IS selvitti: He ovat ansainneet eniten 2000-luvulla – Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen tienasivat yli 300 miljoonaa euroa

Julkaistu:

Miehet hallitsevat eniten ansainneiden listaa. Vain kolme naista top 30:ssä.
Peliyhtiö Supercellin perustajat ja johtohahmot komeilevat 2000-luvun eniten ansainneiden kärkipaikoilla.

Tämä ilmenee IS:n tekemästä selvityksestä, jossa tarkasteltiin suomalaisten pääoma- ja ansiotuloja vuosilta 2000–2017. Luvuissa ei huomioitu kuolinpesiä.Katso koko lista eniten tienanneista jutun lopusta.

Piikkipaikalla komeilee Supercellin perustaja ja luovana johtajana toiminut Mikko Kodisoja 307 miljoonan euron ansioilla. Toisena on Supercellin perustaja sekä toimitusjohtaja Ilkka Paananen 302,8 miljoonan euron tienesteillä.

Huomionarvoista on se, että kumpainenkin kartutti lähes koko megaomaisuutensa 2010-luvulla. Supercell perustettiin vasta vuonna 2010.

Äkkirikastumisen taustalla ovat rahakas yrityskauppa ja supersuositut mobiilipelit Clash of Clans, Boom Beach sekä Clash Royale.

Eikä mene huonosti muillakaan Supercellissä vaikuttaneilla avainhenkilöillä ja perustajilla. Kolmenkymmenen eniten ansainneen joukkoon mahtuivat myös John Derome, Lassi Leppinen, Visa Forsten, ja Janne Snellman.

Supercellin menestys on ollut myös verottajalle kultakaivos. Yhtiö maksaa veronsa Suomeen, esimerkiksi toissa vuonna valtion kassaan kilahti liki 125 miljoonaa euroa.

– Olemme saaneet paljon suomalaiselta yhteiskunnalta, ja olemme onnekkaita. Totta kai maksetaan verot tänne, minne muualle ne maksettaisiin, Paananen on sanonut esimerkiksi sanomalehti Ilkalle.

Kolmantena ansiolistalla on lehtikustantaja, Sanoman entinen toimitusjohtaja Aatos Erkko, joka kuoli vuonna 2012. Hän ehti ansaita 295,8 miljoonaa euroa.

Kymmenen kärki on tienannut yhteensä 2,0925 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Suomen hävittäjähankkeen kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa.

Yksi silmiinpistävimmistä seikoista oli se, että rikkaiden top30-listalle mahtui vain kolme naista: Rafaela Seppälä 142,7 miljoonalla eurolla, Elsa Fromond, joka on haalinut 72,9 miljoonaa euroa sekä Ann von Rettig, joka on tienannut 63,7 miljoonaa euroa.

Fromond kuuluu Ehrnroothien teollisuussukuun ja pörssiyhtiö Fiskarsin omistajiin. Von Rettig kuuluu monialayhtiö Rettigin omistajasukuun ja emoyhtiön hallitukseen.

Seppälä on mediakonserni Sanoman yksi suurimpia osakkeenomistajia 6,28 prosentin omistusosuudellaan. Hän sai ensikosketuksensa lehtialalle äitinsä avittamana.

– Minua ei koskaan käsitelty silkkihansikkain ja aina kannustettiin työntekoon. Onneni on ollut, että olen elänyt melko tavallista elämää, Seppälä sanoi Kauppalehden haastattelussa neljä vuotta sitten.

Hän ihmetteli Kauppalehden haastattelussa myös sitä, miksi ihmiset kadehtivat niitä, joilla on enemmän rahaa kuin itsellä.

– Täällä ei osata iloita muiden menestyksestä. Ei ymmärretä sitä, että menestys luo ympärilleen hyvinvointia. Jos Ruotsissa joku tienaa yrityskaupalla suuren summan rahaa, muut aplodeeraavat ja onnittelevat. Suomessa menestykseen ja sen mukanaan tuomaan vaurauteen suhtaudutaan usein kateellisen epäluuloisesti, Seppälä sanoi.

Viime vuoden pääoma- ja ansiotulot julkaistaan 4. marraskuuta.Jos grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä.