Alavus osti keräilijältä 180 000 eurolla maitokannuja – Ilkka: kaupunki osti samalta mieheltä aiemmin 92 000 eurolla tauluja

Julkaistu:

Alijäämäisen Alavuden kaupungin tekemä maitokannukauppa on herättänyt ihmetystä. Aiemmin Alavus on ostanut samalta keräilijältä yli sata taulua.
Ilta-Sanomat uutisoi ensimmäisenä reilu viikko sitten, että menokuuria vaatinut Alavuden kaupunki teki syyskuussa päätöksen ostaa 180 000 eurolla Arabian maitokannuja kotiseutukeräilijä Kauko Välimäeltä. 1 250 kappaleen kannukokoelma on sijoitettuna taidekeskus Harriin, yrityspalvelukeskus Fasadiin ja Töysän kirjastoon.

Ostopäätös on herättänyt ihmettelyä, sillä kaupungin vuoden 2019 talousarviossa todetaan, että kuluvan vuoden talousarvio on muodostumassa alijäämäiseksi.

Sanomalehti Ilkan mukaan Alavuden kaupunki on ostanut Välimäeltä myös yli sata Matti Annalan ja Arvi Mäenpään maalausta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Kortesmäki (kok.) kiistää lehden haastattelussa, että kaupunki suosisi yhtä keräilijää.

– En kallistu tuohon. Kenelläkään toisella ei ole sellaisia kokoelmia, Kortesmäki kommentoi lehdelle.

Ilta-Sanomat on tavoitellut useaan otteeseen kokoelmiaan Alavudelle myynyttä keräilijää, mutta hän ei ole halunnut kommentoida kauppoja. Ilkan haastattelussa Välimäki sanoo pitävänsä maitokannukokoelmaa osana Suomen teollisuuden muotoiluhistoriaa.

– Kannut ovat kaikki erilaisia, uniikkeja yksilöitä, ja ne ovat pääosin hyväkuntoisia, hän sanoo Ilkalle.

Keräilijän mukaan hän olisi saanut kannuista paljon enemmän rahaa yksityisiltä ostajilta, mutta hän ei halunnut myydä niitä muualle.

– Jonkun verran on tullut palautetta, että turhaan maksettu. Tietyt piirit lietsovat sellaista kateutta. En minä sellaisesta välitä. Niin paksunahkainen minä olen, Välimäki tuumaa Ilkan haastattelussa.

Arvotavaroiden asiantuntija Wenzel Hagelstam on ihmetellyt kaupungin kokoelmasta maksamaa kovaa hintaa. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki puolestaan on ylistänyt Alavuden tekemää kauppaa ja kehunut kokoelmaa ”upeaksi”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt