Julkisuudesta tutut vanhemmat hautasivat vastasyntyneen talonsa pihamaalle – käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Julkisuudesta tutut vanhemmat hautasivat vastasyntyneen talonsa pihamaalle – käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet

Tapausta käsiteltiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaina.

Julkaistu: 15.10.2019 11:20

Kotisynnytyksessä kuolleen kaksosvauvan kotipihalleen haudanneet vanhemmat eivät syyllistyneet menettelyllään mihinkään rikokseen.

Aluesyyttäjä vaati lapsen isälle ja äidille sakkotuomiota terveydenhuoltolain rikkomisesta ja kuolemansyyn selvittämisestä annettujen sääntöjen rikkomisesta.

Molemmat syytteet kuitenkin hylättiin. Lain silmissä kuolleena syntynyt lapsi ei ole ihminen, joten vanhemmat eivät syyllistyneet kumpaakaan syyttäjän esittämään rikokseen.

– Laissa käsitellään selkeästi eri asioina kuolevaa ja kuolleena syntynyttä. Laki kuoleman syyn selvittämisestä ei sisällä myöskään yksityisiä kansalaisia koskevia määräyksiä, vaan määräykset koskevat viranomaisia, käräjätuomari Lasse Palsio totesi tuomiota julistaessaan.

Myöskään luvattomaan hautaamisen ei ollut syyllistytty. Peruste oli sama, kuin edellisen syytekohdan osalta.

– Lain mukaan ihmisiä ovat vain elävinä syntyneet. Lakia ei voi täydentää analogisella päätelmällä vastaajien vahingoksi. Näin ollen syytteet hylätään, käräjätuomari Palsio.

Jutun syyttäjänä toimineelle aluesyyttäjä Osmo Manniselle oikeuden päätös oli yllätys. Heti tuoreeltaan hän ei osannut sanoa mitään valitusluvan hakemisesta hovioikeudesta.

– Pitää nyt harkita mitä tässä tapahtui. Oikeus kyllä perusteli päätöksensä hyvin. Laki kuolemansyyn selvittämisestä on jo vanha, mutta siellä ei ilmeisesti ole huomioitu tällaista tilannetta, Manninen pohti tuoreeltaan.

Kuolleen ja kuolleena syntyneen eron oikeudessa esiin nostanut vanhempien puolustusasianajaja Valtteri Laukkanen oli tyytyväinen Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Ei tämä nyt yllätys ollut. Pitää uskoa siihen, mitä salissa esittää, Laukkanen kommentoi asiaa.

Lapsen vanhemmat eivät paikalle oikeudenkäyntiin saapuneet. Jutun syyttäjä oli luopunut vanhempien kuulemisesta, joten heidän läsnäolonsa ei ollut välittämätöntä. Vanhempien puolustus vaati oikeuskäsittelyn suorittamista suljetuin ovin, mutta ainoastaan kirjalliset todisteet määrättiin salaisiksi.

Vauva syntyi kuolleena kesäkuun 28. päivä 2018, ja Itä-Suomessa asuvan perheen vanhemmat eivät ilmoittaneet asiasta eteenpäin.

– Ensin syntyi eloon jäänyt vauva ja sen jälkeen toinen lapsi kuolleena.

Tämä toinen lapsi oli yllätys molemmille vanhemmille, sillä he eivät olleet käyttäneet tavanomaisia neuvolapalveluja odotusaikana, aluesyyttäjä Osmo Manninen taustoitti tilannetta.

Perhe ilmoitti kaksosten syntymisestä Helsingissä toimivalle kätilölle, mutta asiasta ei tehty ilmoitusta viranomaisille. Kätilö kirjoitti terveenä syntyneelle kaksoselle seuraavana päivänä syntymätodistuksen.

Kotisynnytyksiä hoitava kätilö oli keskustellut lapsen vanhempien kanssa ilmoituksen tekemisestä poliisille tai lääkärille, mutta sitä ei ollut tehty.

Ennen hautaamista lasta säilytettiin muutaman päivän ajan kylmätiloissa, jonka jälkeen hänet haudattiin perheen pihapiiriin noin 100 metrin päähän asuintalosta. Syyttäjä vaati lapsen isälle ja äidille sakkotuomiota terveydenhuoltolain rikkomisesta ja kuolemansyyn selvittämisestä annettujen sääntöjen rikkomisesta.

Kauaa vauva ei ennättänyt matalassa, 105 senttiä syvässä haudassa levätä, kun tontille saapuivat poliisit usean partion voimin. Helsinkiläinen kätilö oli kertonut kuolleena syntyneestä vauvasta tuttavalleen, joka oli edelleen puhunut asiasta kolmannen henkilön kanssa. Tämä teki asiasta ilmoituksen Helsingin poliisille 4.7.2018 ja asiaa ryhdyttiin tutkimaan.

Tapausta tutkittiin myös hautarauhan rikkomisesta, mutta siitä ei koskaan syytettä lapsen vanhempia kohtaan nostettu.

– Se olisi edellyttänyt ruumiin epäkunnioittavaa kohtelua. Tässä tapauksessa lasta on kohdeltu niin kunnioittavasti, kuin se vain on ollut mahdollista, aluesyyttäjä Osmo Manninen totesi oikeudessa.

Syytettynä ollut pariskunta on puhunut aiemmin runsaasti julkisuudessa kotisynnyttämisen ja luonnonmukaisuuden puolesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?