HS: Asianajaja vahvistaa – Paraguayn etsimät ex-vasemmistojohtajat ovat Suomessa

Julkaistu:

Sieppauksesta epäilty kolmikko tuli Suomeen kiintiöpakolaisina YK:n pakolaisjärjestön kautta ja he oleskelevat nyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Helsingin Sanomat kirjoittaa.
Kolme entistä vasemmistojohtajaa Juan Arrom, Anuncio Martí ja Victor Colmán ovat Suomessa, miesten brasilialainen asianajaja vahvistaa Helsingin Sanomille. Tapaus on herättänyt tyrmistystä miesten kotimaassa Paraguayssa Etelä-Amerikassa, missä heitä syytetään lähes 20 vuotta sitten sattuneesta sieppauksesta. Suomen viranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

Helsingin Sanomien mukaan kolmikko tuli Suomeen kiintiöpakolaisina YK:n pakolaisjärjestelmän kautta. He oleskelevat nyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja ovat ryhtyneet opiskelemaan suomen kieltä.

Paraguayssa miesten pakomatka pohjolaan on herättänyt laajaa tyrmistystä. Maa on uhannut Suomea diplomaattisella protestilla ja vakuuttanut tekevänsä kaikkensa, jotta Suomi palauttaa miehet oikeuden eteen Paraguayihin.

Paraguay syyttää Arromia, Martínia ja Colmánia tunnetun liikemiehen vaimon sieppauksesta vuonna 2001. María Edith Bordón de Debernardin oli vankina 64 päivää, kunnes hänestä maksettiin noin miljoonan dollarin lunnaat. Miehiä ei ole kuitenkaan tuomittu mistään, sillä he pakenivat ennen oikeudenkäyntiä Brasiliaan, missä he viettivät seuraavat 17 vuotta. Arrom ja Martí kuuluivat sieppauksen aikaan marxilaisen poliittisen liikkeen Patria Libren johtohahmoihin. Brasiliassa miehet syyttivät Paraguayn viranomaisia kidutuksesta tunnustuksen saamiseksi.

Kolmikon brasilialainen asianajaja sanoo Helsingin Sanomille, etteivät he voi palata Paraguayihin, koska heitä uhkaa siellä poliittinen vaino. Asianajajan mukaan miehet ovat syyttömiä sieppaukseen, joista heitä epäillään. Brasilia lakkautti kolmikon pakolaisaseman, kun maan johtoon astui presidentti Jair Bolsonaron oikeistohallitus.

Brasiliasta entisten vasemmistojohtajien matka jatkui Uruguayihin. Siellä miehille myönnettiin pakolaisasema, mutta he halusivat turvallisuussyistä Eurooppaan. Helsingin sanomien mukaan myös Espanja ja Ruotsi olivat valmiita ottamaan paraguaylaiskolmikon, mutta Suomen kanssa asia järjestyi nopeimmin.