Anni Törnin surmaaja kiistää tapon – hovioikeus joutuu punnitsemaan surmayön näytön uudelleen

Julkaistu:

Oopperahumussa eläneen Savonlinnan rauhaa heinäkuussa 2018 syvästi järkyttäneen henkirikoksen oikeuskäsittely jatkuu Itä-Suomen hovioikeudessa tiistaina.
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa 33-vuotiaan Jukka Pekka Hyttisen raskaana olleen avopuolisonsa Anni Törnin taposta ja hautarauhan rikkomisesta lähes 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeudelle tekemässään valituksessa Hyttisen puolustus pitää käräjäoikeuden tuomiota vääränä ja rangaistusta tekoon nähden kohtuuttoman ankarana.

Puolustuksen mielestä käräjäoikeus on päätöksessään virheellisesti katsonut, että Hyttinen olisi tappanut Törnin tahallaan.

Teko ei puolustuksen mielestä ollut tahallinen vaan tuottamuksellinen, joten syyte taposta on hylättävä. Tapon sijasta Hyttinen myöntää perusmuotoisen pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen.

Kohtalokkaana heinäkuisena lauantaina Törn oli ollut yhdessä Hyttisen kanssa juhlimassa ystävänsä luona Savonlinnan Kellarpellossa. Illan mittaan pariskunnalle oli syntynyt riitaa Törnin entisestä miesystävästä.
Riita oli jatkunut Hyttisen asunnolla Savonlinnan keskustassa. Kylpyhuoneessa pariskunnan välille oli syntynyt käsikähmä, jonka seurauksena Törn menehtyi käräjäoikeuden mukaan voimakkaan ja raa’an väkivallan seurauksena saamiinsa vammoihin.

Hovioikeus joutuu nyt arvioimaan näyttöä kylpyhuoneen tapahtumista ja Törnin vammojen synnystä, joista Hyttisen puolustuksella on hyvin erilainen näkemys kuin syyttäjällä ja käräjäoikeudella.

Todistajana hovioikeus kuulee muun muassa oikeuslääkäriä, jonka lausunnosta osapuolet ovat erimielisiä.


Surmatyön jälkeen Hyttinen oli raahannut Törnin ruumiin autoonsa ja kuljettanut tämän Juukaan Pohjois-Karjalaan. Siellä hän oli haudannut muoviin käärimänsä avopuolisonsa ja syntymättömän lapsensa isänsä aution kotipaikan metsään.

Käräjäoikeus tuomitsi Hyttisen myös hautarauhan rikkomisesta. Sen puolustus hovioikeudessa kiistää. Sen mielestä tuomittu ei käsitellyt hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla. Hän oli haudannut ruumiin vain piilottaakseen sen.
Käräjäoikeus tuomitsi Hyttisen joulukuussa yhdeksän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Oikeus ratkaisi asian kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpään syytteen ja rangaistusvaatimuksen mukaisesti.

Hovioikeudelle jättämässään vastauksessa syyttäjä katsoo, että käräjäoikeus on arvioinut näytön oikein ja tehnyt siitä oikeat johtopäätökset. Hän kiistää siihen kohdistetut muutosvaatimukset.