Reijo Ruokasen kolumni: Liha vie järjen päästä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Reijo Ruokasen kolumni: Liha vie järjen päästä

Jos lihansyönti saa ihmisen ajattelemaan kuin Anne Kalmari, mahdollisimman monen kannattaa heti ryhtyä kasvissyöjäksi.

17.10.2019 8:08

Unicafe on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, siis opiskelijoiden omistama yritys, joka pyörittää yliopiston lounaskuppiloita. Niissä asioivat lähinnä opiskelijat ja yliopiston henkilökunta.

Unicafe on päättänyt luopua naudanlihasta helmikuusta 2020 alkaen. Tällä hetkellä Unicafen käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa.

Muutos vähentää Unicafen raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarille (kesk) tämä ei käy.

Näin Kalmari julistaa tiedotteessaan: ”On kestämätöntä, että ’kasvismafia’ yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat?”

Opiskelijat omistajina nimenomaan päättävät Unicafen asioista. Opiskelijat ovat myös Unicafen asiakkaita, joten ilman heidän hyväksyntäänsä lounaslistoja ei rukata yhtään mihinkään.

Edustaja Kalmari tietää sen varsin hyvin, mutta hänen kannaltaan on edullista luoda mielikuva siitä, että joku ulkopuolinen taho tässä vie naudanlihan opiskelijan suusta.

Kalmarilla on myös näkemys siitä, mihin päätös johtaa. ”Todennäköinen seuraus on, että pääosin kotimaisen naudanlihan korvaa pääosin ulkomainen tuontiruoka maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen. Miten tämä vähentää päästöjä”.

Tietämättömäksi tekeytyminen on aina eduksi, kun vahvoja mielipiteitä muodostetaan.

Unicafe kertoo tiedotteessaan, että yhtiön päästölaskelmissa naudanliha on korvattu broilerilla ja sianlihalla. Unicafe käyttää vain suomalaista broileria ja porsasta. Jos edustaja Kalmari ei lukenut tiedotetta, se on osoitus ammattitaidon puutteesta.

 Hänen kannaltaan on edullista luoda mielikuva siitä, että joku ulkopuolinen taho tässä vie naudanlihan opiskelijan suusta.

Mutta kyllä hän luki, tietenkin luki. Ei keskustalle elintärkeän valiokunnan puheenjohtajaksi pääse poliitikko, joka ei perehdy asioihin. Eri asia on, mitä hän haluaa viestiä ulospäin.

Humalaiselle tai teinille sitä jotenkin suo oikeuden tuohtumukseen tosiasioista piittaamatta, mutta keski-ikäiseltä kansanedustajalta toivoo edes jonkinlaista harkintaa ennen mylvintää.

Turhaan toivoo.

Tämän päivän politiikassa merkitystä on sillä, mikä on kannatuksen kannalta tehokkain näkemys. Faktoilla ei ole väliä.

Opiskelijat eivät säikähdä Kalmarin päätöntä kohkausta vaan etenevät valitsemallaan polulla. Ehkä he seuraavissa vaaleissa muistelevat, kuka sanoi mitä, ja ottavat sen huomioon äänestyspäätöksessään.

Toivon niin ja haluan uskoa niin.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?