Rehtori muistaa yhä päivän, jolloin Raisa Räisänen ei ilmestynyt kouluun – juhlasalin erikoinen tunnelma jäi mieleen: ”Kyllä siellä järkyttyneitä oltiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rehtori muistaa yhä päivän, jolloin Raisa Räisänen ei ilmestynyt kouluun – juhlasalin erikoinen tunnelma jäi mieleen: ”Kyllä siellä järkyttyneitä oltiin”

Kuvituskuva

Raisa Räisäsen rehtorin mukaan tytön katoaminen järkytti ja puhutti sekä lukiotovereita että opettajia.

Julkaistu: 19.10. 6:03

16-vuotiaan koripallotytön Raisa Räisäsen mystisestä katoamisesta tuli keskiviikkona kuluneeksi 20 vuotta.

Raisa katosi Tampereen keskustasta myöhään lauantai-iltana 16. lokakuuta 1999 oltuaan viettämässä iltaa tyttökaverinsa kanssa. Kaksikko oli ollut juhlistamassa aiemmin päivällä voitettua koripallopeliä. Raisa pelasi Tampereen Namikan naisten ja A-tyttöjen joukkueessa, pistetilaston kärkipaikoilla.

Sammon lukion urheilulinjalla Raisa oli aloittanut samana syksynä, vain alle kaksi kuukautta ennen katoamista. Hän kävi koulua ahkerasti ja hyvällä menestyksellä.

Sammon lukion rehtorina vuodesta 1997 vuoteen 2002 toiminut Esko Väyrynen muistaa syksyisen päivän, jolloin sai kuulla Raisan kadonneen.

– Meillä oli maanantaina rehtorien kokous, joten en ollut iltapäivällä paikalla koululla. Mutta kun tulin kokouksesta koululle, niin kanslia kertoi, että Raisan vanhemmat tai vanhempi olivat soittaneet, että tyttö ei ole tullut kotiin.

– He tiedustelivat, että onko tytär ollut koulussa sinä päivänä. Sain sitten selville, että hän ei ollut ollut koulussa.

Kun Raisa ei maanantaina 18. lokakuuta ilmestynyt kouluun, huhut ja ihmetys nuoren naisen poissaolosta alkoivat velloa koululla opiskelijoiden keskuudessa.

– Alkoi liikkua kaikenlaista huhua, että opettajat tietävät jotain Raisasta, eivätkä kerro.

Tiistaina koulun juhlasalissa järjestettiin Raisa Räisäsen katoamiseen liittyen tiedotustilaisuus, jossa koko koulu oli paikalla.

– Kerroimme, että olemme yhtä epätietoisia kuin kaikki muutkin. Että emme tiedä katoamisesta yhtään sen enempää, kuin mitä sanomalehdissä on kerrottu. Mutta informoimme koko koulua, jos ja kun jotakin uutta ilmenee, tai kun asiasta on lisää kerrottavaa.

Väyrysen mukaan tunnelma salissa oli pysähtyneisyydessään erikoinen.

– Muistan sen tunnelman, kun oli ihan hiirenhiljaista, vaikka salissa oli yli 300 opiskelijaa, Väyrynen muistelee.

IS 27.10.1999.

IS 27.10.1999.

Rehtori kertoo, että tieto Raisan katoamisesta järkytti koulutovereita. Hän arvioi asiasta tiedottamisen rauhoittaneen hieman tilannetta ja spekulaatioita lukiolaisten keskuudessa.

– Mutta kyllä sieltä salista hiljaista porukkaa poistui. Varmaan jokainen pohdiskeli mielessään, että onko tämä mahdollista, että Tampereella voi kadota jäljettömiin.

– Uskon, että tämä pysäytti monet nuoret ajattelemaan, että täälläkin, näin lähellä meitä, voi tapahtua ihan mitä tahansa. Kai Tamperetta pidettiin kutakuinkin turvallisena kaupunkina. Vaikka emmehän me tienneet, että mitä oli sattunut.

Raisan katoamistapaus järkytti opiskelijoiden lisäksi myös lukion opettajakuntaa.

– Kyllä siellä järkyttyneitä oltiin. Ja mitä enemmän aikaa kului, sen enemmän alettiin puhua rikoksen mahdollisuudesta. Kyllähän se puhutti toden totta, koska eihän tällaista onneksi tapahdu kovin usein.

Väyrysen muistikuvien mukaan poliisi lupasi pitää koulun ajan tasalla, mikäli tutkimuksissa ilmenisi tietoa Raisasta. Tietoa ei kuitenkaan ilmennyt. 20 vuotta myöhemmin tietoa Raisan kohtalosta ei ole vieläkään.

Raisa Räisänen katosi mystisesti 20 vuotta sitten. – Hän oli ihan normaali nuori, joka kävi lukiota. Hänestä ei tullut mielikuvaa, että hän voisi kadota kapinoidakseen, rehtori Esko Väyrynen sanoo.

Raisa Räisänen katosi mystisesti 20 vuotta sitten. – Hän oli ihan normaali nuori, joka kävi lukiota. Hänestä ei tullut mielikuvaa, että hän voisi kadota kapinoidakseen, rehtori Esko Väyrynen sanoo.

Rehtori tapasi Raisan ensimmäisen ja ainoaksi jääneen kerran, kun hän ilmoittautui alkusyksystä lukioon.

– Meillä oli sellainen tapa, että uudet lukiolaiset ilmoittautuvat tuomalla todistuksensa ja kättelevät rehtoria.

Väyrynen sai tapaamisen ja opettajilta kuulemansa perusteella Raisasta kuvan urheilullisena nuorena naisena, joka pärjäsi opinnoissa eikä erottunut käytöksellään. Rehtorin mukaan mikään ei viitannut siihen, että kyseessä olisi nuori, joka haluaisi kadota vapaaehtoisesti.

– Hän oli ihan normaali nuori, joka kävi lukiota. Raisa oli intoa täynnä, kuten koulunsa aloittavat yleensä ovat. Hänestä ei tullut mielikuvaa, että hän voisi kadota kapinoidakseen, niin kuin nuoret saattavat tehdä.

Väyrysen mukaan opiskelijatoverin yllättävän katoamisen aiheuttama hämmennys lukiolaisten keskuudessa normalisoitui hiljalleen. Aina silloin tällöin joku nuorista kuitenkin tuli kysymään häneltä, oliko Raisasta jotain uutta tiedossa.

Raisa Räisäsen mysteeri on jäänyt mieleen tätä nykyä eläkkeellä olevalle rehtorille.

– Olen ollut 40 vuotta opetushommissa. Toista tällaista katoamistapausta ei ole tullut vastaan. Toivottavasti tämä saadaan selvitettyä, se olisi tietysti arvokas asia.

Raisan muistolaatta on pystytetty Kalevankankaan hautausmaalle Tampereella.

Raisan muistolaatta on pystytetty Kalevankankaan hautausmaalle Tampereella.

Kuvituskuva

Poliisille tällä viikolla runsaasti vihjeitä

Raisa Räisäsen katoamisen 20-vuotispäivästä uutisoitiin mediassa laajalti tällä viikolla.

Alkuviikosta tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista antoi julkisuuteen kaksi ennen julkaisematonta valvontakamerakuvaa Hämeenkadulta.

Kuvissa näkyy asiantuntija-arvioiden mukaan kaksi amerikkalaisvalmisteista autoa. Poliisi pyysi kuluneella viikolla yleisöltä apua niiden mallin ja omistajan selvittämiseksi.

Autoharrastajien yhteydenottojen perusteella krp arvioi autojen mallit Buick Electraksi ja Dodge Aspeniksi. Tutkinnanjohtaja Tuominen kertoo autojen olevan tämän hetkisen arvion mukaan vuosimalleja 1976–78 (Dodge Aspen) ja 1979–85 (Buick Electra).

Keskusrikospoliisilla on ollut Raisa Räisäsen katoamistapauksessa vuosien varrella monia eri tutkintalinjoja, joista useita ei ole pystytty sulkemaan pois.

Tällä viikolla julkaistut valvontakamerakuvat liittyvät yli kymmenen vuotta sitten käynnistyneeseen ja tuolloin runsaasti mediassa esillä olleeseen tutkintalinjaan Raisan katoamisiltana Hämeenkadulla nähdystä tummasta, vanhasta autosta. Tuomisen mukaan poliisille tuli 2000-luvun puolivälin tienoilla kaksi silminnäkijähavaintoa, joiden mukaan nuori naishenkilö olisi noussut Hämeenkadulta vanhaan autoon.

Toisen havainnon mukaan tyttö olisi istutettu 70-80-luvun amerikanrautaan, toisen havainnon mukaan hän olisi noussut vastentahtoisesti museoikäisen Cadillacin tai Tshaikan kyytiin.

– On kaksi havaintoa. On museoautohavainto, ja sitten toinen, eli tämä amerikanrautahavainto.

Mahdollisesti tapaukseen liittyvää autoa tai sen kuljettajaa ei ole vuosien varrella löydetty.

Tuominen kertoo, että katoamistapauksen oltua jälleen julkisuudessa poliisille on tullut asiassa runsaasti yhteydenottoja yleisöltä.

– On tässä varmaan kolmisensataa vihjettä tullut.

Suurin osa vihjeistä on autoasiantuntijoilta tai- harrastajilta, jotka ovat tarjonneet apua poliisin julkaisemissa valvontakamerakuvissa näkyvien autojen merkin ja vuosimallin tunnistamisessa.

– Muutamat vihjeistä ovat sellaisia, että ne varmaan aiheuttavat todistajien kuulusteluja. Katsomme, että onko mitään yksityiskohtaisia tietoja.

Saatujen tietojen perusteella poliisi lähtee haarukoimaan rekistereistä autojen omistajia jututusta varten.

Tehdyillä selvityksillä pyritään poissulkemaan tai yhdistämään silminnäkijöiden mainitsema mutta mysteerinä pysynyt auto tapaukseen.