Anni Törnin avopuoliso selitti veritekoon johtaneita tapahtumia – ”Yritin varoa, etten ärsyttäisi häntä”

Julkaistu:

Anni Törnin taposta tuomittu mies muisti hovioikeudessa hyvin tapahtumat ennen ja jälkeen veriteon, mutta ei omia tekemisiään surmayönä.
Hovioikeudessa Anni Törnin vuosi sitten heinäkuussa tapahtuneesta surmatyöstä Etelä-Savon käräjäoikeudessa tuomittu Jukka Pekka Hyttinen kertoi avopuolisonsa muuttuneen aggressiiviseksi tultuaan raskaaksi.

– Anni oli siitä ihmeissään itsekin, hän oli hermostunut ja aggressiivinen, oikeudessa todistelutarkoituksessa kuultu Hyttinen kertoi.

Hyttisen mukaan Törni käyttäytyi häntä kohtaan väkivaltaisesti muutaman kerran ennen kohtalokkaita, Törnin kuolemaan johtaneita tapahtumia.

– Yritin varoa, etten ärsyttäisi häntä. Viikkoa ennen (surmayötä) hermostuminen liittyi työasioihin. Anni syytti minua siitä, että autan töissä enemmän muita kuin häntä.

Törni ja Hyttinen olivatkin työtovereita. Hyttinen oli alkuvuodesta ollut palkkaamassa Törniä työhön, toimi hänen lähiesimiehenään ja perehdytti tätä tehtäviinsä. Seurustelusuhteeksi tuttavuus kehittyi huhtikuisella henkilökunnan risteilyllä.

– Parisuhde eteni yllättävän nopeasti. Olimme rakastuneita, Anni jätti ehkäisyn pois ja uusi yhteinen asunto meille löytyi nopeasti Mikkelistä.

Pari oli heinäkuisena lauantaina juhlimassa Törnin ystävän 30-vuotispäivää Savonlinnan Kellarpellossa.

Hyttisen todistuksen mukaan Törni oli hermostunut syntymäpäivistä, koska pelkäsi, että juhliin tuleva henkilö voi kostaa hänelle jotain kaverinsa puolesta.

Anni Törnin historiassa oli seurustelusuhde henkilöön, joka istui tuomiota murhasta. Juhlissa tulikin riitaa Törnin entisistä kumppaneista.

Törni ja Hyttinen lähtivät juhlista yhtä matkaa ja menivät Hyttisen asunnolle Savonlinnan keskustaan.

Hyttisen mukaan Törni jatkoi siellä riitelyä. Hän kertoi yrittäneensä mennä suihkuun, kun tunsi voimakkaan iskun takaraivossaan, kaatui polvilleen lattialle ja päästä vuosi verta.

– Yritin nousta ylös ja tyrkkäsin Annin pois. Hän huusi minulle, ”ei sinusta isää tule, tapan sen lapsen”.

Tästä eteenpäin Hyttisen muisti pätkii.

Syyttäjä Pia Mäenpää ihmettelikin sitä, miten Hyttinen muistaa tapahtumat ennen pahoinpitelyä ja sen jälkeen, mutta ei sitä, mitä itse teki puolisolleen ja miten hänen kertomuksensa tapahtumayöstä ovat muuttuneet matkan varrella moneen kertaan.

– Yksi iso syy siihen (muistamattomuuteen) on, etten itsekään varmasti tiennyt mitä on tapahtunut. Toinen syy oli pelko Annin veljen kostosta, oli se (Annin kuolema) vahinko tai ei.

Syyttäjän tiedusteluun, onko Hyttinen väkivaltainen, tämä vastasi:

– Minulla ei ole rikosrekisteriä.

– Mutta oletko väkivaltainen, osaatko lyödä?

– Sen verran, kun salilla on harjoiteltu, kuka tahansa osaa lyödä.

Törnin ruumiin kuljettamista ja hautaamista isänsä autiotilan metsään Juukaan Pohjois-Karjalaan Hyttinen selitti sillä, että ”piti saada haudata Anni tuttuun paikkaan, niin ettei siihen koske kukaan muu”.

– Järjetöntähän se oli. Tarkoitukseni oli saada Anni ja lapsi piilotettua muilta. Olin niin kiinni Annissa, etten halunnut päästää hänestä irti.

Itä-Suomen hovioikeus jatkaa jutun käsittelyä marraskuun 8. päivänä. Tuolloin kuullaan oikeuslääkäriä, jonka todistus nimenomaan puolustus pitää tärkeänä. Siihen istuntoon Hyttinen osallistuu videon välityksellä Mikkelin vankilasta, missä hän on ollut vangittuna käräjäoikeuden tuomiosta lähtien.