Naudanliha poistuu Helsingin yliopiston opiskelija­ravintoloiden valikoimasta – ”Sen hiilijalanjälki on merkittävä”

Unicafen tavoitteena on, että yli puolet myydyistä lounaista olisivat kasvis- ja vegaaniruokia.

Unicafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan helmikuun alusta alkaen.

15.10.2019 9:09

Helsingin yliopiston opiskelijaravintolaketju Unicafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan helmikuun alusta alkaen. Unicafen ravintolatoiminnasta vastaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva Helsinki Oy.

Ylvan viestintä- ja markkinointijohtaja Jannica Aalto kertoo IS:lle, että päätös on osa Ylvan tavoitetta hillitä ilmastonmuutosta ja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Aloite naudanlihan poistamiseen tuli Unicafen henkilökunnalta.

– Me suhtaudutaan tosi kunnianhimoisesti vastuullisuuteen, ja olemme miettineet, mitkä meidän seuraavat stepit voisi olla. Keväällä yksi henkilökunnan jäsen ehdotti, että luovuttaisiin naudanlihasta, koska sen hiilijalanjälki on merkittävä, Aalto kertoo.

Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista. Ensimmäisessä vaiheessa naudanliha korvataan kanan- ja porsaanlihalla. Aallon mukaan tavoitteena on, että ruuan laatu ja määrä pysyy samana, vaikka lihan lähde muuttuu.

– Olemme koemaistaneet kaikki korvaavat annokset, että ne ovat vähintään yhtä hyvän makuisia kuin aiemmat.

Unicafen tavoitteena on nostaa kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuus yli 50 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä.

Unicafe-ravintolat palvelevat asiakkaitaan neljällä Helsingin yliopiston kampuksella sekä Helsingin keskustassa Kaivopihalla. Päivittäin lounaita myydään noin 10 000 kappaletta.

Tällä hetkellä ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa. Poistamalla naudanlihan lounas- ja kahvilatarjonnastaan Unicafe arvioi pienentävänsä hiilijalanjälkeään 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa, mikä on noin 11 prosenttia ravintoloiden hiilijalanjäljestä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?