Poliisin etälamautin sinkoaa ihmiseen reilun tuhannen voltin täräyksen – tohtori pitää erinomaisena voimankäyttövälineenä

Julkaistu:

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmoitti pyytävänsä poliisilta selvitystä sen toiminnasta lauantaina Helsingissä järjestetyssä Turkkia vastustavassa mielenosoituksissa. Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa ja käytti tilanteessa etälamautinta.
Poliisin voimankäyttö lauantaina järjestetyssä Turkkia vastustavassa mielenosoituksessa on puhuttanut sosiaalisessa mediassa ja kerännyt kritiikkiä järjestäjiltä.
Esimerkiksi yhdessä Helsingin Narinkkatorilla otetussa videossa näkyy poliisin ja miehen välinen välikohtaus, jossa useita poliiseja taltuttaa yhtä maassa vastustelevaa miestä. Ainakin yhdellä poliiseista on kädessä etälamautin.


Etälamautin on pistoolin näköinen laite, jonka patruunasta käyttäjä ampuu kaksi nuolta sähköä johtavien johtojen varassa kiinni kohdehenkilöön. Nuolien välillä kulkeva sähkövirta lamauttaa kohdehenkilön tahdonalaisen lihaksiston toiminnan. Lihasten toiminta lamaantuu siksi aikaa, kun etälamautinta käytetään.

Lamauttimesta sinkoaa 50 000 voltin jännite, josta kohdehenkilön vartalolle päätyy reilut tuhat volttia. Etälamauttimen toimintaetäisyys on korkeintaan kymmenen metriä. Toinen tapa käyttää etälamautinta on ilman patruunaa, jolloin se painetaan kiinni kohdehenkilöön. Tällöin lamautin aiheuttaa kovan kivun, mutta lihakset eivät lamaannu.


Poliisin ylijohto hyväksyi etälamauttimen viralliseksi voimankäyttövälineeksi marraskuussa 2005. Suomessa on käytössä olevat lamauttimet valmistaa yhdysvaltalainen Taser.

Ylen viime vuonna julkaiseman artikkelin mukaan poliisi käytti vuosina 2016–2017 etälamautinta 714 kertaa. Tämä vastasi noin kolmannesta kaikista poliisin tekemistä voimankäyttöselvityksistä. Etälamauttimen käytöstä aiheutui vammoja 10,8 prosentissa käyttökerroista.

Poliisin voimankäyttöä tutkinut oikeustieteen tohtori Henri Rikander kertoi maanantaina MTV:n Huomenta Suomessa pitävänsä etälamautinta erinomaisena voimankäyttövälineenä poliisille.

Rikanderin mukaan kokemukset etälamauttimen käytöstä ovat olleet pääasiassa erittäin hyviä.

– Aina tietenkin voimankäyttövälineitä käyttäessä on mahdollista, että tapahtuu jonkinlaisia haavereita, Rikander sanoi MTV:n haastattelussa.

– Etälamauttimella tapahtuvat ensisijaiset haaverit ovat niitä, joissa neulasta tulee pieni vamma ihoon, tai jos neula harhautuu vaikkapa poskeen tai korvaan, niin jälki on ikävän näköinen. Ensisijaiset vammat ovat kuitenkin hyvin lieviä.

– On merkillepantavaa, että joka viidennellä käyttökerralla etälamauttimella uhkaamisella saavutetaan haluttu lopputulos, Rikander kertoi.

Rikander muistuttaa, että väkivalta poliisia kohtaan on viimeisen 20 vuoden aikana kaksinkertaistunut Suomessa ja jopa kolminkertaistunut Ruotsissa.

Viime viikolla kerrottiin, että poliisin tavoitteena on hankkia lisää etälamauttimia niin, että niitä olisi käytössä jokaisella poliisipartiolla.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen perusteli hankintaa sillä, että sen avulla vältetään järeämpien välineiden käyttö. Alasen mukaan lamauttimia hankitaan lisää heti, kun poliisin rahoitus sen mahdollistaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt