MV-lehden uhri oikeudessa: Syvät haavat jäi

Henkilöön käyvän vihakampanjan raadollisuus kävi ilmi uhrin kertomuksessa Helsingin hovioikeudessa.

Hanna Huumonen (vas.) ja asianajaja Markku Fredman Helsingin hovioikeudessa 14. lokakuuta 2019.

14.10.2019 12:16 | Päivitetty 14.10.2019 14:40

Sosiaalidemokraattiset opiskelijat -järjestön (Sonk) puheenjohtajana toiminut Hanna Huumonen oli 7. tammikuuta 2016 menossa sivutyöhönsä ohjaamaan jumppatuntia, kun hänen puhelimensa alkoi soida tauotta.

Ilja Janitskinin perustama MV-lehti oli juuri julkaissut Huumosesta häväistysartikkelin. Syynä oli Sonkin kampanja, jossa järjestö vaati MV-lehden mainostajia vetäytymään julkaisun tukemisesta. Sonk ja monet muut näkivät MV-lehden vihaa levittävänä julkaisuna.

– Juuri ennen kuin menin jumppasaliin, alkoi tulla puheluita ja todella outoja tekstareita, Huumonen kertoi Helsingin hovioikeudessa maanantaina.

Janitskin vaatii hovioikeudessa vainoamisesta, törkeistä kunnianloukkauksista, kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, salassapitorikoksista ja tekijänoikeusrikoksista langetetun tuomionsa kumoamista.

Puheluita tuli Huumoselle jopa minuutin välein. Hänen viestipalveluidensa postilaatikot täyttyivät törkyviesteistä. Hänen oli lopulta pakko luopua liittymästään, sillä hän ei voinut enää käyttää sitä.

– En olisi voinut soittaa edes hätänumeroon, koska puhelin oli koko ajan varattu.

Syyttäjät ja Huumosen asianajaja Markku Fredman esittelivät oikeudelle muutamia viestejä.

”Vitun pelle, suvakki huora.”

”Syö paskaa ja kuole.”

– Ei tullut viestejä, joissa oli kritisoitu Sonkia tyyliin ”hei, toimintasi on väärää”, vaan viestejä ”hei sinut lihava huora pitäisi tappaa”. Oli Janitskinin valinta nimetä minut, Huumonen sanoi.

Monissa viesteissä toivottiin Huumosen joutuvan raiskatuksi. Hänelle lähetettiin törkyisiä pornokuvia, joista osaan oli manipuloitu hänen omat kasvonsa.

Huumonen oli otettu silmätikuksi Sonkin kampanjan takia. Häirintä jatkui ja jatkui, kuukausia. Hän sai läähätyspuheluita. Hänen yhteystietonsa julkaistiin seuranhakupalstalla. Hän sai uhkauksia, joissa hänen kotiinsa uhattiin tulla.

Kahden kuukauden häirinnän jälkeen Huumonen joutui sairauslomalle.

– Kaverit eivät uskaltaneet viettää aikaa kanssani. Kaikkiin tapahtumiin tarvittiin turvajärjestelyt. Työpaikallani piti järjestää turvallisuuskoulutusta. Yhteystietojani ei voitu laittaa työnantajani nettisivuille, mikä haittasi työntekoa.

Eroon pahimmasta häirinnästä Huumonen alkoi päästä vasta loppuvuodesta 2016 lähtien, jolloin hän muutti ulkomaille töihin. Tämä oli hänen mukaansa ratkaisu, joka johtui pitkälti häirinnän aiheuttamasta pelosta.

– Tuntui, että vihdoin sain fyysistä etäisyyttä.

Ulkomaillekin hänen uudelle työnantajalleen lähetettiin viestejä, joissa vaadittiin hänen erottamistaan.

Taloudellisia menetyksiä Huumosen mukaan koitui. Sairauslomalla palkkatulot pienenivät. Hän joutui jättämään väliin paljon sivutöitä, kuten liikuntaohjaajan hommia sekä kirjoitus- ja puhujatöitä. Ulkomaille muutto aiheutti kuluja.

Henkiset kärsimykset jättivät jälkensä.

– Syvät haavat jäi. Täällä esitetty sairauslomatodistus on vain pintaraapaisu.

Ilja Janitskin ei terveyssyistä osallistunut itse maanantain istuntoon, joten häntä kuullaan Huumoseen liittyvästä syytteestä vasta myöhemmin.

Osapuolet antoivat kuitenkin alustavat loppulausuntonsa asiasta jo nyt. Janitskin kiistää Huumoseen liittyvän syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta ja vaatii käräjäoikeuden tuomion kumoamista. Ensisijaisesti puolustus katsoo, ettei Janitskin ole syyllistynyt kunnianloukkaukseen lainkaan eikä ole vastuussa viesteistä, joita muut ihmiset ovat Huumoselle lähettäneet.

– Enintäänkin Janitskin on syyllistynyt perusmuotoiseen kunnianloukkaukseen, jonka syyteoikeus on jo vanhentunut, asianajaja Anu Koivu sanoi.

Istunnon lounastauolla hovioikeuden odotusaulassa syntyi pieni konflikti, kun haastattelua tv-kanaville antanut Huumonen ei halunnut, että istuntoa seuraamassa ollut poliittisen toimijan edustaja kuvaisi häntä ja haastattelua.

– Tämä on tyypillistä, Huumonen sanoi häntä livestriimiin kuvanneen miehen toiminnasta.

Kuvaamista julkisella paikalla ei voinut kuitenkaan estää. Lyhyen sanailun jälkeen haastattelua jatkettiin.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi asianomistajista oikeudenkäynnin tekijänoikeusrikoksia koskevassa haarassa.

Korjaus 14.10. kello 14.40: Täydennetty Ilja Janitskinin asianajajan sitaatti maininnalla syyteoikeuden vanhentumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?