3 avointa kysymystä Silja Europan oudoista kuolemantapauksista: Onko kahden nuoren hyttikuolema lähes samaan aikaan sattumaa? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

3 avointa kysymystä Silja Europan oudoista kuolemantapauksista: Onko kahden nuoren hyttikuolema lähes samaan aikaan sattumaa?

Julkaistu: 22.10.2019 6:05

Poliisin mukaan kahden nuoren kuolema Tallinnan lautalla vaikuttaa onnettomalta sattumalta.

Kaksi parikymppistä suomalaista löydettiin sunnuntaina aamuyön tunteina kuolleina hyteistään Helsingistä lauantaina lähteneellä Tallink Silja Europalla. Eri seurueissa matkustaneiden ja omissa hyteissään olleiden 25-vuotiaan naisen ja 21-vuotiaan miehen ruumiit löydettiin laivan ollessa Tallinnan satamassa.

Tapausta tutkivan Tallinnan poliisin mukaan kuolemiin ei epäillä liittyvän rikosta eikä kuolemien uskota liittyvän toisiinsa. Vainajille suoritetaan Virossa oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, jonka tulosten odotetaan olevan valmiit lähiviikkoina.

Toistaiseksi viranomaiset ovat olleet hyvin vaitonaisia outoihin kuolemantapauksiin liittyen. IS kokosi kolme avointa kysymystä tapahtuneesta.

1. Mystinen sattuma?

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että suomalaisen miehen ja naisen samana yönä paljastuneissa kuolemissa on kyse sattumasta. Myös Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan henkilöt eivät vaikuta olleen tekemisissä keskenään.

– Se on ikävä sattuma, että näin on käynyt, mutta he eivät ole olleet samaa seuruetta, Nöjd kertoi.

Kahden nuoren matkustajan löytymistä kuolleena hyteistään lähes samaan aikaan on esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluissa pidetty liian suurena sattumana. Kuolinsyiksi on arvailtu esimerkiksi jonkinlaista myrkytystä tai muuta tapahtumaa, joka liittäisi kuolemat toisiinsa.

Tallinnan poliisin tiedottaja Leona Loide sanoi kuitenkin eilen poliisin olevan vakuuttunut siitä, että tapaukset eivät liity toisiinsa.

– En voi vastata tuohon kysymykseen ilman että paljastan ruumiisiin liittyviä yksityiskohtia, joiden kertominen ei ole sallittua. Mutta sen perusteella, mitä näimme molempien ruumiiden löytöpaikoilla, meillä ei ole syytä epäillä tapausten liittyvän toisiinsa, Loide vastasi IS:n kysyttyä perustetta johtopäätökselle.

2. Kuolinsyy?

Toistaiseksi Viron poliisi ei ole paljastanut mitään kummankaan suomalaisen kuolinsyystä, joka on luonnollisesti eniten tutkijoita kiinnostava seikka. Poliisi on ainoastaan todennut, ettei kuolemiin epäillä tässä vaiheessa liittyvän rikollista toimintaa.

– Tällä hetkellä emme epäile tapauksiin liittyvän rikosta eikä ruumiissa ollut ulkoisia merkkejä väkivallasta. Lopulliset kuolinsyyt selviävät ruumiinavauksessa, sanoi Leona Loide Tallinnan poliisista eilen.

Julkisuuteen ei myöskään ole kerrottu, mihin aikaan henkilöiden uskotaan menehtyneen. Ensimmäinen ruumis löydettiin aamukolmelta, toinen pari tuntia myöhemmin. Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan molemmat vainajat löysi samassa hytissä asunut henkilö.

Nöjd on kiistänyt väitteet, joiden mukaan laivalla olisi ollut erityisen levoton ja railakas ilta.

– Meidän tietojen mukaan siellä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen paljoa järjestyshäiriöitä. Toki ihmiset ovat olleet juhlatuulella lauantai-iltaa viettämässä, Nöjd sanoo.

3. Jatkuuko tutkinta Suomessa?

IS:n haastatteleman oikeuslääkärin mukaan on mahdollista, että vainajille suoritetaan uudet ruumiinavaukset sitten kun ruumiit on kuljetettu Suomeen. Tämä riippuu ennen kaikkea siitä, saavatko Suomen viranomaiset Virossa suoritettujen ruumiinavausten tulokset riittävän nopeasti.

– Usein käy niin, että se tieto tulee sieltä ehkä joskus. Sitten mietitään, että uskaltaako jäädä odottamaan vai tehdäänkö kaiken varalta uusi ruumiinavaus Suomessa, selittää THL:n oikeuslääkäri Ursula Vala toimimista ulkomailla tapahtuneiden kuolemien yhteydessä.

Viron oikeuslääkärien työn laadusta ja viranomaisten toiminnasta on Valan mukaan Suomessa hyviä kokemuksia.

– Työhön voi sinänsä luottaa, mutta ongelmaksi voi muodostua, että vainaja tulee aikaisemmin Suomeen kuin tiedot. Voi olla että sen takia Suomessa halutaan tehdä vielä uusi ruumiinavaus.

Tuoreimmat osastosta