MV-lehden rikossyytteiden käsittely hovioikeudessa alkoi ilman Ilja Janitskinia – poissa lääkärintodistuksella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

MV-lehden rikossyytteiden käsittely hovioikeudessa alkoi ilman Ilja Janitskinia – poissa lääkärin­todistuksella

MV-lehden rikosjutun käsittely Helsingin hovioikeudessa alkoi maanantaina ilman syytettyjen läsnäoloa. Koko jutun pääsyytetty, MV-lehden perustaja Ilja Janitskin oli poissa lääkärintodistuksen perusteella.

Poliisi oli paikalla oikeuskäsittely alkaessa maanantaina.

14.10.2019 10:28

– Ei ole estettä aloittaa pääkäsittelyä, Ilja Janitskinin asianajaja Anu Koivu kuitenkin totesi käsittelyn alussa.

Janitskin on aiemmin kertonut julkisuudessa syöpähoidoistaan.

Janitskin on valittanut hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta, jolla hänet tuomittiin 1 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen vainoamisesta, törkeistä kunnianloukkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.

– Tämä oikeudenkäynti liittyy ajankohtaiseen ja yhteiskunnallisesti merkittävään ilmiöön. Tässä mitataan sananvapautta, sen ulottuvuutta ja rajoja, sitä mitä median nimissä ylipäänsä on sallittua tehdä, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen sanoi.

Oikeudenkäynnin keskeiset osat liittyvät Janitskinin perustamassa verkkojulkaisussa MV-lehdessä ja sen sisarjulkaisussa Über Uutisissa julkaistuihin kirjoituksiin. Vakavimmat rikokset jutussa liittyivät käräjäoikeuden mukaan Ylen toimittajaa Jessikka Aroa vastaan käynnistettyyn vainoamiskampanjaan.

Lue myös: Jessikka Aro vaatii lisää kärsimyskorvauksia – Asianajaja: Enemmänkin olisi voinut vaatia

Aron vastaisen vainon käynnisti käräjäoikeuden mukaan Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman. Vaino jatkui tuomion mukaan MV-lehdessä Janitskinin toimesta.

Jutun pääsyytteet käsitellään hovioikeudessa vasta ensi viikolla. Sen takia myöskään Bäckman tai Aro eivät olleet itse paikalla hovioikeudessa maanantaina. Samoin poissa pysyi käräjäoikeudessa tuomittu nainen, joka oli käräjäoikeuden mukaan toiminut MV-lehden keskustelupalstan ylläpitäjänä ja Janitskinin sijaisena.

Ainoa henkilökohtaisesti paikalla ollut asianosainen oli Sosiaalidemokraattiset opiskelijat -järjestön puheenjohtajana toiminut Hanna Huumonen. Käräjäoikeudessa Janitskin tuomittiin hänen kunniansa törkeästä loukkaamisesta.

Janitskin on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta. Hän kiistää toimineensa lain tarkoittamana MV-lehden tai Über Uutisten vastaavana toimittajana.

– Tuomio perustuu siihen, että hän on joskus lähinnä humoristisesti kutsunut itseään päätoimittajaksi, asianajaja Koivu sanoi.

Janitskin kiistää myös olevansa vastuussa niin sanotusta maalittamisesta, jota puolustus pitää ylipäänsä epäselvänä terminä. Puolustus katsoo, ettei Janitskinin rikosoikeudellinen vastuu voi ulottua siihen, mitä joku muu on kirjoittanut jossain aivan muussa julkaisussa.

Helsingin käräjäoikeudessa MV-lehden jutun käsittelyn alku meni vuosi sitten sirkukseksi, kun oikeuden istuntosalin kapasiteetti osoittautui täysin riittämättömäksi. Paikalle tuli tuolloin yleisöksi kymmeniä Janitskinin tukijoita ja muun muassa suurin osa tiedotusvälineistä jäi salin ulkopuolelle syntyneessä tungoksessa.

Hovioikeus oli nyt varautunut yleisöryntäykseen kaksi salia käsittelyyn varaamalla. Toiseen saliin olisi tarvittaessa ollut videoyhteys. Sitä ei kuitenkaan tarvittu, sillä hovioikeuteen Janitskinin tukijoita tuli vain pieni kourallinen. Kaikki halukkkaat mahtuivat varsinaiseen käsittelysaliin.

Janitskin yritti eduskuntaan viime kevään vaaleissa Paavo Väyrysen tähtiliikkeen ehdokkaana. Äänisaalis jäi vaatimattomaksi.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi asianomistajista oikeudenkäynnin tekijänoikeusrikoksia koskevassa osuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?