Juha Föhr lensi Kiinaan ja hämmästyi näkemästään – ”Nyt tajuan sen olevan pian suuri maailmanmahti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Juha Föhr lensi Kiinaan ja hämmästyi näkemästään – ”Nyt tajuan sen olevan pian suuri maailmanmahti”

”Meteorologi” ja ”Juha Föhr” olivat aikoinaan lähes synonyymejä keskenään. Yksi Suomen tunne­tuimmista meteorologeista on nyt 61-vuotias ja ennustaa työkseen edelleen säätä.

Juha Föhr innostui Kiinasta.

14.10.2019 12:27

– Meteorologin ammatti ei ole koko identiteettini, tai oikeastaan identiteettini lainkaan, koska työstähän siinä on kysymys, Juha Föhr sanoo.

Hänen kuulumisensa kiinnostavat kuitenkin edelleen, joten puhutaan sitten jostain muusta.

– Uutta on oikeastaan vain se, että minulle tarjoutui tilaisuus matkustaa uudella Juneyao Airlinesin yhteydellä Helsingistä Shanghaihin.

Föhr vietti Kiinassa vajaan viikon lokakuun alussa.

– Tämä matkailu todella avarsi. Samaan aikaan sattuivat Kiinan kansantasavallan 70-vuotisjuhlallisuudet, jotka näkyivät monella tavalla katukuvassa ja televisiossa.

Föhr kertoo hämmästyneensä Kiinassa monta kertaa. Maa oli aivan toisenlainen kuin hän oli kuvitellut.

– Nyt tajuan sen olevan pian suuri maailmanmahti.

Vaikka hän on matkustellut melko paljon, Aasia on jäänyt vieraaksi. Hän sanoo, että suomalaisilla ja länsimaalaisilla on usein hieman vääristynyt kuva esimerkiksi Kiinan kaltaisesta valtavasta maasta.

Juha Föhr lähetti kuvan Shanghain-matkalta.

Hän kertoo, että paikalliset ihmiset vaikuttivat tyytyväisiltä elämäänsä valtavassa suurkaupungissa, vaikka maassa on suuret tuloerot.

– Yritin asennoitua kiinalaisten elämään siellä. Mietin paljon myös yhteiskuntajärjestelmää. Esimerkiksi henkilöpalvonnasta puhutaan paljon, mutta siellä vaikutti siltä, että esimerkiksi presidentti Xi Jinping on pikemminkin symboli koko maalle ja sen valtajärjestelmälle kuin pelkästään henkilöpalvonnan kohde.

Föhr kertoo havahtuneensa siihen, että länsimainen käsitys hyvästä elämästä ja jopa ihmisoikeuksista on syntynyt yksipuolisten arvonäkemysten pohjalta.

– Ei ihmisiä pelkästään sorreta siellä, se vain on aivan toisenlainen elämisen muoto, Föhr sanoo.

Matkallaan Föhr halusi nähdä, miten paikalliset elävät. Hän seurasi paljon etenkin nuorten toimia, ja huomasi, että älypuhelin hallitsee ihmisten elämään myös Kiinassa.

– Vaikka siellä on hieman omituinen internetsensuuri, niin he etsivät esimerkiksi tietoa omasta järjestelmästään Googlen sijaan. Myös myyjillä oli mobiililaite apunaan kaupanteossa, kun englannin kieli piti kääntää kiinaksi ja toisin päin.

Suomalainen avaraan asumiseen tottunut sai Shanghaissa hieraista silmiään, kun kansantasavallan juhlamenojen vuoksi järjestetty valoshow keräsi niin paljon yleisöä, että kadut suorastaan tulvivat ihmisiä.

– En ole koskaan ollut paikassa, jossa olisi ollut vastaava väentungos. Lukuisien poliisirivistöjen piti aina välillä katkaista ihmisvirta, että liikenne sujuisi.

Hän kiinnitti huomiota siihen, että kiinalaiset pysyivät tungoksessa rauhallisena. He olivat tottuneet väenpaljouteen kaupungissa, jossa asuu noin 25 miljoonaa ihmistä.

Shainghain arkkitehtuurikin oli tämän vuoksi omalaatuinen suomalaiseen silmään.

– Pohjimmaisena lähellä maanpintaa on vanhaa asutusta ja yksinkertaisia rakennuksia. Sitten tulee teitä ja taloja useassa kerroksessa ja lopulta myös pilvenpiirtäjiä. Se on hyvin moniulotteinen näkymä.

Kiina oli Juha Föhrin mielestä niin kiinnostava paikka, että hän voisi mennä sinne uudestaankin. Tällä kertaa hän kuitenkin opettelisi edes hieman kiinaa.

– Nyt osasin sanoa vain ”ni hao”. Ajattelin, että menen ensimmäistä kertaa sinne kylmiltään ja tutustumatta paikkaan liikaa. Näin pystyin toimimaan oman intuitioni varassa.

Föhr opiskelee muutenkin kieliä. Hän on lukenut Helsingin yliopistossa 2000-luvun alusta saakka muun muassa saksaa, ranskaa ja italiaa. Pohdinnassa on, ryhtyisikö hän opintojen myötä vielä toiseen ammattiin eli esimerkiksi kielenopettajaksi.

– Juuri nyt pitäisi hahmottaa, haluanko eläkkeelle heti kun se on mahdollista, vai vaihdanko vielä alaa ja jään eläkkeelle niin myöhään kuin mahdollista.

Lue lisää: Kamerakävelystään tunnettu meteorologi Petri Takala katosi tv-ruudusta ja leikkasi tukkansa – tältä hän näyttää nyt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?