Rankkasateet iskevät kohta Välimeren lomakohteisiin – Juha Föhr: ”Kylmä ylämatala” riepottelee suomalaisten suosikkirantoja

Julkaistu:

Koko vuoden sademäärä voi tulla vain muutamassa päivässä.
Espanjaan ja Ranskaan Suomen syksyä paenneita lomalaisia voi odottaa hyinen ja ikävä yllätys. Alueelle on odotettavissa hyvin rankkoja ja pitkäkestoisiakin sateita, jotka iskevät suomalaisten suosimille lomaseuduille.

– Maanantain ja tiistain aikana voimakkaat sateet iskevät Baleaareille, Kataloniaan ja Lounais-Ranskaan, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoo Ilta-Sanomille.

Alueilla sijaitsevat muun muassa Mallorca, Barcelona ja Nizza, jotka kaikki tunnetaan suomalaisten suosimina ulkomaiden syyslomakohteina.

Ennusteiden mukaan sateet iskevät Mallorcan kilometrien pituisille hiekkarannoille kovalla voimalla.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoo blogissaan, että tilanteen taustalla on ilmiö nimeltä Gota Fria eli kylmä pisara.

– Kylmä pisara saa alkunsa, kun Atlantilta irtaantuu matalapaineen osakeskus Lounais-Euroopan ylle. Ylemmässä ilmakehässä ilma on kylmän pisaran alueella ympäristöään kylmempää ja tästä tuleekin ilmiön nimitys, Mäntykangas kertoo blogissaan.

Tätä kaikkea voi tapahtua

– Tämä kylmä pisara eli kylmä ylämatala on isomman mittakaavan ilmiöstä erilleen kuroutunut ilmiö ilmiö, joka pahimmillaan tuoda alueelle maanvyörymiä ja tulvivia jokia, Juha Föhr kertoo.


Föhr muistuttaa, että alueen suuret korkeuserot voivat lisätä tuhoja.


Mäntykannas sanoo blogissaan, että edellisen kerran kylmä pisara aiheutti laaja-alaisia rankkasateita ja tulvimista Kaakkois- ja Itä-Espanjassa syyskuussa. Joskus pahaenteinen Gota Fria voi tuoda koko vuoden sateet vain muutamassa päivässä.

Föhrin mukaan Välimeren alueelle tyypilliset sateet ovat nyt alkamassa talven lähestyessä.