Kaksi parikymppistä suomalaista kuoli Tallink Silja Europalla – tämä kaikki tapauksista tiedetään nyt

rac

Julkaistu:

Tallink Silja Europalta löydettiin sunnuntaina kuolleina kaksi nuorta aikuista. Kuolinsyitä selvitetään ruumiinavauksissa, mutta tulosten saamisessa voi kestää viikkoja.
Hätäkeskus sai sunnuntaina aamuyöllä kello 3 ilmoituksen Tallink Silja Europa -laivalta löydetystä vainajasta. Laiva oli tuohon aikaan Tallinnan satamassa, jonne se oli saapunut kello kymmeneltä lauantai-iltana.

Video yllä: Matkustajat kommentoivat tapahtumia Silja Europalla.

Tallinnan poliisi kertoi sunnuntaina, että vainaja on 25-vuotias suomalainen nainen. Poliisi kertoi samalla, että samasta laivasta löydettiin kaksi tuntia myöhemmin myös toinen vainaja, 21-vuotias suomalainen mies.

Molemmat olivat laivayhtiön mukaan risteilymatkustajia. Poliisin mukaan molemmat löydettiin hyteistä, mutta tapaukset eivät liity toisiinsa.
Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd kertoi Ilta-Sanomille, että kummassakin tapauksessa samassa hytissä majoittunut matkustaja löysi ruumiin.

Vainajat eivät Nöjdin mukaan kuuluneet samaan matkaseurueeseen.

– Se on ikävä sattuma, että näin on käynyt, mutta he eivät ole olleet samaa seuruetta.

Tallinkin viestintäjohtaja Katri Link sanoo, että vastaavissa tilanteissa paikalle kutsutaan ensin laivan ensiapuhenkilöstöä ja laivan henkilökunta ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen.

Laiva lähti sunnuntaina normaalisti takaisin kohti Helsinkiä, jonne se saapui kello 16.
Nimettömänä pysyttelevä naishenkilö kertoi IS:lle laivan palattua Helsinkiin, että yksi hänen seurueensa jäsen oli nähnyt ruumiin laivan käytävällä.

– Hän oli menossa hissillä alaspäin. Hissin ovi oli avautunut ja siellä oli ollut vastassa maassa makaava eloton henkilö ja joukko poliiseja.

– Hän oli kysynyt poliiseilta, onko henkilö kuollut ja he olivat vastanneet, että kyllä on.

Myös virolaislehti Postimeehelle puhunut silminnäkijä sanoi nähneensä, että laivan käytävällä elvytettiin nuorta suomalaista miestä, mutta valitettavasti tuloksetta.
Viron poliisi on ollut yhteydessä Suomen poliisiin, kerrottiin Tallinnan poliisin viestinnästä. Tallinnan poliisin tiedottajan mukaan Suomen poliisi on ollut yhteydessä kuolleiden matkustajien omaisiin.

Kuolemantapauksiin liittyy myös muutamia avoimia kysymyksiä.

Kuolleista tiedetään vain heidän ikänsä ja sukupuolensa. Poliisi ei ole esimerkiksi kertonut, mistä päin Suomea he olivat kotoisin, eikä laivayhtiöstä otettu kantaa siihen, minkä kokoisissa seurueissa he matkustivat tai montako henkilöä heidän hyteissään majoittui.

Myöskään kuolinsyistä ei ole vielä tietoa. Kummassakaan vainajista ei ollut poliisin mukaan ulkoisia merkkejä väkivallasta, joten kuolinsyyt selvitetään ruumiinavauksissa, jotka tehdään Virossa. Poliisin tiedottajan mukaan ruumiinavausten tulosten saamisessa voi mennä viikkoja.

Kyseessä on siis kuolemansyyntutkinta, jota hoitaa Tallinnan poliisi. Myös tiedotusvastuu kuuluu paikalliselle poliisille, kerrottiin keskusrikospoliisin viestinnästä STT:lle.
Tallinnan poliisi ei epäile tällä hetkellä, että kuolemiin liittyisi rikosta, joten rikostutkintaa ei ole aloitettu. Rikostutkinta aloitetaan poliisin mukaan vain siinä tapauksessa, jos ruumiinavauksissa selviää jotain, joka viittaa rikokseen.

Poliisi ei myöskään kertonut sunnuntaina, mistä päin laivaa vainajat tarkalleen ottaen löydettiin.

Suurin osa IS:n haastattelemista matkustajista kertoi sunnuntaina Helsinkiin palattuaan, etteivät he olleet huomanneet laivalla mitään normaalista poikkeavaa. Huhuja ei ollut kiertänyt kovin laajasti ja vain harvat olivat törmänneet poliiseihin tai hoitohenkilöstöön.