Lukijat kertovat buffetsikailusta – lomailevan äidin käsky kiteyttää ongelman - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lukijat kertovat buffetsikailusta – lomailevan äidin käsky kiteyttää ongelman

Lukijat jakoivat Ilta-Sanomille kokemuksiaan kanssasyöjiensä ylenpalttisesta noutopöytäkäytöksestä ja siitä seuraavasta ruokahävikistä.

23.10.2019 12:50

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona Ikaalisten kylpylän buffetaamiaisen hävikkiruokaongelmasta. Keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi hämmästeli, miten hänen mukaansa etenkin nuoret ihmiset unohtavat ilmastoahdistuksen noutopöydässä.

Buffetpöydässä porsastelu herätti runsaasti keskustelua, ja moni lukija kertoi kommenteissa sekä viesteissä turhautuneensa kanssasyöjiensä jatkuvaan ruoan tuhlaamiseen.

”Välillä pahaa tekee katsoa kollegoitani. Aikuiset miehet, jotka syövät jatkuvasti seisovissa pöydissä, eivät osaa annostella vieläkään ruokaa lautaselleen. Ilmeenkään värähtämättä saatetaan itse otetusta annoksesta jättää puolet syömättä.”

”Buffetit pitäisi lailla kieltää. Kansa lihoo ja seisova pöytä on siihen hirvein malli, kun santsataan koko rahan edestä.”

”Käsittämätöntä tuhlausta, samaan aikaan maailmassa kuolee ruoan puutteeseen miljoonia ihmisiä.”

”Tuskin kotona porsastelevat samoin”

Ikaalisten kylpylän ravintolapäällikkö kertoi Ilta-Sanomille, että hänen mukaansa etenkin nuoret jättävät paljon ruokaa lautasilleen. Moni lukija kertoo huomanneensa käytöstä etenkin lapsiperheiden keskuudessa.

Eräs keskisuuren hotellikylpylän työntekijä kertoo, että lasten lomaviikoilla ravintolassa saattaa olla jopa 700 ruokailijaa, mikä näkyy hänen mukaansa valtavana ruokahävikin määränä.

”Roskiin menee suuria määriä munakasta, pekonia, croissanteja, nakkeja, juustoa, leikkelettä, munkkeja, donitseja ym. Niillä ruokkisi jo monta perhettä. Kuulin juuri muutama päivä sitten, kun äiti ihmetteli lapsilleen: ’Ette te noin vähän voi syödä! Nyt haette lautaset täyteen ja loput voi jättää sitten syömättä’.”

Samanlaisista kokemuksista kertoo eläkkeelle siirtynyt ravintoloitsija:

”Samanlaiset kokemukset esimerkiksi äitienpäivälounasbuffetissa. Vanhemmat täyttävät kaksivuotiaalle melkein yhtä suuret annokset graavilohta ja paahtopaistia kuin itselleen. No, syömättähän ne jää ja biojäteastia täyttyy kalleimmista tuotteista sekä ravintoloitsija jännittää, riittääkö buffetpöytään mitään seuraavaan kattaukseen.”

”Tässä sunnuntaiaamuna erään hotellin pöydästä, kun iso perhe/ryhmä lähti pois. Yksi aikuinen, loput nuoria aikuisia ja yksi lapsi.”

”Viikonloppuna kylpylän aamiaisella kiinnitin huomiota todella ylipainoisiin äiteihin, jotka täyttivät pienten lastensa lautaset ääriään myöten täyteen ruokaa. Ei lapsi voi syödä edes murto-osaa siitä määrästä, joten roskiin vain. Tuskin kotona porsastelevat samoin.”

”Olin töissä nykyisessä Scandic Parkissa yli 20 vuotta ja sain seurata aamiaisista kertynyttä jäteruoan määrää. Varsinkin kun tulee lapsiperheitä, niin tavaraa hinataan pöytiin ihan uskomattomia määriä, ja siihen ne usein jää! Maistetaan vähän sitä sun tätä.”

Kilohinta ruoalle

Moni ehdotti, että noutopöydissä alettaisiin laskuttaa hävikkiruoasta.

”Ymmärrän hyvin, miksi buffetpöydistä on luovuttu ja niin pitäisi lopettaa aamiaisbuffetitkin. Hotelliin kirjautuessa voisi ruksata, millaisen aamiaisannoksen haluaa. Lisäannoksista erillismaksu. Tämä ongelma on ratkaistavissa omia asenteita muuttamalla.”

”Kilohinta ruoalle jos lautaselle jää ruokaa. Jokainen lautanen punnitaan jos ruoka jää syömättä. Näin ihmiset alkavat miettiä, kuinka paljon ruokaa otetaan.”

 

”Voisiko tuosta lautaselle jätetystä ruoasta alkaa laskuttamaan asiakkaita, esimerkiksi punnita lautaselle jätetty ruoka ja lisätä hinta hotellilaskuun?”

Eräs lukija epäilee, että hävikistä laskuttaminen ei kuitenkaan onnistuisi käytännössä.

”Muutamia vuosia sitten Kilpisjärvellä ravintolassa laskutettiin (tai ainakin uhattiin laskuttaa) lautaselle jätetyistä tähteistä. Idea oli hyvä, mutta ehkä mahdoton toteuttaa suuressa ravintolassa.”

Imastohuoli ei näy noutopöydässä

Moni kummasteli, miten ilmastonmuutos huolettaa monia, mutta noutopöydissä ruokaillessa se tuntuu unohtuvan.

”Ilmastoahdistus unohtuu, kun kyseessä on oma käytös. Paheksutaan ja ohjaillaan muita, niin koko maailma pelastuu!”

”Ollaan niin kehitysapumyönteisiä, ilmastoahdistuneita ja vihreitä, mutta ruokaa tuhlataan noutopöydistä aivan tolkuttomasti. Samalla opetetaan omat lapsetkin näille ruokottomille tavoille.”

Eräs lukija ikuisti työkaveriensa lounashävikkiä.

Myös ilmastolakkoilijoita komennettiin kääntämään katse ruokapöytään.

”Kyllä Jani-Petteri ja Annu-Liisa jaksavat huutaa ilmaston puolesta, kunhan ei itse tarvitse tehdä tai maksaa mitään. En minä vaan muut.”

”Pullamössöt asialla. Turha Gretojen on haukkua nykyaikuisia, kun penskat on vielä pahempia!”

”Perjantaisin hankitaan pitkä viikonloppu eduskunnan edessä pönöttämällä toistamalla mantraa ’ei me voida kuin lakkoilla’. Vaikka ilmastoteot alkavat omasta käytöksestä.”

”Tällaiselta näytti naapuripöytään jätetyt antimet syyskuussa. Piti meidänkin ottaa kuva tästä törkeästä tuhlauksesta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?