Ulkoilija kurkkasi lintujen ruokintapönttöön ja löysi rikollisten kätkön – poliisi pääsi miljoonajutun jäljille

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin poliisi tutki suurta huumejuttua työnimellä Case Lintulauta.
Helsingin poliisi on selvittänyt suurta huumeiden maahantuontiin ja myyntiin liittyvää juttua joulukuusta 2017.

Tutkinnan alku oli epätavallinen, sillä koko vyyhti alkoi purkautua siitä, kun linnuille ruokaa viemässä ollut ulkoilija kurkkasi ruokintapönttöön – ja löysi sieltä yllätyksekseen linnunsiementen lisäksi huumeita.

Ulkoilija otti heti yhteyttä poliisiin.


Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi sanoo, että juttu saikin poliisissa työnimen ”Case Lintulauta”.

– Vaikka asia on vakava, niin kyllä se meitäkin täällä nauratti. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun luonnossa liikkuvat ihmiset löytävät maastokätköjä, mutta ei ihan heti tule mieleen, että lintulaudalta vastaavaa olisi löydetty.

Pöntöstä löydetyssä paketissa oli dna:ta, jonka kautta epäiltyjen jäljille päästiin.

Amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia...

Epäiltyinä on kaksi suomalaismiestä. He ovat tällä hetkellä vangittuina.

Uusikivi kuvailee juttu Suomen oloissa ”harvinaisen suureksi”. Miesten epäillään myyneen huumeita tor-verkossa ja postittaneen niitä eri puolille Suomea vähintään sadoille ihmisille.

Epäilty rikoshyöty huumekaupasta on noin miljoona euroa. Poliisin esitutkinnan perusteella miehet ovat tuoneet Hollannista Suomeen suuria määriä yli kymmentä huumausainetta, kuten amfetamiinia, ekstaasia, MDMA:ta ja kokaiinia.

Amfetamiinia on tuotu Suomeen 86–112 kiloa, ekstaasipillereitä 42 000–80 000 kappaletta, MDMA:ta 11–26 kilogrammaa ja kokaiinia 500 grammaa.


Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet toukokuun 2017 ja kesäkuun 2019 välisenä aikana.

– Yhteenlaskettu yksittäisten kauppatapahtumien määrä on yli 9000. Huumausaineita on myös levitetty Tor-verkon kautta syntyneille kontakteille Wickr-pikaviestipalvelussa, jolle on ominaista vahva salaus, Uusikivi sanoo.

Jutun maantieteellistä laajuutta kuvaa se, että Helsingin poliisin lisäksi tutkintaan ovat osallistuneet keskusrikospoliisi, tulli ja Sisä-Suomen, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset.

Rynnäkkökivääri ja kova käsikranaatti

Tutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut epäillyiltä paitsi huumeita ja käteistä rahaa, myös aseita.

Kotietsinnässä löytyi muun muassa pistooleita, rynnäkkökiväärejä ja kaksi käsikranaattia.


Toinen käsikranaateista oli toimiva, niin sanottu kova käsikranaatti ja toinen harjoituskranaatti. Poliisin tietojen mukaan ne on viety Suomen puolustusvoimilta.


– Emme päässeet sen jäljille, missä yhteydessä ne on puolustusvoimilta viety, mutta asia on puolustusvoimien selvityksessä, Uusikivi sanoo.

Toimivat tuliaseet oli taas ostettu pimeästä verkosta. Uusikiven mukaan luvattomat aseet oli hankittu keräilytarkoituksessa, ei rikoksen tekemistä varten.


– Jutulla ei ole yhteyttä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Uusikivi sanoo.

Poliisin mukaan rikoskokonaisuuden esitutkinta on loppusuoralla ja siirtymässä syyttäjälle. Syytteet on määrä nostaa marraskuun loppuun mennessä.