Joensuussa kaupoista katosi tavaraa, kun valvonta­kamera sojotti väärään suuntaan – syyllinen löytyi yllättävän läheltä

Julkaistu:

Oikeuden mukaan mies meni kauppoihin yöaikaan ja kytki valvontakameroita pois päältä.
Vartiointiliikkeen omistaja varasti kaupoista tavaraa ja käteistä rahaa yhteensä liki 30 000 euron edestä Joensuussa, käy ilmi Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden maanantaina antamasta tuomiosta.

Lisäksi mies teki oikeuden mukaan murtosarjan kesämökkeihin sekä yritti huijata vakuutusyhtiöltä yli 10 000 euroa lavastamalla murron omaan kotiinsa.

Parikymppinen mies oli osaomistajana vartiointiyrityksessä, jossa myös työskenteli vartijana. Oikeuden mukaan mies meni kauppoihin elektronisella avaimella yöaikaan ja varasti muun muassa elektroniikkaa sekä käteistä rahaa kauppojen pohjakassasta, peliautomaateista ja rahanvaihtokoneesta. Valvontakameroita hän kytki pois päältä tai käänsi vääriin suuntiin.

Kohteena oli kaksi joensuulaista Citymarketia, ja rikokset jatkuivat tammikuusta 2017 syyskuuhun 2018.

Mieheltä löytyi muun muassa myymälöistä vietyjä kassakaapin ja -lippaan avaimia sekä varashälyttimen poistajia. Hän oli myös kaupannut tavaroita, joita myymälöistä oli kadonnut, sekä tehnyt nettihakuja esimerkiksi erilaisten lukkojen murtamisesta ja hälytysjärjestelmien ohittamisesta.

Tekaisi vahinkoilmoituksen heti tutkintavankeudesta päästyään

Mies tuomittiin myös useista loma-asuntoihin tehdyistä murroista viime vuoden syyskuussa Joensuussa. Oikeuden mukaan mies vei mökeiltä muun muassa mönkijöitä ja pieniä työkoneita. Osa varastetusta omaisuudesta löytyi miehen hallusta.

Mökkimurtojen jälkeen mies jäi kiinni ja istui tutkintavankeudessa yli kaksi kuukautta. Muutama päivä vapautumisensa jälkeen mies teki vakuutusyhtiölle vahinkoilmoituksen, jonka mukaan hänen asuntoonsa oli murtauduttu ja sieltä oli varastettu muun muassa elektroniikkaa ja käteistä rahaa yli 10 000 euron arvosta.

Mies kirjasi vahinkoilmoitukseen, ettei asunnossa ollut murtojälkiä. Kun vakuutusyhtiö hylkäsi korvaushakemuksen murtojälkien puuttumisen vuoksi, mies kertoikin löytäneensä jälkiä kellarin ikkunasta. Oikeus ei tätä kuitenkaan uskonut, vaan katsoi, että mies lavasti jäljet korvauksia saadakseen.

Mies tuomittiin yhteensä 11 syytekohdasta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.