Raisa Räisäsen katoaminen: Asiantuntija teki yllättävän havainnon uusista kuvista – autoja onkin kaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raisa Räisäsen katoaminen: Asiantuntija teki yllättävän havainnon uusista kuvista – tutkinnan­johtaja myöntää: Toden­näköisesti oikeassa

Keskusrikospoliisi julkaisi äskettäin valvontakamerakuvia Raisa Räisäsen katoamisillalta. Asiantuntijan mukaan kuvissa näkyvät autot ovat mahdollisesti Buick Electra ja Dodge Aspen.

Asiantuntijan mukaan valvontakamerakuvissa on selvästi kaksi eri autoa.

15.10.2019 12:22

Keskusrikospoliisi julkaisi kaksi valvontakamerakuvaa tamperelaisen Raisa Räisäsen katoamisillalta 16.10.1999.

Alkuun oletuksena oli, että valvontakamerakuvissa näkyy sama amerikkalaisvalmisteinen auto, joka ajaa Hämeenkatua edestakaisin.

Car-Koiviston omistaja Kari Koivisto sanoo kuitenkin Ilta-Sanomille, että valvontakamerakuvissa on selvästi kaksi eri autoa.

Koivisto tietää mistä puhuu. Koiviston Teuvan Horossa sijaitseva yritys on tuonut amerikkalaisia autoja Suomeen yli 20 vuotta – useimmat niistä ovat harvinaisuuksia, joiden hankinta-aika on kuukausista pariin vuoteen.

Koiviston kokemus jenkkiautoista yltää tosin yritystä pidemmälle.

– Kaikkiaan olen harrastanut autoja yli 40 vuotta, jo ennen kuin ajoin ajokortin. Olen myös opettanut vanhojen autojen entisöimistä kansalaisopistolla.

Ilta-Sanomat pyysi amerikkalaisten autojen asiantuntijalta Kari Koivistolta tunnistusapua. Hänen mukaansa kuvan auto on 80-prosentin varmuudella Buick.

Ensimmäisen, kello 22:02 Hämeenkatua ajaneen auton Koivisto tunnistaa General Motorsin tuotteeksi, mahdollisesti Buick Electraksi tai Rivieraksi.

– Se on Buick 80 prosentin varmuudella. Se minulle tulee ensimmäisenä mieleen, sillä takavalojen malli ja sivulasien profiili kielivät siihen suuntaan. Kuva on kuitenkin niin epätarkka, etten voi olla täysin varma. Edes auton väristä ei saa kunnolla selvää.

Auton vuosimallin Koivisto ajoittaisi välille 1984 ja 1990.

Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyvä auto on mahdollisesti Dodge Aspen.

Toisessa, kello 23:10 otetussa kuvassa on linjojensa perusteella Chryslerin tehtaalta lähtenyt auto.

Kyseessä on mahdollisesti vuosina 1976–1980 valmistettu Dodge Aspen tai sen sisarmalli Plymouth Volare.

– Aspen ja Volare ovat niin samannäköisiä, ettei kuvasta pysty sanomaan, kumpi on kyseessä.

Koivisto sanoo, että kumpikaan kuvien autoista ei ole ollut vuonna 1999 erityisen harvinainen.

– En osaa kappalemääriä arvioida, mutta käyttöautoista on kuitenkin kyse.

Autojen omistajia etsitään

Raisa Räisäsen tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista sanoo Koiviston olevan todennäköisesti oikeassa.

– Pari muutakin ammattilaista on soitellut ja kertonut, että kuvissa on kaksi eri autoa.

Rikoskomisario Paavo Tuominen Hämeenkatu 20:n edustalla Tampereella. Silminnäkijähavainnon mukaan Raisa Räisäsen tuntomerkkeihin sopiva tyttö nousi tästä kohdasta auton kyytiin 20 vuotta sitten.

Tuomisen mukaan poliisi selvittää nyt rekistereistään, löytyisikö autojen omistajia.

Tiedoilla on tarkoitus poissulkea se mahdollisuus, että Raisa Räisänen olisi noussut jommankumman auton kyytiin.

– Toivottavasti omistaja pystyisi tunnistamaan itsensä ja ilmoittautuisi.

Lue tarkemmin Raisa Räisäsen tiedetyistä liikkeistä katoamisiltana: Raisa Räisänen katosi 20 vuotta sitten, nyt tapaus on muuttumassa murhatutkinnaksi – yöllä taksiin nousseen tytön pahaenteiset sanat jäivät kuskin mieleen

Tiedätkö jotain Raisa Räisäsen katoamisesta? Kerro tietosi tai havaintosi poliisille: rikosvihje.krp@poliisi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?