Reijo Ruokasen kolumni: Kerrankin syytä kehua ministeriä! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Reijo Ruokasen kolumni: Kerrankin syytä kehua ministeriä!

Julkaistu: 24.10.2019 8:08

Tieto on demagogin pahin vihollinen, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

Sisäministeri Maria Ohisalo on täysin oikeassa pyytäessään poliisilta selvitystä lauantain kurdimielenosoitukseen liittyvistä tapahtumista ja käytetyistä voimatoimista. Juuri näin ministerin tuleekin toimia.

Virallisesti Ohisalo ei tosin pyydä selvitystä kurdimielenosoituksen tapahtumista eikä käytetyistä voimatoimista vaan siitä, miten poliisi varustautuu mielenosoituksiin ja miten se tekee uhka-arvionsa.

Nuo ovat toki olennaisia asioita, mutta oikeasti Ohisalo haluaa tietää, mitä lauantaina tapahtui. Välttääkseen syyllistämisen hän turvautuu yleisen tason kysymyksiin.

Poliisin kannattaa olla tyytyväinen. Selvityksessä se pääsee kertomaan, mitkä asiat vaikuttivat siihen, että poliisi ei päästänyt kaiutinautoa osaksi lauantain mielenosoitusmarssia. Samalla poliisi voi kertoa ja kuvamateriaalin avulla todistaa, mikä johti siihen, että ainakin yhteen mielenosoittajaan käytettiin etälamautinta.

Ministeri Ohisalolla oli tavaton kiire kertoa selvityspyynnöstään Twitterissä. Sillä ei tietenkään ole mitään tekemistä itse asian kanssa. Ohisalo halusi vain nopeasti kerätä pisteitä kaikilta heiltä, jotka olivat valmiit tuomitsemaan poliisin toimet.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne arvosteli maanantaina Ohisalon some-kiirettä. Rinteen mukaan on vaikea erottaa, milloin äänessä on ministeri ja milloin vihreiden puheenjohtaja.

Rinteen närkästys on hupsu. Ministeriö on päällikkövirasto. Kun Ohisalo lausuu jotain sisäministeriöön liittyvistä asioista, äänessä on ministeri. Tietysti.

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) arvosteli hänkin Ohisalon selvityspyyntöä.

”Sitä käytetään helposti ministerin tahdosta riippumatta anarkisti- tai ääriryhmäpiireissä, kun halutaan korostaa, että poliisin toiminnassa on jotakin kyseenalaista. Se on kohtuutonta poliisin kannalta, joka tarvitsee luottamusta.”

Ihan varmasti erilaiset hihhulit yrittävät repiä kaiken irti selvityspyynnöstä. Jos asiaa ei selvitettäisi, se olisi heille vielä paljon parempi tilanne. Silloin he voisivat heitellä ilmaan mitä tahansa syytöksiä poliisivaltiosta vailla sen kummempia perusteita.

Toisen puolen hihhulit puolestaan mölyävät nyt, kuinka vaarallinen tilanne oli yhteiskunnan kannalta. Heidän mielestään ulkomaalaisilta pitäisi kieltää mielen osoittaminen kokonaan, ja sen päälle sitten kaikkea muuta pöhköä.

Heidänkin kannaltaan selvitys lauantain tapahtumista on huono asia.

Niin se usein on. Tieto on demagogin pahin vihollinen.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Lisää aiheesta