VPK:n 60-vuotisjuhlat karkasivat käsistä – nainen tunsi, kuinka hänen kurkkuunsa tartuttiin pukuhuoneessa

Julkaistu:

Kaiken piti olla hienosti. Oman kylän VPK juhli 60-vuotista taivaltaan ja juhlaruuaksi oli hankittu palvattu sika tykötarpeineen. Ja kuten suomalaisiin juhliin kuuluu, niin alkoholiakin oli nautittu.
Tällä kertaa vain keskisuomalaisen VPK:n palokunnan päällikkö oli nauttinut sitä ilolientä turhankin paljon. Vanhat kaunat nousivat pintaan ja päällikkö pahoinpiteli yhdistyksen naispuolisen jäsenen VPK-talon pukuhuoneessa.

Oikeuteen päätyneitä syntymäpäiviä vietettiin elokuussa 2016 vapaapalokunnan paloasemalla. Juhla oli alkanut jo iltapäivällä ja juhlajuomiakin oli nautittu. Eräs yhdistyksen naispuolisista jäsenistä ennätti paikalle vasta iltakymmenen jälkeen, sillä työt haittasivat harrastuksia.

Heti naisen saavuttua paikalle oli palokunnan päällikkö asianomistajan mukaan ilmoittanut, että ”painu vittuun täältä, tänne ei ole mitään asiaa”. Nainen kertoi oikeuskäsittelyssä, että hänellä ja päälliköllä oli ollut jo aiemmin kinaa yhdistyksen toimintaan liittyvistä asioista. Päällikkö oli naisen mukaan jo aiemmin levitellyt hänestä perättömiä asioita ja väittänyt tämän käyneen paneskelemassa paloasemalla.

Tilanne oli kuitenkin toviksi rauhoittunut ja nainen oli mennyt pukuhuoneeseen ottamaan limsaa. Puhelimessa ollessaan hän oli tuntenut, kuinka hänen kurkkuunsa tartuttiin takaapäin ja hänet tyrkättiin paloaseman päällikön toimesta päin pukukaappia.

Toisia vieraita ennätti tässä vaiheessa väliin ja vapaapalokuntalaisen vammoiksi jäivät isku päähän ja jäljet kaulalla. Päähän saatu isku säteili erilaisia vammoja pitkään ja nainen joutui muun muassa lykkäämään opintojensa aloittamista.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1966 syntyneen paloaseman päällikön 30 päivän ehdolliseen vankeuteen, mutta hovioikeus muutti tuoreella tuomiollaan rangaistusta pahoinpitelystä 60 päiväsakoksi, joka miehen tuloilla teki 780 euroa. Myös uhrille maksettavat vahingonkorvaukset puolitettiin 5000 eurosta 2500 euroon. Hovioikeuden mielestä varmuudella näyttöä siitä, että naista olisi kuristettu kurkusta ei ollut.