Vakioasiakas ei tullut pysäkille – kauppa-autoa kuljettava Olli, 25, teki päätöksen, joka pelasti naisen: ”Tällaisessa työssä voisi tietysti vain jatkaa matkaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vakioasiakas ei tullut pysäkille – kauppa-autoa kuljettava Olli, 25, teki päätöksen, joka pelasti naisen: ”Tällaisessa työssä voisi tietysti vain jatkaa matkaa”

Olli Hirvonen sai Elämän liekki -palkinnon Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Kiteeläinen Olli Hirvonen sai Elämän liekki -palkinnon.

18.10.2019 17:52

Kiteeläinen 25-vuotias myymäläautoyrittäjä Olli Hirvonen huolestui kevättalvella 2019, kun vakioasiakas ei tullutkaan pysäkille Tohmajärvellä. Tästä alkoi tapahtumaketju, jossa häneltä vaadittiin nopeita päätöksiä epäröinnin sijaan.

Hän kertoo, miten kaikki oikein tapahtui.

– Ajelin yritykseni myymäläautolla kohti Tohmajärven Onkamon kylää. Odotin jo, että paikalla on varmaan tuttu vakioasiakas pysäkillä minua odottamassa, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Naista ei näkynytkään ja Hirvonen alkoi hieman huolestua.

– Oli normaali työvuoroni ja olin normaalissa aikataulussa. Asiakas on yleensä aina paikalla ja ellei hän ole, hän ilmoittaa siitä. Siksi aloin miettiä, mikä nyt on vikana, kun häntä ei näy, Hirvonen kertaa kevättalven viilenevän päivän tapahtumia.

Hän odotteli jonkin aikaa näkyisikö asiakas tulevan pitkän pihatien päästä kohti autoa.

– Häntä ei kuitenkaan näkynyt. Päätin siksi soittaa hänelle, sillä minulla oli hänen numeronsa tiedossa, koska hän kertoo joskus tilauksistaan etukäteen. En saanut vastausta.

Hirvonen alkoi nyt tosissaan huolestua, sillä nainen oli hyvin luotettava ja varma asiakas.

– Olen sivukylillä liikkuessani tottunut pitämään silmät ja korvat auki. Jos asiat eivät ole niin kuin niiden pitäisi olla, se laittaa ajattelemaan, onko jokin hullusti, hän sanoo.

Hirvoselle tärkeintä on se, että hänen vakioasiakkaansa on jo hyvässä kunnossa.

– Tällaisessa työssä voisi tietysti vain jatkaa matkaa kohti seuraavaa pysäkkiä, mutta se ei olisi ollut minusta oikein, vaan päätin kävellä hänen kotiovelleen. Sisällä ei näkynyt valoja. Soitin ovikelloa ja koputtelin ovelle. Mitään vastausta ei tullut. Sitten jostain sivummalta kuului vaimeaa ihmisen ääntä. Ajattelin, että sen täytyi kuulua hänelle. Katsoin kohti kylmää puuliiteriä ja huomasin, että hän olikin siellä kaatuneena ja kylmissään, Hirvonen kertoo.

Nopea toiminta pelasti

Hänelle tuli kiire hälyttää pelastuslaitos paikalle.

– Soitin hätänumeroon ja annoin takkini hänen peitokseen, sillä lämpötila lähenteli nollaa. Pian ambulanssi tulikin paikalle ja saatoin helpottua, sillä asiakkaani pääsi nopeasti ensihoidon huomaan.

Tohmajärvellä yksin asuva nainen saa kiittää pelastumisestaan Hirvosta.

Suurin ilo Hirvoselle on se, että hänen vakioasiakkaansa on jo hyvässä kunnossa.

– Hän ehti kiittää tietysti kaikesta, mutta tärkeintä on se, että normaali arki jatkuu. Sain kuitenkin myöhemmin Elämän liekki -palkinnon Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta, Hirvonen kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin Karjalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?