Valkoisen paketti­auton ”ulko­maalaiset” herättivät pelkoa Savossa – konstaapeli Reinikainen paljasti nolon totuuden - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Valkoisen paketti­auton ”ulko­maalaiset” herättivät pelkoa Savossa – konstaapeli Reinikainen paljasti nolon totuuden

Poliisi löysi kaksi porilaista, murrekuilun ja isoja lihakimpaleita.

Itä-Suomen poliisi sai päivän aikana Kangasniemen syrjäkylillä kierrelleestä pakettiautosta toistakymmentä yhteydenottoa.­

23.10.2019 21:14

Valkoinen pakettiauto kierteli tiistaina savolaiskunta Kangasniemen syrjäkylillä ja herätti epävarmuutta ja pelkoa.

Itä-Suomen poliisi sai päivän aikana pakettiautosta toistakymmentä yhteydenottoa, joiden yleissävy oli huolestunut ja epäluuloinen.

Autossa oli ollut kaksi miestä, nuorempi ja vanhempi, ja kumpikin oli puhunut erikoisella tavalla. Kielen oli tulkittu olevan periaatteessa suomea, mutta vahvalla ulkomaalaisella korostuksella.

Valkoinen pakettiauto oli liikkunut Hokassa, joka valittiin vuonna 2011 Etelä-Savon vuoden kyläksi, ja toisella laidalla pitäjää Luusniemessä, joka tunnetaan bluesjuhlista, ja jonka naapurissa on seksifestivaaleillaan valtakunnalliseen kuuluisuuteen ponkaissut Kutemajärven kylä.

Huoli hälveni vasta, kun ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista oli yhyttänyt pakettiautomiehet Sydänmaantiellä. Paljastui syvä murrekuilu.

”Ei ole syytä epäillä rikosta”, Reinikainen kirjoitti illan jo pimettyä Facebookin Kangasniemi–Foorumilla.

Reinikaisen mukaan asioita oli sotkenut ”hiukan nolo seikka”. Miekkoset olivat puhuneet ”tosi vahvaa Porin murretta”.

”Siksi levisi huhu ulkomaalaisista.”

Reinikainen arveli minihysteriaan olleen osasyynä sosiaalisessa mediassa viimeisten parin viikon aikana toistuneet varoitukset valkoisesta pakettiautosta.

Sellainen ilmapiiri ei helpota kaupankäyntiä.

”Rehellinen ovelta ovelle myynti on kovvoo hommaa”, Reinikainen antoi tunnustusta porilaisille.

– Lihaa, Reinikainen arvioi IS:lle pakettiauton sisuksia.

Reinikaisen mielestä on hyvä, että ihmiset ilmoittelevat havainnoistaan.

– Täällä on pyörinyt myös valkoinen pakettiauto rosvoilemassa. Ja nyt on rehellisen pakettiautoväen hankala liikkua, Reinikainen harmittelee.

Sattuneesta syystä, johon Neil Hardwick ei ole syytön, ylikonstaapeli Reinikainen tunnetaan ”konstaapeli Reinikaisena”. Hänet valittiin vuonna 2015 Vuoden poliisiksi Suomessa. Valinnan tekivät Suomen Poliisijärjestöjen liitto ja Helsingin Nuorkauppakamari.

Ylikonstaapeli Reinikainen asuu Kangasniemellä. Hänen veljensä Tepa Reinikainen tunnetaan yhtenä Suomen olympiahistorian suurikokoisimmista urheilijoista. 190-senttinen ja lähes 150-kiloinen, isänsä Kauko Reinikaisen valmentama Tepa Reinikainen edusti Suomea kuulantyönnössä Ateenan olympialaisissa, ja oli kuudes Pariisin MM-kisoissa vuonna 2003.

Hänen seuransa oli Kangasniemen Kalske, kuten myös hennomman olympiaurheilijan Virpi Kuitusen.

Ilta-Sanomat tavoitti vaimonsa ja kissansa kanssa Kangasniemen syrjäkylällä asuvan miehen, joka oli ostanut ylikypsää possua valkoisen pakettiauton porilaisilta ja saanut bonuksina yhdeksän broilerin rintafilettä.

Porilaista perinneherkkua, viemärinmakuisia nahkiaisia, ei ollut kaupan.

Mies vahvistaa kauppiaiden puhuneen huomiota herättävällä tavalla. Kieli tarttui heti korvaan.

– Se oli sitä perää juuri, mies sanoo tarkoittaen perällä Poria. Hän sanoo kuulleensa samanlaista puhetta aikaisemminkin juuri ”niillä perillä” eikä siksi osannut hätääntyä.

Tarjolla oli myös erilaisia makkaroita, kylmäsavulohta ja lämminsavulohta ja suuria parin–kolmen kilon savujuustotankoja.

– Oli siellä jotain vihannessäilykkeitäkin.

Ylikypsän possun makua mies kehuu erinomaiseksi, mutta toivoisi, että seuraavalla kerralla annoskoot olisivat pienempiä. Nyt pienin ylikypsä possu oli 6,7 kilon kimpale.

– Meitä on vain vaimo ja minä ja kissa täällä. Ja kissa ei syö suolaista.

Koska valkoisen pakettiauton maksupäätteelle ei löytynyt kenttää syrjäkylällä, mies maksoi ostoksensa kotonaan netissä laskua vastaan.

– Katsoin siitä, että ihan on laillinen firma, liikevaihtoverotunnukset ja kaikki.

Ilta-Sanomat opasti vuosi sitten julkaistussa artikkelissa tunnistamaan porilaisen pelkän puheen perusteella. Kerroimme 18 sanaa ja sanontaa, jotka kertovat heti, mistä puhuja on peräisin.

Niitä olivat mm. yhtäkkii (yllättäen, pikaisesti), sikko (=sitten kun) ja mukko (mutta kun).

Ankomää tarkoittaa minä hoidan tämän ja takahäksä on pyörän tavarateline.

Samanlainen kulovalkean tavoin levinnyt huoli valkoisesta pakettiautosta ja oudoista ulkomaalaisista levisi Helsingin Tapanilassa aikaisemmin tänä syksynä. Facebook-ryhmän huhumyllyä kiihdyttivät samanaikaisesti tapahtuneet murrot.

Erityisesti varoitettiin pakettiautosta, josta myytiin puisia paistinlastoja.

Omakotitalojen pihoilla oli myös havaittu erikoisesti käyttäytyviä hiippailijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?