Anni Törnin taposta tuomittu pelkää henkensä puolesta – jopa ikkunoiden kahvat poistettu Itä-Suomen hovioikeudessa

Julkaistu:

Oikeudenkäyntiin hovioikeudessa on varustauduttu poikkeuksellisen tiukoin turvatoimin. Syynä on tuomitun vankilaan saamat uhkaukset.
Suurta julkisuutta saanut Anni Törnin, 29, surman oikeuskäsittely alkoi tiistaiaamuna Itä-Suomen hovioikeudessa Kuopiossa.

Joulukuussa viime vuonna Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi 33-vuotiaan Jukka Pekka Hyttisen raskaana olleen avopuolisonsa taposta ja hautarauhan rikkomisesta lähes 10 vuoden vankeusrangaistuksen.

Oikeudenkäyntiin hovioikeudessa on varustauduttu poikkeuksellisen tiukoin turvatoimin. Syynä tähän on Hyttisen jo vankilaan saamat uhkaukset. Uhkauksien vuoksi hän on jo vankilassa ollessaan joutunut olemaan eristettynä muista vangeista.

Hyttisen asianajajan Jyrki Piiparisen tietojen mukaan järjestäytyneille rikollisille olisi annettu toimeksianto Hyttisen eliminoimiseksi oikeuskäsittelyn yhteydessä. Tästä syystä Itä-Suomen hovioikeudessa poliisi on varustautunut turvaamaan oikeudenkäyntiä usean partion voimin.

Turvallisuuteen on varauduttu muun muassa joka poistamalla ikkunoiden kahvat oikeussalin käytäviltä.

Pian alkavassa hovioikeuden suullisessa pääkäsittelyssä Hyttinen kiistää teon tahallisuuden.

Puolustuksen mielestä kyseessä on perusmuotoinen pahoinpitely ja kuolemantuottamus. Hautarauhan rikkomisen Hyttinen kiistää.

Kihlakunnansyytäjä Pia Mäenpään mielestä puolustuksen tuomioon esittämille muutosvaatimuksille ei ole perusteita, eikä käräjäoikeuden tuomiota ole syytä lieventää.

Hovioikeuden pääkäsittelyä ei saada päätökseen vielä tänään, sillä puolustuksen istuntoon todistajaksi nimeämä oikeuslääkäri ei päässyt paikalle. Häntä kuullaan marraskuussa. Tuolloin esitetään myös osapuolten loppulausunnot.

Kohtalokkaana lauantaina heinäkuussa viime vuonna Törn oli ollut yhdessä Hyttisen kanssa juhlimassa ystävänsä luona Savonlinnan Kellarpellossa. Illan mittaan pariskunnalle oli tullut mustasukkaisuusriitaa.

Riita oli jatkunut Hyttisen asunnolla Savonlinnan keskustassa. Tuomitun mukaan Törn oli ensin lyönyt häntä ilmeisestikin puhelimella takaraivoon, josta syystä hän enää pystynyt hillitsemään omaa käytöstään.

Syntyi kamppailu kylpyhuoneessa, jonka seurauksena Törn menehtyi käräjäoikeuden mukaan voimakkaan ja raa'an väkivallan seurauksena saamiinsa aivovammoihin.

Hovioikeus joutuu nyt arvioimaan näyttöä kylpyhuoneen tapahtumista ja Törnin vammojen synnystä, joista Hyttisen puolustuksella on hyvin erilainen näkemys kuin syyttäjällä ja käräjäoikeudella.

Surmatyön jälkeen Hyttinen siivosi kamppailun jäljet kylpyhuoneesta ja kuljetti Törnin ruumiin autonsa tavaratilassa Juukaan Pohjois-Karjalaan. Siellä hän hautasi raskaana olleen avopuolisonsa ja syntymättömän lapsensa isänsä aution kotitilan metsään.

Käräjäoikeuden mukaan Hyttisen johdonmukainen toiminta pahoinpitelyn jälkeen osoittaa teon tahallisuutta. Törnin tilan havaittuaan hän ei hälyttänyt paikalla apua, vaan yritti peitellä tekoaan monin tavoin.

Pariskunta oli tavannut toisensa kevättalvella. Hyttinen oli ollut palkkaamassa iloista ja reipasta Törniä samaan työpaikkaan.

Tuttavuus kypsyi pian seurusteluksi. Suunniteltiin perheen perustamista ja kotia Mikkeliin, johon Törn oli muuttanut Savonlinnasta. Yhteinen lapsikin oli tulossa. Ystävien poliisikuulusteluissa kertoman mukaan pari vaikutti onnelliselta.

Törnin tapaus järkytti syvästi heinäkuussa 2018 oopperahumussa eläneen savolaisen pikkukaupungin rauhaa. Tapausta tutkittiin ensin henkilön katoamisena, mutta hyvin pian poliisi otti kiinni Hyttisen taposta epäiltynä.

Törnin veli järjesti päivää ennen kiinniottoa sosiaalisen median avustuksella suuretsinnän siskonsa löytämiseksi. Etsintöihin osallistui satakunta vapaaehtoista, mutta kadonneesta ei löytynyt jälkeäkään.

Ruumis löytyi vajaa viikko surman jälkeen miehen poliisikuulustelussa kertomasta paikasta.