Ikämies raiskasi törkeästi 13-vuotiaan tytön – tuomio koveni hovissa

Julkaistu:

Vaasan hovioikeus on koventanut vuonna 1949 syntyneen pohjalaismiehen käräjäoikeudessa saamaa tuomiota 13-vuotiaan uhrinsa raiskauksesta.
Mies syyllistyi tekoon huhtikuussa 2016. Käräjäoikeuden aikanaan antaman julkisen selosteen perusteella uhrina oli vasta 13-vuotias tyttö.

Julkisen selosteen mukaan mies oli pidellyt uhriaan väkisin kiinni, suudellut häntä ja kourinut vaatteiden alta. Iäkäs mies oli myös työntänyt sormensa useaan otteeseen nuoren uhrinsa sukupuolielimeen.

Jutun pääasiallisena näyttönä oli esitutkinnassa tehty videotallenne, jossa uhri kertoi tilanteesta. Oikeuden mukaan kertomuksen uskottavuutta tukivat myös hänen tapahtuman jälkeen läheisilleen lähettämät viesti sekä asiassa esitetyt lääkärilausunnot.

Kun käräjäoikeus tuomitsi miehen viime vuonna raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, niin hovioikeus katsoi tuoreessa päätöksessään raiskauksenkin törkeäksi. Samalla vankeustuomioon tuli 6 kuukautta lisää pituutta. Hovioikeuden oikeaksi katsoman vankeustuomion pituudeksi tuli 3 vuotta ja 4 kuukautta.

Korvausten osalta hovioikeus piti voimassa Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomitsemat korvaukset. Maksettavaa tuli kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 6 700 euroa ja loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 6 500 euroa. Lisäksi mies joutuu korvaamaan nuoren uhrinsa matka- ja oikeudenkäyntikuluja useilla tuhansilla euroilla.