THL on saanut ilmoituksen epäillyistä sähkö­tupakan aiheuttamista keuhko-oireista – ”Asiasta keskusteltiin, mutta se ei johda lisätoimiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL on saanut ilmoituksen epäillyistä sähkö­tupakan aiheuttamista keuhko-oireista – ”Asiasta keskusteltiin, mutta se ei johda lisätoimiin”

Sähkötupakan epäillään aiheuttaneen terveyshaittoja Yhdysvalloissa.

Sähkötupakan epäillään aiheuttaneen terveyshaittoja Yhdysvalloissa.

Julkaistu: 18.10.2019 6:35

Sähkötupakan terveyshaitoista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Tuotteiden myyjät harmittelevat uutisoinnin sävyä.

Sanomalehti Ilkka uutisoi viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) saaneen yhteydenoton kansalaiselta, joka epäilee keuhko-oireidensa johtuvan sähkötupakan käytöstä.

Ilmoituksen taustalla saattaa olla viimeaikainen uutisointi. Viimeisimmän tiedon mukaan Yhdysvalloissa kaikkiaan seitsemän ihmistä on kuollut ja 530 sairastunut keuhkosairauteen, jonka epäillään johtuvan sähkötupakasta.

THL:n päihteet ja riippuvuudet -yksikön asiantuntija Otto Ruokolainen vahvistaa IS:lle, että tällainen ilmoitus on heille tullut. Hänen mukaansa yhteydenoton perusteella ei voitu varmistua, että oireiden taustalla on juuri sähkötupakka, koska lääkärin diagnoosi puuttui.

– Asiasta keskusteltiin, mutta se ei johda lisätoimiin. Oireet ilmaantuivat, ja ilmeisesti loppuivat, useita vuosia sitten. Jos tällaisia ilmoituksia alkaisi tulla enemmän, tulisi tilannetta arvioida uudestaan, Ruokolainen sanoo.

Ruokolaisen mukaan THL:lle ei ole tullut muita ilmoituksia sähkötupakan aiheuttamista terveyshaitoista. Jos tällaista epäilee, Ruokolainen kehottaa olemaan yhteydessä lääkäriin ja ottamaan mukaan käyttämänsä nesteet ja välineet.

THL:llä ei ole Ruokolaisen mukaan tällä hetkellä meneillään sähkötupakan terveyshaittoihin keskittyvää tutkimusta. Ruokolainen arvioi sen olevan eniten yliopistojen alaa.

Valviran lakimies Isabella Lencioni kertoo myös kuulleensa THL:lle tehdystä ilmoituksesta. Lencionin käsityksen mukaan tapaus on ajalta ennen nykyisen tupakkalain voimaantuloa, eivätkä sähkötupakan ominaisuudet olleet silloin vielä tupakkalaissa säänneltyjä.

– Lainsäädäntö on muuttunut perusteellisesti tässä välissä, joten emme ole ryhtyneet toimenpiteisiin.

Lencionin mukaan Valvira on selvittänyt, onko Suomessa esiintynyt e-vitamiinia sisältäviä nikotiininesteitä, joiden on epäilty aiheuttaneen terveyshaittoja ulkomailla. Suomen markkinoilta tällaisia nesteitä ei kuitenkaan löytynyt.

Sähkötupakan myynti on Suomessa tarkkaan säädeltyä.

Sähkötupakan myynti on Suomessa tarkkaan säädeltyä.

Lencioni kertoo, että lain mukaan sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden valmistajien, maahantuojien sekä jakelijoiden on perustettava järjestelmä, jolla he keräävät tietoa muun muassa tuotteiden mahdollisista epäillyistä haittavaikutuksista.

– Heillä on myös velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, jos on syytä uskoa, että hallussa olevat tuotteet ovat haitaksi turvallisuudelle tai säännösten vastaisia.

Valvira valvoo tupakkalain noudattamista yhdessä kuntien kanssa. Lencionin mukaan Valvira on valvonut viime aikoina enemmän sähkötupakan markkinointia, johon liittyvistä rikkomuksista he myös saavat useammin ilmoituksia.

– Myös projektiluontoisesti ollaan tehty tuotevalvontaa. Erityisesti uusia tupakkatuotedirektiivin myötä sääntelyn alle tulleita tuotteita.

Sähkötupakkatuotteita myyvän Finnvapen myymäläpäällikkö Sampo Somerma kertoo viimeaikaisen uutisoinnin vaikuttaneen negatiivisesti yrityksen myyntiin.

– Asiakkailta kuulee tosi paljon, että mikä homma tämä on ja kuolenko mä nyt, kun alan näitä käyttämään, Somerma kertoo.

Somerman mukaan uutisointi on vaikuttanut erityisesti uusien asiakkaiden ostohaluihin. Hänen näkemyksensä mukaan kanta-asiakkaat ja kokeneemmat ”höyryttelijät” eivät ole terveyshaitoista huolissaan.

Finnvapen myymäläpäällikkö Sampo Somerman mukaan uutisointi on vaikuttanut myyntiin negatiivisesti.

Finnvapen myymäläpäällikkö Sampo Somerman mukaan uutisointi on vaikuttanut myyntiin negatiivisesti.

Sähkötupakkakauppa Puffin toimitusjohtaja Teemu Sarapaltion mukaan uutisointi ei ole näkynyt myynnissä merkittävästi. Kysymyksiä on kuitenkin tullut jonkin verran myös Puffille. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa uutisoidut tapaukset eivät liity laitteisiin vaan käytettyihin nesteisiin.

– Kannattaisi asioida asiantuntevissa liikkeissä, eikä hankkia nesteitä hämäriltä markkinoilta, Sarapaltio toteaa.

Somerma kertoo olevansa harmistunut uutisoinnin sävystä. Hänen mukaansa sähkötupakkaa laitteena ei tulisi demonisoida, koska kyse on siitä, mitä nestettä sen sisällä käyttää.

– Jos minä laitan baarisheikkeriin bensiiniä ja teen siitä drinkin, niin ei siitä voi sitä sheikkeriä syyttää, Somerma vertaa.

IS:n haastattelemat sähkötupakan käyttäjät kertovat, etteivät he ole huolissaan sähkötupakan aiheuttamista mahdollisista terveyshaitoista.

– Ei minua huoleta yhtään. Poltin tupakkaa 40 vuotta ja olen tämän avulla vieroittunut siitä. Suomessa otetaan aina ensimmäisenä vastaan tällaiset uutiset ja lietsotaan paniikkia, nimettömänä pysyttelevä vanhempi nainen toteaa.

THL:n mukaan sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita, mutta vähemmän kuin tupakassa ja tupakansavussa. THL suosittelee käyttämään ainoastaan sellaisia sähkösavukelaitteita ja -nesteitä, joiden myyjällä on Suomen tupakkalain mukainen myyntilupa.

Valviran Lencionin mukaan sähkötupakkakauppiaat vaikuttaisivat pääosin noudattavan lakisääteisiä velvoitteitaan. Lencionin mukaan Valvira on antanut aiheesta pääosin ohjausta ja neuvontaa, mutta yksi tapaus on juuri ollut markkinaoikeuden käsiteltävänä.

Jos minä laitan baarisheikkeriin bensiiniä ja teen siitä drinkin, niin ei siitä voi sitä sheikkeriä syyttää.

Lencionin mukaan sähkötupakan laissa määritelty sääntely pohjautuu pitkälti EU:n vuonna 2014 säätämään tupakkatuotedirektiiviin, mutta joitain kansallisia täydennyksiä on tehty. Suomessa ei esimerkiksi saa myydä edes nikotiinittomia makunesteitä.

Valvira ei ota Lencionin mukaan valvovana viranomaisena kantaa sähkötupakan turvallisuuteen.

– Tutkimusnäyttöhän on vielä tosi puutteellista. Henkilökohtaisesti ainakin toivon, että sitä saataisiin lisää nyt tulevina vuosina, Lencioni toteaa.

Tuoreimmat osastosta