Tältä näytti huijarien myymässä ”unelma­talossa” Kajaanissa: Neliöitä liian vähän, laiton vessan­pönttö, väli­katossa karmea näky...

Julkaistu:

Unelmatalosta tuli kajaanilaisnaiselle vuosikausien vääntö petollisten myyjien kanssa.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tapauksesta, jossa sittemmin Etelä-Suomeen muuttanut pariskunta oli myynyt väärennetyin asiapaperein naiselle järvenrannalla sijaitsevan ”unelmatalon” vain muutaman kilometrin päästä Kajaanin keskustasta.

Omaa kotia etsinyt nainen löysi sopivan unelmakohteen Tori.fi-sivustolta ja teki kohteesta kaupat heinäkuussa 2016. Kauppahinta 81 neliön kokoisesta omakotitalosta oli 175 000 euroa.

Kiinteistön omisti paperilla myyjien tytär, joka oli antanut vanhemmilleen valtakirjan kaupantekoa varten. Poliisin esitutkinnassa tytär kertoi saaneensa kauppasummasta 10 000 euroa ja lopun hän oli siirtänyt vanhemmilleen, jotka olivat rakentaneet talon vuosina 2011–2012.

Talo ei ollut Kajaanin hintatasoon verrattuna halvimmasta päästä, mutta loistava sijainti kaupungin palvelujen äärellä ja iso yli 2 000 neliön vuokratontti järven rannalla nostivat hintaa. Ja kun talon piti olla rakentanut tyttärelleen rakennusalan ammattilainen, kaiken piti olla kohdillaan.
Mutta sitten alkoi tulla huonoja uutisia.

Kun nainen meni asioimaan talokaupan jälkeen kaupungin rakennusvirastossa, siellä hänelle selvisi, että kaupanteon kannalta oleellinen katselmuspöytäkirja oli törkeä väärennös.


Rakennus­lupaan nähden rakennuksen ylä­kerrassa oli laitonta tilaa kymmeniä neliöitä. Yläkerrassa asuttavaa tilaa olisi saanut olla vain viisi neliötä, kun nyt siellä oli 35 neliötä. LVI- ja sähkötöihin liittyviä tarkastuksia oli tekemättä eikä omakotitalona myytyä kesämökkiä ollut hyväksytty ympärivuotiseen asuinkäyttöön.

Sitten alkoi ilmaantua muitakin ongelmia itse rakennuksessa.

Ensimmäisenä talon uusi omistaja havaitsi, ettei tontilla olevan porakaivon vesi ole juotavaa. Syyksi selvisi asiantuntijan tutkimuksissa, ettei kaivoa ollut rakennettu asianmukaisesti.


Ongelmia löytyi myös katolta. Tontilla käyneen paikallisen kiinteistö­keskuksen asian­tuntija toteaa poliisille toimittamassaan raportissa, että vesikaton harjalla oli selkeästi havaittava painauma. Ja kun asioita tutkittiin maaliskuussa 2017 tarkemmin, niin lisää ongelmia löytyi.

Lämpökamerakuvauksessa paljastui yläpohjan heikko lämmöneristys ja voimakkaat ilmavuodot. Syyksi selvisi se, että talon kurkihirsi oli päässyt liikkumaan ja sen seurauksena syntyi eristeratkemia. Tämän vuoksi lämpöä karkasi harakoille ja kattoon syntyi kosteusvaurioita.

Yläkerrassa sijainneen toisen makuuhuoneen pintamateriaalien poistaminen paljasti karmean totuuden. Poliisin esitutkintamateriaalissa olevan syyskuussa 2017 kirjatun tarkastusraportin mukaan kattopalkkien yläosat ja vesikaton aluslaudoitus oli kauttaaltaan homeessa. Eniten hometta oli talon harjan tuntumassa.

Yläpohjan ongelmat korjattiin puhdistamalla puiset raakapontit homeesta lasikuulapuhalluksella, parantamalla yläpohjan ilmanvaihtoa harjatuuletusventtiileillä ja lämmöneritystä parantamalla. Hintaa yksin yläpohjan ongelmien hoitamiselle tuli noin 20 000 euroa.


Eivätkä laittomuudet tontilla tähän loppuneet. Ranta­kaava­määräykset eivät olisi vesi­vessaa sallineet, mutta sellainen viritys keskeltä pesuhuoneen lattiaa löytyi.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa 2018 myyjistä ainoastaan rakennusalan ammattilaisena työskentelevän vuonna 1970 syntyneen miehentörkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä vuoden ehdolliseen vankeuteen. Talon ostajalle hänet määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia 102 000 euroa. Miehen vaimo vapautettiin käräjillä syytteistä.

Rovaniemen hovioikeus totesi keskiviikkona antamassaan ratkaisussa myös kaupanteossa aktiivisesti mukana olleen vuonna 1970 syntyneen vaimon syyllistyneen törkeään petokseen ja törkeään väärennökseen. Hänelle mitattiin sopivaksi rangaistukseksi 8 kuukauden ehdollinen vankeustuomio.


Miehen osalta tuomio pysyi ennallaan. Avio­parin maksettavaksi määrättyjen vahingon­korvausten määrä putosi hovioikeudessa reiluun 90 000 euroon.

Luvattomien yläkerran neliöiden poistaminen rakennuksen koosta pudotti kiinteistön arvoa 57 000 eurolla. Lisäksi nykyään Etelä-Suomessa asuvan pariskunnan maksettavaksi tuli porakaivon kunnostus (2 197,10), yläpohjan lämpövuotojen ja mikrobivaurioiden etenemistä estävä korjaus (19 476,66) ja yläpohjan mikrobivaurioiden lopullinen korjaus (11 588,42).