aroon kohdistunutta häirintää törkeäksi.

Jantusen mukaan kyse on maalittamisesta. Termi on sotatieteellinen, mutta kuvaannollisesti sitä hänen mukaansa käytetään myös siviilielämässä.

– Esimerkiksi niin, että joku henkilö, jolla on korkea näkyvyys tai iso yhteisö takanaan, voi nostaa yksittäisen henkilön tikun nokkaan ja antaa ymmärtää, että tähän henkilöön on toivottavaa kohdistaa häirintää, Jantunen määritteli.

Hän kertoi tutustuneensa Aroon vuonna 2015, kun he olivat yhteisessä haastattelussa Ylen Aamu-tv:ssä. Sen jälkeen he ovat saaneet toisistaan vertaistukea. Jantunen kertoi joutuneensa myös itse häirinnän ja maalittamisen kohteeksi.

Aron maalittamisen takana on Jantusen mukaan Johan Bäckman. Aron asianajaja Martina Kronström pyysi Jantusta kuvailemaan Aron häirintää.

– Törkeää, vahingollista, tarkoituksellista. Ja hän jatkaa yhä yhtä törkeällä tavalla, Jantunen sanoi.

Esimerkkinä hän luki viime maanantaina kirjoitetun Twitter-viestin, joka oli vastaus erään entisen kansanedustajan Aroa loukkaavaan kirjoitukseen. Bäckmanin avustajan Ville Hoikkalan mukaan Bäckman ei kuitenkaan ole kirjoittanut kyseistä viestiä.

Jantunen sanoi uskovansa, että Bäckmanin tavoitteet ovat poliittiset.

– Hän on kertonut levittävänsä Venäjän ilosanomaa.

Bäckmania kuullaan hovioikeudessa myöhemmin.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi asianomistaja oikeudenkäynnin haarassa, joka koskee epäiltyjä tekijänoikeusrikoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?