Näky hyteissä vakuutti viranomaiset – Tallinnan poliisi: merkit ruumiiden löytö­paikoilla kertovat, etteivät Silja Europan kuolemat liity toisiinsa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näky hyteissä vakuutti viranomaiset – Tallinnan poliisi: merkit ruumiiden löytö­paikoilla kertovat, etteivät Silja Europan kuolemat liity toisiinsa

Julkaistu: 21.10.2019 18:03

Eri hyteistä Tallinnan-laivalla löytyneiden 25-vuotiaan naisen ja 21-vuotiaan miehen kuolemiin ei epäillä liittyvän rikosta.

Parikymppiset suomalaismatkustajat löydettiin kuolleina varhain sunnuntaiaamuna Helsingistä Tallinnaan matkanneelta Tallink Silja Europalta.

Laivayhtiön mukaan mies ja nainen kuuluivat eri seurueisiin. Kuolemia selvittävän Tallinnan poliisin mukaan tapauksiin ei epäillä liittyvän rikosta.

Tallinnan poliisin tiedottaja Leona Loide kertoo, että kuolinsyiden selvittämisessä voi mennä vielä jopa useita viikkoja.

– Emme voi antaa tarkkaa aika-arviota, mutta siinä saattaa kestää joitakin viikkoja, ehkä noin kolme viikkoa. Toivomme että valmista on mahdollisimman pian, hän toteaa IS:lle.

Kuolleet suomalaiset löydettiin omista hyteistään Tallink Silja Europalla.

Kuolleet suomalaiset löydettiin omista hyteistään Tallink Silja Europalla.

Tässä vaiheessa tapauksiin liittyen ei ole meneillään rikostutkintaa vaan tutkimuksia tehdään tavallisina kuolinsyyn selvittämisinä.

– Kyse on hyvin tavallisesta tutkimuksesta, joka tehdään silloin, kun on epäselvää, kuinka henkilö on kuollut. Tällä hetkellä emme epäile tapauksiin liittyvän rikosta eikä ruumiissa ollut ulkoisia merkkejä väkivallasta. Lopulliset kuolinsyyt selviävät ruumiinavauksessa.

Kahden nuorehkon matkustajan lähes samanaikainen menehtyminen on luonnollisesti herättänyt yleisössä epäilyksiä mahdollisesta rikoksesta tai tapausten kytkeytymisestä toisiinsa. Sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoilla kuolemien syyksi on arvuuteltu esimerkiksi jonkinlaista myrkytystä.

Tallinnan poliisissa ollaan kuitenkin varmoja siitä, etteivät tapaukset liity toisiinsa. Loide ei yksityisyyteen vedoten suostu paljastamaan lisää kuolemien yksityiskohdista. Vastauksessaan hän kuitenkin kertoo johtopäätöksen syntyneen sen pohjalta, mitä tapauksia tutkimaan saapuneet poliisit näkivät ruumiiden löytöpaikoilla.

– En voi vastata tuohon kysymykseen ilman että paljastan ruumiisiin liittyviä yksityiskohtia, joiden kertominen ei ole sallittua. Mutta sen perusteella, mitä näimme molempien ruumiiden löytöpaikoilla, meillä ei ole syytä epäillä tapausten liittyvän toisiinsa, Loide sanoo IS:lle.

Tallink Silja Europa saapumassa Tallinnasta Helsingin Länsiterminaaliin sunnuntaina 20. lokakuuta.

Tallink Silja Europa saapumassa Tallinnasta Helsingin Länsiterminaaliin sunnuntaina 20. lokakuuta.

Ensimmäinen vainajista löydettiin aamuyöllä kolmen maissa laivan ollessa Tallinnan satamassa, jonne se oli saapunut kymmeneltä lauantai-iltana. Toinen vainaja löydettiin kaksi tuntia myöhemmin. Molemmat kuolleet löytyivät omista hyteistään.

Ilta-Sanomat haastatteli sunnuntaina laivalla matkustajana ollutta miestä, joka kertoi nähneensä ohi kulkiessaan laivan hytin täynnä poliiseja.

– Siellä oli hirveä kasa poliiseja. Se oli aika sekava tilanne ja ihmiset olivat surullisen näköisiä, mies kuvaili.

Virolaisen Postimees-lehden haastattelema silminnäkijä taas kertoi todistaneensa, kuinka ensihoito yritti elvyttää hytistään löytynyttä suomalaismiestä laivan käytävällä.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoi aiemmin IS:lle, että molemmat vainajat löysi samassa hytissä majoittunut henkilö.

– Se on ikävä sattuma, että näin on käynyt, mutta he eivät ole olleet samaa seuruetta, Nöjd kertoi.

Sosiaalisessa mediassa liikkuneiden huhujen mukaan laivalla olisi lauantai-iltana ennen ruumiiden löytymistä ollut poikkeuksellisen riehakas ja levoton meno. Nöjd on kiistänyt nämä väitteet.

– Kyseessä oli tietysti lauantai-illan lähtö ja laivalla oli paljon matkustajia, kuten viikonloppuisin yleensä. Meidän tietojen mukaan siellä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen paljoa järjestyshäiriöitä. Toki ihmiset ovat olleet juhlatuulella lauantai-iltaa viettämässä, Nöjd sanoi aiemmin maanantaina.

Tuoreimmat osastosta