Syöpä- ja sydänleikkaus veivät voimat – Matti Vanhanen palaa sairauslomalta suoraan talk show -isännäksi: ”Aluksi sadan metrin kävelykin tuntui pitkältä”

Julkaistu:

Uusi keskustelusarja
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ryhtyy uuden keskusteluohjelman vetäjäksi. Hän hyppää ruutuun suoraan sairauslomalta kahden ison operaation jäljiltä.
Voiko poliitikko olla objektiivinen keskusteluohjelman vetäjä?

Tätä kysymystä Matti Vanhanen (kesk) osasi jo odottaa, sillä hän tietää asemansa ja taustansa aiheuttavan erityistä kriittisyyttä ja ennakkoluuloja.

Siitäkin huolimatta Vanhanen otti vastaan pestin, jota hänelle tarjottiin juuri ennen eduskunnan puhemieheksi ryhtymistään. Hän alkaa vetää Vanhanen-nimellä kulkevaa keskusteluohjelmaa, joka lähetetään suorana kerran viikossa ensi keskiviikosta lähtien.

– Olin jo suostunut ohjelmaan mukaan, kun puhemiehen tehtävä tuli. Hetken mietin, vaikuttaako se asemaani, mutta tulin siihen johtopäätökseen, että ei, Vanhanen sanoo.

 

Haluan avata silmät nykyiselle keskustelukulttuurillemme, joka pelkistää ja vääristää asioita.

– Se, että olen keskusteluohjelman vetäjä, on täysin sattumaa. Olin ollut AlfaTV:ssä haastateltavana, ja he esittivät väljästi, että kiinnostaisiko tällainen. Ja kyllähän se kiinnosti, koska haluan keskustella yhteiskunnallisista teemoista. Tämä ohjelma antaa mahdollisuuksia siihen. Olen iloinen, että tällainen pesti esitettiin minulle.

Kaksi isoa leikkausta lyhyen ajan sisällä

Ainoa Vanhasta huolestuttava asia on se, ettei hänellä ole ollut riittävästi aikaa valmistautua tuleviin lähetyksiin.

Hän oli vaativassa sydänleikkauksessa vain reilu kuukausi sitten ja toipuu edelleen kotona.

– Valmistautuminen ei ole sitä, mitä ajattelin, sillä toipuminen on vienyt ajatukset muualle.

Sydänleikkauksen jälkeen hän on alkanut pikkuhiljaa liikkua ulkona.

– Kyseessä oli avoleikkaus: sydämeen vaihdettiin läppä ja koko rintalasta avattiin, joten se kestää luutua jopa jouluun saakka. Sain lääkäriltä ohjeet, että minun pitää liikkua 2–3 kertaa päivässä ulkona, ja aluksi sadan metrin matkakin tuntui pitkältä, Vanhanen kertoo.

– Kaikki piti aloittaa alusta. Nyt pisin kävelylenkkini on jo 2,5 kilometriä, ja tavoite on, että matka koko ajan pitenisi. Edelleen puuskutan portaissa ja ylämäissä, mutta se kuuluu asiaan.

Vanhanen oli kesäkuun puolivälissä toisessakin isossa leikkauksessa, sillä hänellä todettiin munuaissyöpä.

– Kyseessä oli niin ikään avoleikkaus, sillä toinen munuainen poistettiin. En ole kesäkuun jälkeen saanut nostella kovin painavia tavaroita. Kyllä tässä on ollut ihan kylliksi yhdelle kesälle, Vanhanen toteaa.

Vointi on kuitenkin kohenemaan päin ja myös eduskunnan puhemiehen tehtävät kutsuvat pian.

– Tavoite on, että aloittelen töitä asteittain, kun näen, miten olo tästä kohenee.


Kaksi kolmasosaa on Vanhasen yksinpuhelua

Täysin puolueeton Vanhanen ei pyri uudessa tv-ohjelmassaan olemaan, sillä jo teemat ja haastateltavat on valittu sen perusteella, mistä hän itse on kiinnostunut.

– En ole ohjelmassa toimittaja, vaan keskustelija. Omat subjektiiviset näkökulmat ja arvot heijastuvat varmasti lähetykseen nimenomaan aihepiirien valinnoissa. Aihepiirit ovat yhteiskunnallisia ja poliittisia, mutta ilman hallitus-oppositio-asetelmaa, Vanhanen sanoo.

Nykyinen eduskunnan puhemiehen asema vaatii ex-pääministeriltä puolueettomuutta, ja Vanhanen muistuttaa olleensa lukuisissa puolueettomista tehtävissä myös eduskunnan ulkopuolella.

– Yritän toimia myös ohjelmassa niin, että en ole yhden puolueen edustaja, vaan edustan puhemiehen asemassa.

Aiemmat työtehtävät ovat opettaneet hänelle myös kaiken sen, mitä häneltä vaaditaan uudenlaisen televisiosarjan vetäjänä: yleisölle puhumista.

Uudessa ohjelmassa hän ei pelkästään haastattele vieraita, vaan kaksi kolmasosaa on Vanhasen yksinpuhelua.

– Olen pitänyt tuhansia puheita ja esitelmiä, joten olen tottunut puhumaan yksin vähintään 20–30 minuuttia, Vanhanen sanoo.

– Kyseessä on uudentyyppinen ohjelmaidea, jota ei ole tehty edes maailmalla: vähän kuin radion podcast, joka on siirretty televisioon. Teimme pilotin kesäkuussa, ja opettelin puhumaan kahdelle kameralle.

Pohdintaa tämän päivän keskustelukulttuurista


Ensimmäisen lähetyksen vieraana on avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, jonka kanssa Vanhanen aikoo keskustella luulojen ja faktojen ylidramatisoinnista nyky-yhteiskunnassa.

– Haluan avata silmät nykyiselle keskustelukulttuurillemme, joka pelkistää ja vääristää asioita. Otan lähetyksessä aika paljon esimerkkejä erilaisista uskomuksista ja poliittisista väitteistä, jotka eivät pidä paikkansa.

Syksyn mittaan keskustellaan myös brexitistä, Yhdysvaltain tilanteesta ja Suomen metsäpolitiikasta.

– Metsä on vaikein aihe. Siitä tulee haastavaa, koska en halua suututtaa puolta kansaa. Aion selvittää faktat tarkoin joka kantilta.

Vanhanen keskiviikkoisin 23.10. alkaen, AlfaTV klo 20.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt