Raisa Räisäsen katoaminen: Krp tarkensi tietoja etsityistä Buickista ja Dodgesta – tällaisia autoja nyt etsitään

Julkaistu:

Asiantuntija ja krp arvioivat, että valvontakameran kuvissa näkyvät autot voisivat olla Buick Electra sekä Dodge Aspen. Krp tarkensi illalla etsittyjen autojen vuosilukuja.
16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta 16. lokakuuta vuonna 1999.

Räisäsen uskotaan joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta tähän päivään mennessä rikoksesta ei ole löytynyt kovinkaan konkreettisia todisteita. Ei ruumista, ei surma-asetta, ei surmapaikkaa.

Keskusrikospoliisi on käynyt läpi lukuisia eri skenaarioita siitä, mitä Räisäselle tapahtui.


Yksi tutkinta­linja lähtee siitä ajatuksesta, että illalla ystävänsä kanssa juhlimassa ollut Räisänen nousi Hämeenkadulta amerikkalais­valmisteiseen autoon.

Tutkintalinjan pohjana on silminnäkijä­havainto, jonka mukaan Räisäsen tuntomerkkeihin sopiva nuori nainen talutettiin autoon ja istutettiin sen takapenkille.

Krp on etsinyt Räisästä mahdollisesti kyydinnyttä autoa jo vuosia.

Alkuviikosta tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen antoi julkisuuteen Hämeenkadulta kaksi uutta valvontakamerakuvaa, joissa näkyy kaksi amerikkalaisvalmisteista autoa.

Räisäsen katoamisillalta olevista kuvista kertoi ensimmäisenä Aamulehti.
Krp on kiinnostunut autojen omistajista. Tuominen sanoo, että he haluavat lähinnä sulkea pois sen mahdollisuuden, että Raisa olisi ollut autojen kyydissä.


Ilta-Sanomien haastattelema asiantuntija, amerikkalaisia autoja yrityksensä Car-Koiviston kautta maahantuova Kari Koivisto tunnisti autot Buick Electraksi ja Dodge Aspeniksi.

Täysin varma hän ei ole, sillä kuvat ovat niin suttuisia, ettei autojen väristäkään voi olla täysin varma. Hämäryys tekee sen, että kuvassa tummalta näyttävä auto voi olla todellisuudesta vaaleakin.


Koivisto on sanojensa mukaan ”80-prosenttisen varma”, että aikaleiman 22.02 kuvassa oleva auto on Buick. Auton linjoissa näkyy General Motorsin kädenjälki.

Electran sijaan se voi kuitenkin olla myös Riviera, sanoo Koivisto. Ajallisesti Koivisto sijoittaisi auton mallin vuosien 1984 ja 1990 välille.

Toisessa kuvassa, jossa on aikaleima 23.10 ja etsitty auto sijaitsee kuvan vasemmassa ylänurkassa, on Koivisto näkevinään vuosina 1976–1980 valmistetun Dodge Aspenin.


Kyseessä voi kuitenkin lähes identtinen sisarmalli, Plymouth Volare.

– Aspen ja Volare ovat niin samannäköisiä, ettei kuvasta pysty sanomaan, kumpi on kyseessä, sanoo Koivisto.

Rikoskomisario Tuominen kertoo, että myös krp on saanut yhteydenottoja autoharrastajilta.

Yhteydenottojen perusteella krp arvioi autojen mallit Koiviston tapaan Buick Electraksi ja Dodge Aspeniksi. Tuominen kertoo autojen olevan tämän hetkisen arvion mukaan vuosimalleja 1976–78 (Dodge Aspen) ja 1979–85 (Buick Electra). Krp:n tarkennetusta arviosta kertoi ensin Iltalehti.


Saatujen tietojen perusteella poliisi lähtee nyt haarukoimaan rekistereistään autojen mahdollisia omistajia jututusta varten.


Tuominen ei osaa vielä arvioida, kuinka suuresta automäärästä on kyse.

– Meillä on olemassa vasta hahmotuksia, joista en osaa vielä sanoa mitään. On kuitenkin hienoa, että merkit ovat nyt melko varmoja. Nyt pitää selvittää, kuinka helposti nämä vanhemmat tiedot omistajista ovat saatavilla, Tuominen sanoo.

– Toivottavasti omistaja pystyisi tunnistamaan itsensä ja ilmoittautuisi itse.


40 vuotta jenkkiautoja harrastaneen Koiviston mukaan sekä Buick Electra ja Dodge Aspen olivat Raisa Räisäsen katoamisvuonna 1999 käyttöautoja – eivät mitään harvinaisuuksia.

IS:n liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta saamien tilastojen mukaan vuoden 1999 lopussa Suomessa oli käytössä kaikkiaan 185 Buick Electraa ja vajaat 800 Dodge Aspenia.

Vuosina 1979–85 otettiin Suomessa käyttöön 71 Buick Electraa ja vuosina 1976–78 175 Dodge Aspenia.