Alavuden kaupungille 180 000 eurolla maitokannuja myynyt keräilijä Ilkalle: ”Tietyt piirit lietsoo kateutta”

Julkaistu:

Tuurissa asuva eläkeläinen Kauko Välimäki myi syyskuussa 1230 Arabian maitokannua Alavuden kaupungille. Säästökuurilla olevan kaupungin hankintaa on arvosteltu ja ylistetty. Keräilijä viittaa kintaalla kritiikille Ilkan haastattelussa.
Alijäämäinen Alavuden kaupunki päätti syyskuussa ostaa 180 000 eurolla Arabian maitokannuja kotiseutukeräilijä Kauko Välimäeltä. Säästökuurilla olevan pohjalaiskaupungin ostopäätös herätti tuoreeltaan hämmästystä. Alavuden kaupunginjohtaja puolusti hankintaa Ilta-Sanomien haastattelussa ”satsauksena tulevaisuuteen”. Myös huutokauppakeisari Aki Palsanmäki otti kantaa maitokannukohuun ja kehui Alavuden kaupungin tekemää kauppaa. Arvotavaroiden asiantuntija Wenzel Hagelstam puolestaan ihmetteli kaupungin kokoelmasta maksamaa kovaa hintaa.

Kritiikkiä ja palautetta on kantautunut riittämiin myös kotiseutukeräilijä Kauko Välimäen korviin. Hän sanoo oman mielipiteensä kohusta nyt Ilkan haastattelussa.

– On sanottu, että turhaan maksettu. Mutta en välitä siitä mitään. Tietyt piirit lietsoo semmoista kateutta, Välimäki sanoo lehdelle.

1946 syntynyt keräilijä ei ole laskenut, kuinka paljon hän on itse pistänyt rahaa 1250 kannun kokoelmaan. Hän myi kaupungille 1230 kannua ja lahjoitti 20.

– Kyllä näitä sopii lähteä keräämään. Kyllä siinä aikaa menee. Eihän näistä mitään kuitteja ole säilynyt. Yksi autokin on ajettu paskaksi, että kyllä niistä on kulujakin ollut, Välimäki kommentoi Ilkalle.

Välimäen mukaan hän olisi saanut kannuista paljon enemmän rahaa yksityisiltä ostajilta. Aki Palsanmäki olisi maksanut niistä jopa 50 000 euroa enemmän kuin Alavus, hän väittää.

1950-luvulla keräilyharrastuksen aloittanut Välimäki pitää maitokannuja ”Suomen teollisuuden muotoiluhistoriana”. Kokoelman vanhin kannu on vuodelta 1874 ja uusimmat 1960-luvulta. Hän kertoo keräävänsä kannuja edelleen nyt, kun on saanut kotiinsa vähän tilaa. Välimäen mukaan häntä pyydetään ympäri vuoden esittelemään taidekeskus Harrin kannukokoelmaa. Joskus turisteja tulee taidekeskukseen bussilastillinen.

Koko ikänsä keräilyä harrastanut eläkeläinen pitää Arabian kannujen keräilyä helppona hommana. Vaikeampaa on sen sijaan paperitavara, kuten vanhat postimerkit ja karamellien käärepaperit.

Kannut ovat sijoitettuna taidekeskus Harriin, yrityspalvelukeskus Fasadiin ja Töysän kirjastoon. Välimäki toivoo, että kaupunki löytäisi sellaiset tilat, johon koko kokoelma mahtuisi kerralla näytille.