Jessikka Aro kertoi oikeudessa uusista vihavideoista – ”Tilanne on minulle hyvin epämiellyttävä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jessikka Aro kertoi oikeudessa uusista vihavideoista – ”Tilanne on minulle hyvin epämiellyttävä”

Kärsimys ei vieläkään ohi, Aro tehnyt viimeksi rikosilmoituksen kuukausi sitten.

Jessikka Aroa kuultiin hovioikeudessa sermin takaa.

23.10.2019 19:01

Toimittaja-kirjailija Jessikka Aro kertoi Helsingin hovioikeudessa kokemuksistaan MV-lehden ja Venäjä-myönteisten tahojen hampaissa.

– Haluan sanoa, ettei ole mitenkään helppoa tai edes itsestäänselvyys, että edes olen täällä tänään tai puhun mitään. Nyt minusta on tehty vihavideoita vastaajien tukijoiden toimesta, koska olemme hovioikeudessa. Tietääkseni heitä on täällä yleisön joukossa, joten tilanne on minulle hyvin epämiellyttävä, Aro aloitti kuulemisensa.

Aron asianajaja Martina Kronström kertoi jo aiemmin oikeudessa, että päivää ennen hovioikeuden pääkäsittelyn alkamista Arosta oli julkaistu YouTube-video pilkkaavalla otsikolla. Kronström kertoi myös, että viimeisimmän rikosilmoituksensa Aro on tehnyt vain kuukausi sitten syyskuussa 2019.

Syksyyn 2014 asti sosiaalinen media oli ollut Arolle työväline ja työpaikka, jossa hän hankki tietoa ja oli suorassa kontaktissa yleisöönsä.

– Tämä muuttui, kun Bäckman alkoi kohdistaa minuun epämiellyttäviä ja vastenmielisiä operaatioita, Aro sanoi.

Aron mukaan hänen työkavereistaan Ylellä kerättiin 263 sähköpostiosoitteen lista, mukaan lukien silloinen päätoimittaja. Kaikille lähetettiin viesti, jossa väitettiin Aron haluavan tuhota sananvapauden.

– Bäckman lähestyi minua jatkuvasti. Hän lähetti irvokkaita helikopterikuvausmatkalta väännettyjä sarjakuvia, arvioi työsuorituksiani, halusi kääntää putinistiksi, uhkasi viedä Moskovaan.

Todella rankaksi tilanne Aron mukaan muuttui, kun Ilja Janitskinin perustama MV-lehti otti hänet kohteekseen.

Aro alkoi olla haluton käyttämään sosiaalista mediaa senkin takia, että kuka tahansa joka häntä somessa tuki, oli vaarassa joutua myös itse kohteeksi. Aroa koskevien keskusteluiden törkykommentteihin ilmestyi hänen mukaansa mukaan rasistisia sävyjä.

– Yksityiseltä lomamatkalta otetut kuvat otettiin heti törkyjuttuun. Ei ollut enää kyse siitä, että netti on kiva työpaikka, vaan se oli kääntynyt vakavaksi vainoksi, Aro kertoi.

Aro kertoi laskeneensa kerran MV-lehden artikkelin Facebookiin linkitetystä keskustelusta noin sata valeprofiilia, jotka veivät keskustelun alatyyliin heti alusta lähtien.

– Jos itse artikkelikaan nyt ylärekisterissä oli koskaan ollut, Aro sanoi.

Bäckmanin ja Janitskinin puolustus on vedonnut muun muassa Aron asemaan julkisuuden henkilönä.

Aron mukaan hän ei ollut julkisuuden henkilö syytettyjen rikosten aikaan 2014–2016 tai ennen sitä.

– Yhtä vähän kuin kuka tahansa Ylessä vuorotyötä tekevä rivitoimittaja.

Aro palkittiin Bonnierin journalistipalkinnolla 2015. Tätä nykyä hän kiertää ympäri maailmaa luennoimassa informaatiosodankäynnistä. Kuukausi sitten julkaistiin hänen kirjansa Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta (Johnny Kniga).

Mielestään Aro ei silti ole julkisuuden henkilö edelleenkään. Hän mieltää julkisuuden henkilöksi ihmisen, joka itse avautuu julkisuudessa yksityiselämästään.

– Tästä pitäisi tarkemmin kysyä viihde- tai kulttuuritoimittajilta, jotka ovat tekemisissä julkisuuden henkilöiden kanssa, Aro sanoi.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi asianomistaja MV-lehteen liittyvässä haarassa, joka koskee epäiltyjä tekijänoikeusrikoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?