Pakkanen laskee pohjoisessa jopa -20 asteeseen ja lunta tulee – sitten Suomen säässä ”voi tapahtua oikeastaan mitä tahansa”

rac

Julkaistu:

Sunnuntain vastainen yö on pohjoisessa hyvin kylmä. Pakkanen voi laskea jopa -20 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta. Sen jälkeen Lapissakin lauhtuu.
Kunnollista, rapsakkaa ja pysyvää talvisäätä ei ole vielä luvassa pohjoiseenkaan. Lapissa siitä saadaan kuitenkin esimakua sunnuntain välisenä yönä.

Ensi viikolla suomalaiset porskuttavat etelässä leudossa syyssäässä. Viimeistään viikon puolivälissä pohjoisessakin lämpenee.

Säätila vaihtelee koko maassa. Välillä on leutoa, välillä pakkanen kiristyy. Voi sataa lunta, räntää, vettä.

– Lappiin on luvassa lähipäivinä kylmiä öitä. Jo ensi yönä pakkanen laskee reilusti, mutta sunnuntain vastaisena yönä Lapissa voi odottaa alimmillaan jopa -20 asteen pakkasia. Sen jälkeen pohjoisessa alkaa lauhtua, ja viikon puolivälissä Lapissakin päästään taas lähelle nollaa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo.

Valta ei lähde ennustamaan ensi viikon lopun lämpötiloja.

– Suursäätilassa on paljon epävarmuutta, joten sään ennustettavuus viikon puolivälin jälkeisten päivien osalta on hankala. Ennen ensi viikonloppua voi tapahtua oikeastaan mitä tahansa.

Ensi viikko näyttää joka tapauksessa melko lauhalta koko maassa. Eteläisessä Suomessa lämpötila nousee jopa yli kymmenen astetta plussalle.

– Myös ensi yö on täällä etelässä hyvin lämmin. Huomenna lauantaina lämmin ilma nousee maan keskiosiin asti. Sen jälkeen kylmää ilmaa pääsee purkautumaan Keski-Suomen tienoille. Etelässä pysytellään huomenna yhä selvästi plussalla. On perusteltua sanoa, että ensi viikko on etelässä keskimääräistä lämpimämpi vuodenaikaan nähden.

Lähipäivien lämpötila maan eteläosissa sahaa viiden ja kahdentoista plus-asteen välillä.

– Ennustettavuus lopahtaa täysin ensi viikon torstain ja perjantain tienoilla. Sen jälkeen voi tapahtua kylmänpurku tai sitten ei. Eli voi olla mahdollista, että ensi viikon lopulla pohjoisessa kylmenee jälleen reilusti, Valta sanoo.

On mahdollista, että matalapainetta muodostuu Norjanmerelle, mutta matalapaineen alueen mahdollinen kulkusuunta on täysin epävarmuuden peitossa.

– Sitä, miten ilmamassan raja liikkuu, on täysin mahdoton vielä ennustaa. Saattaa olla, että ilmamassa ulottuu tänne etelään asti, mutta esimerkiksi loppuviikon lumisateiden todennäköisyyttä on vaikea ennustaa.

Lähipäivien sadetilanteesta tiedetään kuitenkin sen verran, että lunta on luvassa Lappiin. Keski-Lappissa lunta voi sataa viikonloppuna jopa kymmenen senttiä. Lumipeite eristää maanpintaa niin, että pakkanen voi kiristyä vielä helpommin.

Muualle maahan ei lunta kannata vielä odotella.

– Jos sateita Lapin lisäksi muualla maassa tulee, ne tulevat pääosin vetenä.