Tutkitaanko Silja Europalla kuolleet uudelleen Suomessa? Oikeuslääkärin mukaan yksi asia ratkaisee päätöksen

Julkaistu:

Oikeuslääkärin mukaan laivalla tapahtuvat kuolemat eivät ole tavattomia.
Kaksi nuorehkoa suomalaista löydettiin kuolleena Tallink Siljan Europa-alukselta varhain sunnuntaiaamuna. 25-vuotias nainen ja 21-vuotias mies löydettiin omista hyteistään aamuyön tunteina.

Laivayhtiön mukaan kuolleet eivät olleet samaa seuruetta. Tallinnan poliisin mukaan hyteistä löytyneet merkit viittaavat siihen, etteivät tapaukset liity toisiinsa, eikä kuolemiin tässä vaiheessa epäillä liittyvän rikosta.

Lopulliset kuolinsyyt selviävät vasta oikeuslääketieteellisissä ruumiinavauksissa, jotka suoritetaan Tallinnassa. Paikallisen poliisin tiedottajan mukaan ruumiinavausten tulokset voisivat olla valmiit noin kolmen viikon päästä.

Saattaa kuitenkin olla, että jo ennen tätä kuolleille suoritetaan uudet ruumiinavaukset Suomessa. THL:n oikeuslääkäri Ursula Valan mukaan ulkomailla kuolleiden suomalaisten kuolinsyytä saatetaan selvittää ulkomailla tehdystä ruumiinavauksesta huolimatta.

– Kun henkilö kuolee ulkomailla, niin alkuun tutkinta tapahtuu yksinomaan tämän kyseisen maan viranomaisten mukaisesti. Siihen eivät Suomen viranomaiset voi puuttua millään tavalla, Vala selittää IS:lle.

– Kun vainajaa ollaan kotiuttamassa, niin poliisi kysyy oikeuslääkäriltä, että riittääkö ulkomailla tehty kuolemansyyn selvitys, vai tehdäänkö Suomessa vielä uusi ruumiinavaus.


Valan mukaan päätös tehdään tapauskohtaisesti. Päätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, onko kuolleen henkilön mukana toimitettu riittävät tiedot toisaalla tehdystä ruumiinavauksesta. Jos ei, niin poliisi määrää oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen.

– Usein käy niin, että se tieto tulee sieltä ehkä joskus. Sitten mietitään, että uskaltaako jäädä odottamaan vai tehdäänkö kaiken varalta uusi ruumiinavaus Suomessa.

Valan mukaan omaiset voivat vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti vainaja kotiutetaan. Joskus kotiutus tapahtuu hyvinkin pian, jolloin tietojen odottamisessa menisi kohtuuttoman pitkään.

Toisten maiden viranomaiset toimittavat tiedot nopeammin ja luotettavammin kuin toisten. Viron oikeuslääkärien työn laadusta ja viranomaisten toiminnasta on Valan mukaan Suomessa hyviä kokemuksia.

– Työhön voi sinänsä luottaa, mutta ongelmaksi voi muodostua, että vainaja tulee aikaisemmin Suomeen kuin tiedot. Voi olla että sen takia Suomessa halutaan tehdä vielä uusi ruumiinavaus.

Päätökseen uudesta ruumiinavauksesta vaikuttaa myös mahdollinen epäilys siitä, ettei kuolema ole luonnollinen. Valan mukaan kuolleen henkilön nuorella iällä on tässä kohtaa iso merkitys.

– Se vaikuttaa hyvinkin paljon, koska yleensä nuorilla ei ole tiedossa olevaa sairautta, johon voi kuolla.

Uutta ruumiinavausta ei silti suoriteta edes nuorille henkilöille rutiininomaisesti.

– Jos lähtömaassa on saatu selville selkeä kuolinsyy, niin sitä ei tietenkään kannata tehdä enää uudestaan.

Vuosittain satojen suomalaisten ruumiinavaukset suorittavan valan mukaan vainajien löytäminen kodin ulkopuolelta on jokapäiväistä. Myös laivoilta tehdään säännöllisesti ruumislöytöjä.

– Kyllä niitä on silloin tällöin, ei se mitenkään tavatonta ole. Ihmisiä kuolee missä tahansa missä liikkuu paljon ihmisiä.

Myös Suomeen saapuvissa ulkomaisissa risteilyaluksissa tapahtuu välillä kuolemia. Näissä tapauksissa laivan kapteeni yleensä pyytää virka-apua Suomen viranomaisilta vainajan tutkimisessa.

Lain mukaan Suomessa kuolleen henkilön löytävän on ilmoitettava asiasta lääkärille tai poliisille.

– Tällaisessa tilanteessa voi vain soittaa hätäkeskukseen ja ilmoittaa asiasta.

Kun kuolema on tapahtunut yllättäen, niin yleensä paikalle tulee poliisi, joka alkaa tutkia asiaa. Poliisi keskustelee lääkärin ja mahdollisesti läheisten kanssa ja miettii, tarvitseeko ruumiinavausta tehdä.

– Myös kodin ulkopuolella tapahtunut kuolema voidaan todeta luonnolliseksi, jos tiedetään henkilöllä olleen kuolemaan johtava sairaus.

Jos ulkomailla kuolleella henkilöllä ei ole ollut matkavakuutusta, niin kotiuttamisen kuluista vastaa kuolinpesä.