Älä eksy Pasilan Triplan avajaispäivänä – tällaiset ovat uudet liikennejärjestelyt

rac

Julkaistu:

Liikenne voi ruuhkautua Pasilan jättihankkeen Triplan avajaispäivänä 17. lokakuuta. Tarkista uudet reitit, ennen kuin lähdet avajaisiin.
Odotettu avajaispäivä lähestyy. Mall of Tripla -kauppakeskus, uusi Pasilan asema ja pysäköintilaitos avaavat ovensa Keski-Pasilassa torstaina 17. lokakuuta.

Massiivisia avajaisia ovat edeltäneet Veturitien ja Teollisuuskadun tunnelin avaamiset autoliikenteelle. Avajaispäivänä aukeavat lisäksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitit.

Lue myös: Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmukohtaharha” voi koitua kauppakeskuksen kohtaloksi

Pasilan alueen projektinjohtaja Harri Verkamo Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelusta odottaa avajaispäivälle vilkasta liikennettä.

– Ihmisiä on aivan varmasti liikkeellä. Moni tulee ihmettelemään ja katsomaan uutta. Jonoja on todennäköisesti tulossa johonkin kohtaan. Emme ole yrittäneet arvailla tarkkaa paikkaa, mutta liikenne todennäköisesti hidastuu, kun ihmiset etsivät uusia paikkoja ja reittejä.

Liikenne on kulkenut Verkamon mielestä uusien autoreittien aukeamisen jälkeen kohtalaisen hyvin.

– Minun tietooni ei ole tullut mitään suurempaa ongelmaa. Ainoastaan Triplan pohjoispuolella sijaitsevalla ensimmäisellä suojatiellä on ollut ilmeisesti jonoutumista. Osa työmaan työvuoroista on päättynyt ilmeisesti muun liikenteen ruuhka-aikana.

Teollisuuskadun tunnelissa on turva- ja ohjausjärjestelmä sekä automaattinen jonontunnistus. Käytännössä liikenne pysäytetään valoilla, jos tunneli ruuhkautuu.

– Järjestelmä on muutaman kerran laittanut valot punaiselle, mikä on osoitus siitä, että se toimii. Se on tunnelin normaalia toimintaa, ja katkot ovat lyhytaikaisia, Verkamo toteaa.

Uusien reittien opettelu vaatii toki autoilijoilta vielä totuttelua.


Autoliikenne

Veturitie on liittänyt toisiinsa etelässä kulkevan Nordenskiöldinkadun ja pohjoisessa kulkevan Hakamäentien.

Veturitie on ollut 8. lokakuuta lähtien auki niin, että etelästä Nordenskiöldinkadulta ajettaessa pääsee Triplan alittavalle väylälle ja jatkamaan pohjoiseen päin Pohjois-Pasilaan ja valtateille 4 ja 7.

Pasilan pohjoispuolella, Ylen Ison Pajan lähellä, Veturitien ja Pasilankadun risteyksessä suurin osa autoilijoista päätyy Veturitielle. Risteyksessä on liikennevalot, ja etuajo-oikeus on muuttunut niin, että Pasilankadulta tulevat väistävät.

Teollisuuskadun tunneli liittyy Triplan alitse kulkevaan Veturitiehen. Tunnelin kautta pääsee Pohjois-Pasilaan, valtateille 4 ja 7, keskustaan, Töölöön, Itäkeskukseen ja 17. lokakuuta alkaen Triplan pysäköintihalliin.


Kävely- ja pyöräilyreitit

Uudet kävely- ja pyöräilyreitit aukeavat 17. lokakuuta Triplan avajaispäivänä. Triplan läheisyydessä sijaitsevia katuja on tarvittu avajaisten lähestyessä vielä tavarankuljetusten ja työmaan käyttöön.

Projektinjohtaja Verkamo uskoo, että uudet kävely- ja pyöräreitit, yhdessä joukkoliikenneyhteyksien kanssa, tulevat helpottamaan ihmisten arkiliikkumista.

– Veturitiellä aukeavat 17. lokakuuta molemmilla puolilla tietä jalankulku- ja pyöräilyreitit. Tähän mennessä niitä ei ole avattu, koska Triplan alapuolella on ollut vielä työmaata. Lisäksi Ratapihantien länsipuolen kävely- ja pyöräilyreitit aukeavat. Voisin kuvitella, että sitä on odotettu eniten, Verkamo kertoo.

Pasilansillan itäpuolella keskustaan päin kulkeva pyöräilyreitti ei ole vielä lopullisessa muodossaan. Linjausta rakennetaan paremmaksi keväällä 2020 ja jatketaan edelleen tulevina vuosina.

Triplassa on parkkitilaa yhteensä 3 400 pyörälle.


Joukkoliikenne

Pasila on Suomen toiseksi vilkkain rautatieasema ja joukkoliikenteen merkittävä solmukohta. Aseman kautta kulkee noin 900 junaa, 850 bussia ja 400 raitiovaunua päivässä.

Pasilan uusi asema sijaitsee samassa paikassa kuin vanha asemarakennus. Jalankulkuyhteydet asemalta Itä-Pasilaan, Ratapihantielle ja Pasilansillalle kulkevat jatkossa samalla tavalla kuin ennen aseman purkamista.

Väliaikainen asema on käytössä vielä avajaispäivänä, mutta se poistetaan käytöstä seuraavan yön aikana.

Junasta pääsee aseman avautuessa nousemaan suoraan bussiin tai raitiovaunuun. Kun joukkoliikenneterminaali aukeaa 17. lokakuuta, aseman luona pysähtyvät raitiovaunu 7 ja bussit 23, 50, 59, 500, 510, 506 ja 518.

Maanantaina 21. lokakuuta bussilinjojen 500 ja 510 reitit muuttuvat. Samaan aikaan ratikoiden 2 ja 7 päätepysäkki siirtyy nykyiseltä paikaltaan Länsi-Pasilasta Pasilan asemalle.

Asemalla aukeaa 21. lokakuuta myös uusi raide 11. Se toimii jatkossa Myyrmäen kautta lentoasemalle kulkevien P-junien ja Leppävaaraan kulkevien A-junien pysäkkinä.