Kuolemat risteilylaivoilla eivät ole yleisiä – vuosittain menehtyy vain muutama

Julkaistu:

Tallink Siljan ja Viking Linen mukaan kuolemat laivoilla ovat hyvin harvinaisia, poliisit joudutaan kutsumaan aluksille useammin.
Kaksi parikymppistä suomalaista löydettiin kuolleena Tallink Siljan Europa-alukselta varhain sunnuntaiaamuna. Tallinnan poliisin mukaan hyteistä löytyneet merkit viittaavat siihen, etteivät tapaukset liity toisiinsa, eikä kuolemiin tässä vaiheessa epäillä liittyvän rikosta.

Matkustajamääriin suhteutettuna kuolemantapaukset ovat laivayhtiöiden mukaan harvinaisia.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo, että Viking Linen laivoilla kuolemantapauksia on vuositasolla noin 3-5.

– Kuolemansyyksi on aina paljastunut sairastapaus. Näissä tapauksissa laivalle kutsutaan aina poliisi ja lääkäri kuolinsyyn varmistamiseksi ja rikoksen poissulkemiseksi. Pitää kuitenkin huomioida se, että kuljetamme vuosittain yli kuutta miljoonaa matkustajaa.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd ei paljasta lukuja, mutta toteaa tapauksia olevan muutamia vuodessa.

– Pääsääntöisesti on kyseessä sairaskohtaus. Meille ei välttämättä edes tule lopullista kuolinsyytietoa. Meillä on kuitenkin 10 miljoonaa matkustajaa vuosittain, niin siihen suhteutettuna määrä on todella pieni, Nöjd sanoo.

 

Pääsääntöisesti on kyseessä sairaskohtaus.

Viking Linen laivoille joudutaan kutsumaan poliisi paikalle muutaman kerran kuussa. Grönlundin mukaan tarve vaihtelee kuitenkin sesongin mukaan.

– Useimmin kyse on siitä, että henkilö on itse vaikuttanut matkustusoikeuteensa ja otettu säilöön loppumatkan ajaksi. Lisäksi varkaus, pahoinpitely, aggressiivinen hyökkäävä käytös ja raiskausepäily ovat sellaisia tapauksia, joissa poliisi tulee laivaan.

Tallink Siljan viestintäjohtaja toteaa, että heidän laivoillaan syyt poliisin tuloon ovat samat kuin Viking Linella. Nöjd sanoo, että laivayhtiö tekee viranomaisten kanssa paljon yhteistyötä. Poliisi voi nousta laivaan omissa virkatehtävissään ja toimia yhteistyössä laivan henkilökunnan kanssa.

– Toki jos laivalla tapahtuu esimerkiksi kuolemantapaus tai rikosepäily, niin poliisi tulee paikalle.

Silja Europan oudot kuolemantapaukset ovat herättäneet väitteitä siitä, että laivalla olisi ollut erityisen levoton ja railakas ilta.

Nöjd arvioi, että Tallink Siljan laivoilla käyttäydytään jopa aiempaa paremmin.

– Sanoisin jopa niin, että nuoret aikuiset käyttäytyvät hyvin ja käyttävät ehkä jopa vähemmän alkoholia kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Toki viikonloppulähdöissä ihmiset ovat monesti juhlatuulella. Järjestyshäiriöiden määrä riippuu paljon siitä, millaista väkeä laivalla sattuu olemaan.

Tallink Siljan viestintäpäällikkö Katri Link totesi virolaisen uutissivusto Delfin haastattelussa, että yhtiö ei voi tarkasti sanoa kuinka usein huumeita löytyy laivalta, mutta toteaa poliisin olevan aluksella usein. Link kertoi, että Tallinkin aluksilta on löydetty huumeita aiemmin ja ihmisiä on myös pidätetty huumeista.

Nöjd ei paljasta huumausainetilastoja, mutta toteaa laivayhtiön tekevän viranomaisten kanssa yhteistyötä esimerkiksi huumeratsioiden muodossa.

Viking Linelta kerrotaan, että huumelöydökset ovat erittäin harvinaisia.

– Huumeasioissa tehdään aina ilmoitus poliisille. Tullin tekemistä löydöistä meillä ei ole tietoja, Grönlund sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt