Spede Pasanen kuoli erittäin varakkaana ja Pirre-tytär peri noin 10 miljoonaa – testamentissa muistettiin myös naisystävä Maria Drockilaa

IS:n juttusarjassa on esitelty tunnettujen suomalaisten jälkeensä jättämiä perintöjä. Pirre Alanen sai isältään Spede Pasaselta noin kymmenen miljoonan euron arvoisen omaisuuden. Näin omaisuudelle lopulta kävi.

23.10.2019 12:19

Viihdetaiteilija Pertti ”Spede” Pasanen oli miljonääri, kun hän kuoli Sarfvikin golf-kentällä Kirkkonummella 7. syyskuuta 2001. Valtaosan perinnöstä sai hänen ainoa rintaperillisensä, tytär Pirre Alanen (entinen Pasanen).

Ilta-Sanomien toimittaja Mika Mölsä laski viisi vuotta kuoleman jälkeen, että Pasasen tyttärelleen jättämän omaisuuden arvo oli noin kymmenen miljoonaa euroa.

Pasanen muisti testamentissaan myös entistä vaimoaan Pirjo Pasasta ja naisystäväänsä Maria Drockilaa, mutta heidän osuutensa oli paljon pienempi.

Testamentissaan Pasanen määräsi, että Drockila saa anteeksi kaikki häneltä saamansa lainat. Hän oli lainannut Drockilalle noin 1,5 miljoonaa markkaa eli noin 250 000 euroa.

Alasen saama perintö sisälsi rahavaroja, kiinteistöjä, asunto-osakkeita ja muutamien yhä jäljellä olleiden Spede-yhtiöiden osakkeet.

Vain muutama viikko ennen kuolemaansa Pasanen oli tehnyt mittavia omaisuusjärjestelyjä. Hänen miljooniaan oli ollut sijoitettuna muun muassa teknologia­osakkeisiin, mutta pörssin teknologiahuuman hälventyessä osakekurssit olivat pudonneet. Pasanen vaati pankkiiriliikkeeltään hyvitystä huonoista sijoituksista.

Ensin Pasanen tyhjensi silloisen pääyhtiönsä Spede-Tuotannon nostamalla varat ulos osinkoina. Yhtiön hän sitten myi ylihintaan 3,6 miljoonalla eurolla pankkiiriliikkeelle, joka näin kuittasi Pasasen tappiot.

Isänsä kuoleman jälkeen tytär Pirre Alanen aloitti kiinteän perintöomaisuuden realisoinnin tavattuaan kolmannen aviomiehensä vuonna 2003. Osan kaupoista teki mies valtakirjalla.

Alanen myi muun muassa Helsingin Lauttasaaressa sijainneen 350-neliöisen luksusasunnon, kaksi pienempää huoneistoa Helsingistä, teollisuushallin Nastolasta ja maatilan Pohjois-Savosta. Riitta Väisänen osti tyttäreltä hevostilan Orimattilassa omistaneen Villi Farmi -yhtiön osake-enemmistön, joka oli kuulunut Pasaselle.

Alanen menetti sittemmin jopa noin miljoona euroa rikollisille. Häntä huijattiin rakennushankkeessa, jossa hänen nimissään ja väärennösten avulla nostettiin isoja lainoja lahtelaisesta pankista.

Lue lisää: Varallisuudesta ei ollut kuoleman hetkellä jäljellä mitään – Matti Nykäseltä jäi velkaa viisinumeroinen summa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?