Jyrki Lehtolan kolumni: Pala vaginaa!

Julkaistu:

Kolumni
Naisen paljas alavartalo oli lätkäisty feministisen aikakauslehti Tulvan kanteen sillä Ähäkutti!-asenteella, johon marginaalijulkaisut usein turvautuvat ollakseen elossa edes tekijöilleen, kirjoittaa Jyrki Lehtola kolumnissaan.
Hipit hei!

Missä te olitte, kun teitä kerrankin tarvittiin? UniCafessa hyväilemässä porkkanaa, googlaamassa Aspergerin oireyhtymää vai kilpailemassa toistenne kanssa hyvyydestä, vaikka täällä käytettiin kiellettyjä sanoja ”vammainen” ja ”normaali” suhteessa alastomuuteen ja feministeihin?

Hipit! Ryhdistäytykää!

Alkuviikosta muutaman suomalaisen postiluukusta tipahti kuva, jossa oli karvoja, ihmisvartaloa ja pahalla tahdolla saattoi erottaa palan vaginaakin.

Palan vaginaa!

Naisen paljas alavartalo oli lätkäisty feministisen aikakauslehti Tulvan kanteen sillä Ähäkutti!-asenteella, johon marginaalijulkaisut usein turvautuvat ollakseen elossa edes tekijöilleen.

Pala vaginaa! Tulvaa kustantaa Naisasialiitto Unioni, josta lähetettiin Unionin jäsenille anteeksipyyntöviesti siitä, että lehti oli postitettu heille. Tulvan kannessa oli varoitettu lehden sisältävän alastomuutta, mutta varoitus oli väärässä paikassa. Jos oli nähnyt varoituksen, oli ehtinyt nähdä myös kannen paljaan alaruumiin ja oli mahdollista, että päänsisäinen helvetti oli ehtinyt räjähtää, koska varoitus on oltava aina ennen kuvaa.

 

Missä te olitte, kun teitä kerrankin tarvittiin?

Oli vaara, että niille, jotka olivat saaneet häirintämielessä alastonkuvia, kansi palauttaisi muistot mieleen, tai ainakin mahdollisuuden palauttaa muistot mieleen. Unioni tosin itse kauppaa hyväksymänsä vaginan muotoisia heijastimia välittämättä niistä, joille piirrosvagina voi palauttaa keskellä pimeää syksyä traumaattisen muiston lapsuuden kuvataideleiristä, mutta ei voi mitään, yhden provokaatio on toisen trauma ja se, joka huutaa ensimmäisenä, voittaa.

Somepotilas Jussi Halla-aho on ollut tovin sivussa, koska kukaan ei halua leikkiä sen kanssa. Tulva-uutinen tarjosi Halla-aholle mahdollisuuden ammuskella näppäimistöllään muiden herkkyyksiä.

Halla-aho kirjoitti Facebook-päivityksen feminismin ”vammaisesta suhteesta alastomuuteen”. Halla-aho myös ilmoitti, että normaaleille ihmisille sukupuolielimet ovat tabu eivätkä he ”halua nähdä sukuelimiä muualla kuin asiaankuuluvissa konteksteissa” eli ruuduillaan.

Normaalius, vammaisuus, tabut? Kelpo kasa tulenarkoja sanoja, mutta missä kaikki olivat? Jussi jätettiin taas yksin! Ei sen kanssa keskusteltu, ei sille huudettu, koomikko Iikka Kivikin oli keskittynyt kumartumaan itsensä eteen.

Huhtasaaren Lauraa – tytöntylleröä! – jaksetaan paheksua, mutta miksi hipit vaikenevat mestarin edessä? Onko Oodin vessassa sovittu, ettei Halla-ahon kanssa puhuta, koska silloin sille annettaisiin ääni, joka häiritsisi omaa monologia? Vai käydäänkö identiteettisotia enää vain omien kanssa, kilpaillaan siitä, kuka on oikeamielisin suhteessa vatsaansa, liikkumiseensa, ajatteluunsa?

Ja kun mestari jätetään yksin, kun sen kanssa ei leikitä, kasvaako mestari vieläkin suuremmaksi?

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt