Vaasa vaatii Suomen kaikkia viittä Vaasankatua ryhdistäytymään tai vaihtamaan nimensä

Julkaistu:

Kaikille vaasalaisille syötetään tillimakaronia, mikäli erikoiselle adressille löytyy 2 000 allekirjoittajaa.
Vaasassa on aloitettu erikoinen kampanja vaasalaisuuden nostamiseksi.

Sen teema on ”Koska elämän kuuluukin olla helppoa.”

Kampanjan maalitauluksi otettiin eri puolilla Suomea ja maailmaa sijaitsevat Vaasankadut.

Vaasassa ei paikkatietokantojen mukaan ole Vaasankatua kuten esimerkiksi Helsingissä on Helsinginkatu, mutta oma Vaasankatu löytyy Helsingistä, Jyväskylästä, Lohjalta, Parkanosta ja Kristiinankaupungista.

– Ja Ruotsissa on yhdeksän tai kymmenen, kertoo Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén.

Tarkkaan laskien yhdeksän: Tukholma, Göteborg, Uumaja, Upsala, Örebro, Vetlanda, Härnösand, Västerås, Falköping.

Miksi Vaasassa ei ole Vaasankatua?

– Tuota, nyt en ole ihan varma, voi olla, että meillä on Vaasantie, Forsén pohtii.

Vaasalaisten mielestä muun Suomen ja muun maailman Vaasankadut eivät muistuta lainkaan ”aitoa Vaasaa”. Esimerkkeinä mainitaan merinäköalan puute, Strömsön puute ja maailmanperintökohteen puute.

Vaasan oma maailmanperintökohde on Merenkurkun saaristo, joka pääsi kohteeksi jääkauden jälkeisen maankohoamisen ansiosta.

Helsingin Vaasankatu profiloitui vielä äskettäin maankohoamisen sijasta katuprostituutiolla ja intiimillä hieronnalla, missä asiakaskunnan kohoaminen jäi pienimuotoisemmaksi.

Lisäksi Suomen eri Vaasankaduilla on tilastollisesti vähemmän aurinkoisia päiviä kuin varsinaisessa Vaasassa, mitä vaasalaiset pitävät imagohaittana Vaasankaduille.

”Tästä havainnosta lähti ajatus siitä, että meidän vaasalaisten on tehtävä asialle jotain”, toteaa kampanjan kotisivulla Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK:in markkinointipäällikkö Mari Kattelus.

Vaasan julkaisemassa aloitteessa vaaditaan, että Vaasankatujen olosuhteita kehitetään vastaamaan ”vaasalaisuuden kriteeristöä tai vaihtoehtoisesti kadun nimi muutetaan”.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

”Nyt on aika toimia, sillä vaakalaudalla on koko Vaasan seudun maine helpon elämän tyyssijana. Kaikki vaasalaiset ja vaasanmieliset, allekirjoittakaa tämä aloite, jonka avulla vaadimme kaupunkeja vaasalaistamaan omat Vaasankatunsa päästä päähän”; Häyry höyryää kampanjan saatteessa.

Aloitteen osoite on vaasalaisaloite.fi. Mikäli aloitteelle löytyy 2 000 allekirjoittajaa, Vaasan torilla järjestetään tillimakaronijuhlat kaikille vaasalaisille.

– Jo nyt on 600 koossa, Forsén kertoi keskiviikkona, ensimmäisen kampanjapäivän iltana.

Tillimakaronia luonnehditaan vaasalaiseksi perinneherkuksi. Sitä tarjoillaan muun muassa pizzerioissa ja kebabravintoloissa.

– Niiden buffeteissa, Forsén tarkentaa.

Adressi aloitti vetovoimakampanjan, jonka nimi “Koska elämän kuuluukin olla helppoa” keksittiin Strömsöstä.

Ylen Strömsö-makasiiniohjelma sai nimensä kuvauspaikan mukaan, joka on vuonna 1852 kauppiasperheen kesäasunnoksi rakennettu huvila meren rannalla Vaasan Västervikissä.

Tosin ihan kaikki ei ole mennyt ”kuin Strömsössä”. Kuluvana vuonna Vaasan Palloseura putosi Veikkausliigasta Ykköseen, ja jääkiekossa Vaasan Sport on Liigan hännillä.

– Kyllä ne vielä nousee, Forsén selittää.

Vuonna 1918 jääkärit nousivat maihin Vaasassa, mutta lähtivät pian pois.

Tuoreen imagotutkimuksen mukaan vain joka kymmenes suomalainen kokee tuntevansa Vaasan hyvin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt