MV-oikeudenkäynti jatkuu hovioikeudessa – Johan Bäckman provosoi patsaskopiolla, suukopua oikeuden käytävillä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

MV-oikeudenkäynti jatkuu hovioikeudessa – Johan Bäckman provosoi patsaskopiolla, suukopua oikeuden käytävillä

Helsingin hovioikeus aloitti Jessikka Aron vainoamista koskevien syytteiden käsittelyn.

Bäckman esitteli ennen istuntoa pientä pronssisoturipatsasta

21.10.2019 12:34

Toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta syytetty ja käräjäoikeudessa tuomittu Johan Bäckman saapui Helsingin hovioikeuteen maanantaina pienen Pronssisoturi-patsaan kopion kanssa. Bäckman esitteli patsasta hovioikeuden käytävällä kuvaajille ennen istunnon alkua.

– Voisin lahjoittaa tämän rikosmuseoon, Bäckman sanoi.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Bäckman esitteli patsasta ilmeisen tarkoituksella. Pronssisoturin kipsisen jäljennöksen toimittaminen Arolle vuonna 2015 oli syyttäjän mukaan yksi osateko vainoamisrikoksessa, josta Bäckman käräjäoikeudessa tuomittiin vankeuteen.

Aro koki syyttäjän mukaan patsaaseen liittyvän symboliikan uhkaavana ja ahdistavana.

– Vainoamiselle on tyypillistä, että vaikka yksittäiset osateot eivät olisi erityisen pelottavia tai ahdistavia, niin toistuvuus ja säännöllisyys tekevät siitä ahdistavaa. Bäckmanin toiminta on jatkunut yli 1,5 vuoden ajan eri viestintävälineiden avulla niin, että toiminta on jatkuvaa ja säännöllistä, syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen sanoi istunnossa.

Hovioikeuteen oli kerääntynyt yleisöksi noin 15 verkkojulkaisu MV-lehden tukijaa ja muutama julkaisun vastustajaksi luettavissa oleva henkilö. "Vastakkaisten leirien" kahden edustajan välille syntyi ennen istunnon suukopua, kun he kinastelivat kuvaamisesta.

Oikeussalissa kuvaaminen ei enää ollut sallittua, vaan puheenjohtaja kielsi sen kokonaan. Asianomistaja Aro istui avustajiensa kanssa salissa näkösuojaksi pystytettyjen sermien takana.

Aroon kohdistuneista rikoksista käräjäoikeudessa vankeutta sai käräjäoikeudessa myös MV-lehden perustaja Ilja Janitskin. Syyttäjän mukaan verkkojulkaisu MV-lehteä koskeva Aroon liittyvä törkeä kunnianloukkaussyyte on koko oikeusjutun pääsyyte. Kaikkiaan rikossyytteitä MV-lehteen liittyen on lukuisia.

– Rikoksilla on aiheutettu poikkeuksellisen suurta kärsimystä. MV-lehdessä julkaistut artikkelit ovat olleet halventavia ja osin valheellisia, Hämäläinen sanoi.

Aroa vastaan käyty kampanjointi juontaa juurensa selvityksiin, joita hän toimittajana on tehnyt Venäjän informaatiovaikuttamisesta ja nettitrolleista. Syyttäjän mukaan Suomessa ei ole ollut aiemmin yhtään vastaavaa toimittajaan kohdistunnutta vainoamisjuttua.

– Teolla on yritetty vaikuttaa Aron luotettavuuteen toimittajana, hänen työhönsä ja vaikuttamis­mahdollisuuksinsa, Hämäläinen sanoi.

Bäckman ja Janitskin ovat valittaneet hovioikeuteen käräjäoikeuden tuomiosta. Janitskin sai käräjäoikeudessa vuoden ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta, Bäckman vuoden ehdollista.

Lisäksi käräjäoikeudessa tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen nainen, joka toimi MV-lehden keskustelupalstan ylläpitäjänä. Myös hänen asiaansa käsitellään hovioikeudessa.

Aro vaatii hovioikeudessa, että hovioikeus tuomitsee hänelle korvaukset myös niiltä osin kuin käräjäoikeus hylkäsi hänen vaatimuksensa. Tämä tarkoittaisi Janitskinin ja Bäckmanin maksettavaksi määrättyjen kärsimyskorvausten korottamista noin 41000 eurolla.

Asianajaja Martina Kronströmin mukaan Aroon kohdistettu poikkeuksellisen laaja ja suunnitelmallinen vihakampanja sai alkunsa viisi vuotta sitten julkaistusta artikkelisarjasta, jonka Aro kirjoitti Ylen rivitoimittajana. Jutut käsittelivät Venäjän trolliarmeijaa, josta Aro myös pyysi Ylen yleisöä kertomaan kokemuksistaan.

– Ilmeisesti se osui johonkin hyvin arkaan paikkaan, Kronström sanoi oikeudessa.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi asianomistaja MV-lehteen liittyvässä haarassa, joka koskee epäiltyjä tekijänoikeusrikoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?